Faldöntés és Trabi-túra az évfordulós Berlinben

Vágólapra másolva!
A német főváros a berlini fal leomlásának 20 évfordulója alkalmából multimédiás produkciókkal, történelmi fejtágítókkal és igényes zenei programokkal emlékezik az 1989-es eseményekre. Mindeközben a turisták trabantos városnézésre indulhatnak, a legendás NDK csoki-chipset, a Zetti-t kóstolgathatják, és újra átélhetik Berlin újkori történelmének kétségkívül legörömtelibb eseményét, a fal leomlását.
Vágólapra másolva!

Berlin 2009-ben három jelentős történelmi eseményt ünnepel. A Német Szövetségi Köztársaság 60 éves fennállását, a Parlament és a kormányzat Berlinbe költözését, és az egykori NDK polgárainak 20 évvel ezelőtti békés forradalmát, amely a fal leomlásához, és a megosztott ország egyesüléséhez vezetett. Ez utóbbi egész éves programsorozatot jelent a helyiek és a turisták számára, amelynek középpontjában a november hetedikei újbóli, immár csak jelképes faldöntés lesz. A rendezvény előreláthatóan a helyiek közül is ezreket vonz majd a terekre, még akkor is, ha a közvélemény kutatások szerint, a keletnémetek jelentős része (42 százalék) úgy érzi, hogy német állampolgárként még mindig nem sikerült megfelelően integrálódnia. A Volkssolidaritat kutatásából az is kiderül, hogy minden tízedik megkérdezett határozottan"visszakívánja" az NDK-t.

Forrás: germany.info

Freedom Fesztivál: szimbolikusan újra ledől a fal

Ezer darab, két és fél méter magas, egyenként 20 kilós dominóformájú faldarabot állítanak fel a Reichastag és a Potsdam tér között, amelyeket együtt döntenek le a részvevő hírességek, köztük Mihail Gorbacsov, és a Nobel-békedíjas Kofi Annan. A történelem tehát újra megelevenedik egy pillanatra, amire feltehetően a világ szinte valamennyi tévétársasága kíváncsi lesz.

A dominókat egy játék keretében regisztráló játékosok festhettek meg, akik nemcsak az unió tagállamaiból nevezhettek, néhányat pedig az EasyJet légitársaság utasai közül sorsoltak ki. A legjobbnak ítélt dominóterveket Nomaddal, a nemzetközileg elismert, berlini street-art művésszel együtt keltették életre az alkotók a németországi újraegyesítés napján. Hét magyar, és egy magyar származású német alkotó munkája is fellelhető a dekorált dominófalak között.

A dominódöntés előtt, a turisták egész nap egy szabadtéri kiállítás keretében nézegethetik az alkotásokat, amelyek kreatívan ragadják meg és dolgozzák fel a szabadság, a határátlépés és a berlini fal leomlásának témakörét. Az alkotások a volt berlini fal helyén, a Potsdam tértől a parlamentig vezető úton lesznek láthatóak, mintegy két kilométer hosszan.

A Freedom fesztivál hivatalosan a Parsier téren kezdődik egy szabadtéri koncerttel, amelyet a berlini Staatskapelle ad, a világhírű karmester, Daniel Barenboim dirigálásában. A Brandenburgi kapunál később tűzijáték és lézer show szórakoztatja az egybegyűlteket.

A jubileumi év további programjai

A Potsdamer Platzon január óta egy info-box mutatja be azokat a változásokat, amelyek a fal leomlása óta történtek Berlinben. A fal eltűnése ugyanis nemcsak az emberek tudatában, de a városképben is hatalmas változásokat hozott. A fiatalabb turisták így több helyen is multimédiás kiállításokon nézhetik meg a főváros régi-új arcát, ingyenesen. A kiállítások érdekessége, hogy a 89-óta épült komplexumok, így az új városközpont, a kormányzati hivatalok és a követségek műalkotásként szerepelnek a programban.

Forrás: [origo]

Trabi-túra

Berlin egyik legkeresettebb városi attrakciójává nőtte ki magát a Trabi-túra, ami főleg a nyugati turisták körében aratta és aratja a legnagyobb sikert. Éjszakai városnéző kiruccanáshoz is sokan keresik, de csapatépítő programnak sem utolsó.

Jóllehet igazi "szocreál tanösvények" már nem igazán jellemzőek a német fővárosra, a Wild East elnevezésű Trabantos útvonal mégis megpróbál bemutatni valamit, az egykori keletnémet oldalhoz tartozó utcákból. A legnagyobb élvezet azonban az indítás, a sebesség váltás és a tankolás jelenti - mondják a résztvevők.

Jelenleg hétféle Trabant közül lehet választani. A flotta a Trabant 501 Classic, a Trabant Combi, és a Trabant Cabrio mellett zebra, leopárd és zsiráf mintás járgányokat, sőt egy nyújtott, limuzinszerű darabot is felsorakoztat.

Forrás: [origo]

Konvojban is lehet Trabizni, így nagyobb társaságok is gondolkodhatnak trabantos városnézésben. Egyszerre négy autó indulhat, fedélzetén összesen 16 fővel. Igény szerint idegenvezetést is biztosítanak négy nyelven. Az idegenvezető valamelyik autó fedélzetén foglal helyet, és rádión keresztül beszél a turistákhoz, akik a többi autóban ülnek. A túra egyórás és az ár résztvevők számától függően 30 és 40 euró között mozog.

A Trabi-túra nem csak az egyszerű hátizsákosok, de a jómódú utazók érdeklődését is felkeltette. A berlini Ritz-Carlton például, Trabi-túrát is tartalmazó speciális ajánlattal készült a Fal leomlásának huszadik évfordulójára. A The Wall csomag a luxus szobán kívül egészen jó extrákkal szórakoztatja az ötcsillagos szolgáltatások elkötelezettjeit, akik bejelentkezéskor a recepciónál rögtön egy Gorbacsov koktéllal indítanak.

A szálloda a közel 100 ezer forintos szobaár mellett egy előkelő reggelivel, egy a Berlini Fal Múzeumba szóló belépővel, és egy darab faltörmelékkel ajándékozza meg a vendégeket. Mindezek mellett egész nap legendás keletnémet ital-és ételmárkákat kóstolgathatnak. Ilyen például a Rotkäppchen (Piroska) habzóbor, valamint a Zetti csokoládéchips. A nap csúcsa a fent említett Trabi túra, az estét pedig a szobákba bekészített Goodbye, Lenin című, Golden Globe díjra is jelölt film teszi teljessé.

Forrás: Getty Images

Falrepesztően jó programok

Berlinben az ünnepség ideje alatt zajlik majd a MTV Europe Music Award, a Berlini Jazz Fesztivál, és a Berlini Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is. A jubileumi évben érdemes lesz ellátogatni néhány éjszakai klubba is, mert többen készülnek "falrepesztően" jó programokkal. A helyiek a Bassy Cowboy Club-ot, a Café Zapatát, a Delicious Doughnuts-ot, a Junction Bárt, a Kaffee Burgert, a Knaack Klub-ot, a Ruderclub Mittét, a Tresort és a YAAM-ot ajánlják.

Sz.K.