Meztelen utasok Manchester repterén

Vágólapra másolva!
Új biztonsági rendszer üzemel Manchester repterén, a biztonsági kapuban egy röntgensugarakat kibocsátó gép meztelen fotót készít az utasokról. A fekete-fehér képeken az ember összes hajlata jól látható, így a fegyverek és a veszélyes anyagok nem kerülhetnek fel a gépre. Az átvilágító gép röntgensugárzása nem veszélyes, a rendszer helyett az utasok azonban választhatják a régi ellenőrzési módot is. 
Vágólapra másolva!

Kísérleti jelleggel új, röntgensugaras átvilágító gépet helyezett üzembe a Manchester Airport, a légi cég új berendezése azonban az utasok összes titkát megvilágítja. A gép lehetővé teszi, hogy a biztonságiak azonnal megtalálják az elrejtett fegyvereket és robbanóanyagokat. A gyors és minden szempontból jól működő biztonsági gép azonban ontja magából az utasok meztelen képeit is, a teljes testszkenner megmutatja, kin végeztek mellnagyobbító műtétet, felfedi az implantátumokat, a művégtagokat, a piercingeket, nem utolsó sorban pedig pontosan megmutatja az utasok intim testrészeinek körvonalát. Jogvédők tiltakoznak a túlságosan is sokat mutató képek ellen, a légi cég új berendezését várhatóan jó páran kifogásolni fogják. A kettes terminál új berendezését nem kötelező használni, az utasok választhatják a hagyományos átvizsgálási formát is, mely során a biztonsági személyzet tapogatja végig őket.

Forrás: [origo]

A röntgensugaras gép fekete-fehér képeit csupán egy biztonsági ember látja egy távoli helyiségben, majd a rendszer törli is a felvételt. A légi cég épp azért vezette be ezt az újfajta biztonsági rendszert, mert az utasok többsége kellemetlennek tartotta a hagyományos átvizsgálási procedúrát, sokakat zavart, hogy a reptér alkalmazottjai végigtapogatják őket.

A szkenner teljesen megszünteti a hagyományos átvizsgálás esetenként valóban kellemetlen légkörét. A gép által készített képek pedig nem erotikusak vagy pornográfok, nem fogják tárolni őket, és nem juthatnak illetéktelen kezekbe. Az új rendszer, a RapiScan System segítségével gyorsul az ellenőrzés folyamata is, hiszen az utasoknak nem kell levenniük kabátjukat és cipőiket, illetve így nem szükséges a műanyag kosarakba pakolni az öveket, fém tárgyakat sem.

Egy-egy ilyen berendezés 80 ezer fontot (22,8 millió Ft.) kóstál, a szkenner elektromágneses hullámokat bocsát ki az utasokra, majd ezek segítségével háromdimenziós képet alkot. Az utazóknak természetesen nem kell aggódniuk, az új átvilágító berendezések röntgensugárzása alacsony, a fogorvosi röntgen 20 000-szer erősebb. Az új gépen évente 5000-szer lehet áthaladni anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna.

A hatóságok egy éven belül döntenek a berendezések véglegesítéséről. Ilyen típusú szkennert már a londoni Heathrow repülőtéren is használtak 2004 és 2008 között. A londoni légikikötő szóvivője szerint a technológia nagyon hatékony volt, éppen ezért fontolgatják, hogy a jövőben is használják majd. Az Egyesült Államokban azonban jogvédők tiltakozásának hatására kivonják a forgalomból.