Nem csak Dubajban épülnek legek

Vágólapra másolva!
Ezúttal a turistacsalogató legek közül egyik sem Dubajban található. Remek kiruccanások Brüsszelbe vagy Amszterdamba hobbi búvároknak és hobbi golfosoknak, unatkozós téli hétvégékre. Ezekben a létesítményekben az év 365 napján lehet hódolni a sportszenvedélynek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan nyílik világ legnagyobb fedett golfpályája

Fedett és mesterséges sípályák után az első fedett golfpálya ötletén már senki sem csodálkozik, bár a megszállott és profi golfosok joggal mondhatják, hogy nincs még egy olyan sport a világon, ami nem igényelné jobban a természetes környezetet, mint a golf. A beruházó Jon Standing viszont azzal érvel, hogy ebben a létesítményében a szeszélyes időjárástól függetlenül, az év 365 napján lehet majd hódolni a sportszenvedélynek. A 2010-ben, Amszterdam közelében nyíló, a világ legnagyobb fedett golfpályájaként ismert Indoor Golf Arenára valószínűleg tényleg a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt tartanak igényt a hollandok.

Forrás: [origo]

A Zwarts & Jansma Architects építésziroda tervei egészen futurisztikusan festenek. Az Indoor Golf Arenára nem mondhatni, hogy a tájba illeszkedő, sokkal inkább a tájat formáló épületegyüttesről van szó. A maketteket elnézve szinte mindenkit egy lefordított cipőkanálra emlékezteti az épület. A közel másfél hektáros szintetikus fűvel beterített gyakorlópályát és a hozzá kapcsolódó 200 szobás hotelt valószínűleg a turisták is szép számmal keresik majd fel.

Mert ha van golfpálya, akkor kell mellé egy hotel, egy konferenciaközpont, egy étterem és egy bár. De lesz még benne ezen kívül húsz golf szimulátor, hagyományos, és külön golfozóknak kialakított fitneszterem, lounge, boltok, konferenciatermek, sőt irodák is.

Forrás: [origo]

Mint az Indoor Golf Arena honlapjáról is kiderül, az alapító azzal a céllal építteti a komplexumot, hogy elérhető közelségbe hozza mindenki számára a golfot. A beruházó tervei szerint, rövidesen tíz hasonló méretű fedett golfpályát épít szerte a világon. Nyilván egyet Dubajban is.

A világ legmélyebb medencéje nem egy ócska jakuzzi

Hét évig építették, 2004-ben adták át, 2,5 millió literes, a medence vize abszolút klórmentes, forrásvíz van benne, és körülbelül 30-34 fokos. Röviden így lehetne összefoglalni a Brüsszelben található hatalmas medencéje jellemzőit, ami a világ legnagyobbja. A Nemo 33-ba elsősorban búvárok és turisták járnak, de a víz előnyös élettani hatásai miatt, amolyan wellness központként is üzemel. Egy héten 5-6 alkalommal tartanak vizitormát, egy foglalkozás 60 perces és 12 euróba kerül.

A multifunkciós oktató- és gyakorlómedencét a belga búvár-guru John Beernaerts álmodta meg. A Nemo 33 a maga 35 méteres mélységével jelenleg, és valószínűleg még sokáig a világ legmélyebb medencéje lesz.

Forrás: [origo]

Egyszerre 33 vendég tartózkodhat a medencében, így elkerülhető hogy vidéki wellness szálló jakuzzijává váljon a Nemo 33. Teljesen kezdőknek egyórás úgynevezett bemutató merülést szerveznek, de haladó és képesítéssel rendelkező búvárok is idejárnak gyakorolni. A kezdőknek különösen élvezetes a merülés, hiszen a látótávolság 25 méter, igaz a látvány nem kifejezetten trópusi.

Felszerelésről a Nemo gondoskodik, búvárruhára pedig nincs szükség, mert a víz meleg és tökéletesen tiszta. Uszony, palack és a többi felszerelés is a helyszínen igénybe vehető, de használata benne van az árban.

Forrás: Michel Braunstin

Ideális gyakorlóhely, mert zárttérben is lehet tréningezni, a medencében 1-2-5 és 10 méteren szintek vannak kialakítva, plusz egy 33m-es kút, és itt-ott némi áramlás is érzékelhető.

A Nemo 33 épületében egész jó étterem van. A turisták beszámolói szerint jól főznek, jó a választék és átlagos brüsszeli árakon étkezhetünk. Az étterem ablakain keresztül látszik a medence és a benne úszkáló búvárok is.

Forrás: [origo]

Aki csöndes téli hosszúhétvégét töltene el Brüsszelben, az egyik legnagyobb élményben lehet része mindössze 22, villamosjeggyel együtt 26 euróért.