Tömeges gardavonulás Tihanyban

Vágólapra másolva!
Újabb hosszúhétvége áll előttünk, és ha hinni lehet az előrejelzéseknek az előző napokhoz képest sokkal kellemesebb idő vár ránk, ezért két szabadtéri programot ajánlunk az elkövetkező napokra. Mindkét helyszínen többnapos rendezvény várja a látogatókat és nem mellékes szempont, hogy a fesztiválokon kívül is számos érdekességet találhatunk a környéken. 
Vágólapra másolva!

Tihanyban nyolcadik alkalommal rendezik meg ezen a hétvégén a Garda Fesztivált. Az a tény, hogy egy hal "tiszteletére" fesztivált rendeznek, mutatja, hogy milyen jelentőséggel bír az itt élők számára. A garda a Balaton egyik legrégebbi halfaja, már a jégkorszak után megjelent hazánk területén. Eredetileg a tengerben él és onnan vándorol az édesvizek felé. Természetesen az itt honos gardák már egész életüket édesvízben töltik. Vándorlási szokásuk azonban még a mai napig megfigyelhető. Az őszi időben csapatostul érkeznek a Tihanyi kútba, ilyenkor sötétlik a víz a garda rajoktól. A Balatonon előszeretettel horgásznak célzottan gardára, korábban jelentős mennyiségben halászták is, akkoriban számos tihanyi családnak jelentett megélhetési forrást a garda halászat. A garda jelentőségére utal, hogy Tihany város új címerébe is belekerült.

Forrás: MTI

A fesztivál is a halászattal kezdődik. Az érdeklődők testközelből élvezhetik a nem mindennapi műveletet. Érdekesség, hogy a fesztivál alkalmával a halászaton részt vesznek olyan idős helybéliek is, akik még a régi, hagyományos garda halászatokon is ott voltak. A hajók kikötése után a zsákmányt az Tihanyi Apátsághoz viszik, ahol a zsákmányt megáldják. A hangulatos menet végállomása a Visszhang domb, itt veszi kezdetét a garda sütés és a további programok központja is itt található. A sütés is hagyományos módon történik: a szőlővenyigére húzott paprikáslisztben megforgatott, beirdalt gardákat parázson sütik meg.

Forrás: MTI

A garda mellett természetesen a kiváló helyi boroknak is főszerep jut a hétvége során. Sor kerül az újbor megáldására és borrendi avatásra is. A második napon sem maradunk gasztronómiai élmények nélkül. Ekkor rendezik meg a halászléfőző verseny, melynek eredményét személyesen is megtapasztalhatjuk, az elkészült ételekből kóstolót kap minden érdeklődő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A nap másik fő eseménye a Belső-tavon megrendezendő horgászverseny. A Belső-tó országos hírű horgászvíz, a jó fogás reménye mellett csodálatos környezet is várja a horgászokat. Mindkét napon a fesztiválok hangulatához tartozó kirakodóvásár, kulturális és szórakoztató programok, borkóstolók gazdagítják a programkínálatot. A fesztivál mellett érdemes időt szakítani Tihany "állandó" és egyedülálló nevezetességeinek felkeresésére is.

Süllőfesztivál Szigligeten

Következő ajánlatunk is a Balaton part, és a változatosság kedvéért egy újabb fesztivál, mégpedig a szigligeti Süllőfesztivál. A kétnapos fesztivált a szigligeti Balaton parton.

Forrás: sullofesztival.hu

Rendezik meg 2006 óta minden évben. A szervezők igazi gasztronómiai csodákat ígérnek, természetesen középpontban a süllő szerepel. A konyhai művészetekben nem annyira jártas vendég csak csodálkozik hányféleképpen készíthető el ez a nemes hal. Itt persze számtalan ismeretlen fogással ismerkedhetünk meg a kiállító éttermek szakácsinak köszönhetően. Az élményekből természetesen nem maradhatnak ki a jófajta szigligeti és környéki borok sem. Az éttermek és pincészetek mellett fazekasok, fafaragóművészek, különböző népi kézművesek termékeit is megtekinthetjük. A fesztivál helyszínén folyamatosan szórakoztató, folklór, és egyéb kulturális események szórakoztatják a jelenlevőket.

A fesztivál jó alkalmat ad arra, hogy a vendégek megismerhessék a talán kevésbé ismert Balaton parti kisvárost és nevezetességeit. Egy jó ebéd után a partról elindulva felkapaszkodhatunk a város felett lévő várhoz. A vár a XIII században épült és évtizedekig jelentős katonai létesítmény volt. Komoly végvári szerepet töltött be a török idők alatt. Végül nem hadi esemény, hanem egy villámcsapás és az azt követő robbanás okozta végzetét. Felújítása és régészeti feltárása a kilencvenes években kezdődött és jelenleg is tart. Amiért igazán érdemes megtenni a nem éppen könnyű és rövid sétát az a várból elénk táruló balatoni panoráma.

Fotó: Pályi Zsófia

A várból leereszkedve érdemes rövid sétát tenni az Ófalu kanyargós nádtetős házakkal övezett utcáin. Innen nem messze találjuk a XIX század elején épült klasszicista Esterházy kastélyt és a kastélyt körülvevő gyönyörű parkot. Az ország egyik legszebb fekvésű parkjának tartott kastély parkban számos ritka fa és növényfajtát láthatunk.

A városnéző séta végállomása természetesen a Balaton part, ahol a séta során elvesztett energiákat újabb remek ételekkel és borokkal pótolhatjuk.