Engednek a delfineket gyilkoló japánok

Vágólapra másolva!
Egy parányi japán halászfalu, Taiji lakói évszázadok óta a tengerpart egy bizonyos részére, egy öbölbe terelik a part közelében élő delfineket és brutális módon lemészárolják az állatokat pusztán a húsukért. A helyiek a tradíciókra hivatkoznak, de a hatalmas nemzetközi nyomás és egy dokumentumfilm hatására most a delfinek egy része megmenekülhet.
Vágólapra másolva!

A delfinek hajtása minden évben szeptemberben kezdődik a Taiji környéki vizeken és közel hét hónapon át tart. Az öbölbe összeterelt állatokat a falusi halászok lemészárolják, mert évszázadok óta az állatok húsa jelenti számukra a legfőbb táplálékot. Egy nagy visszhangot váltó és nem különben megdöbbentő dokumentumfilm hatására azonban a falu lakói idén legalább részben szakítanak hagyományaikkal és a delfinek egy részét hajlandóak elengedni. A halászok ugyanakkor azt állítják, hogy a múltban is rendszeresen előfordult, hogy az összeterelt állatokból elengedtek néhányat és tagadják, hogy ez a mostani lépés a film hatására történne.

A The Cove trailere

A halászok a tradíciók mellett azzal is érvelnek, hogy a delfinek vadászata a megélhetésükhöz is nélkülözhetetlen, főleg úgy, hogy a falu környéki vizek jelentősen túlhalászottak. A delfinek lemészárlása egyébként nem ütközi törvénybe, a japán kormány ugyanis évente 20 ezer delfin leölését engedélyezi. A "The Cove" (Az öböl) című dokumentumfilmből ugyanakkor kiderül, hogy az állatok közül néhányat kiemelnek és különböző akváriumoknak adnak el a halászok, a többi állat pedig hosszú ideig éhezik, mielőtt a halászok brutálisan lemészárolják őket.

Forrás: AFP

A hajtás hét hónapja alatt több ezer delfint terelnek a halászok az öbölbe, amelynek a kijáratát hálókkal zárják el. Az összeterelt állatokat csónakokról, lándzsákkal gyilkolják le. A látvány valóságos horror, a vizet vörösre festi a megsebzett állatok vére és mindenfelé döglött, vagy haldokló delfineket lehet látni.

Láttuk a delfineket, ahogy megpróbálnak áttörni a hálókon, majd hirtelen megfordultak és a part felé úsztak. Borzasztó volt. Az egyiknek néhány sor hálón sikerült átverekednie magát és minden egyes alkalommal, amikor feljött levegőt venni, láthattuk, hogy az oldalán több helyről is ömlik a vér - nyilatkozta az egyik szemtanú a dokumentumfilmben. A már-már titkosszolgálati módszerekkel készült film élesen elítéli a Csendes-óceán partján lévő halászfalú lakóit. A készítőket többször megfenyegették, követték autóikat, sőt erőszakosan is megpróbálták megakadályozni a filmezést. A filmet egyébként 2007-ben teljesen titokban, engedélyek nélkül forgatták. Volt olyan eset, hogy a kamerákat szikláknak, vagy madárfészeknek álcázták, de bevetettek búvárokat, éjellátó készülékeket is.

Forrás: AFP

Ric O'Barry, a the Cove egyik készítője Az ABC news-nak elmondta, hogy azok a halászok, akik leölik az állatokat sokszor nem is értik a problémát. Ez a hagyományunk, a kultúránk része, mondják. Ti marhát esztek, mi delfinhúst - nincs különbség. Az elkészült felvételek egy részét megmutatták a járókelőknek néhány japán nagyvárosban, s kiderült, hogy sok esetben még maguk a japánok sincsenek tisztában vele, mi folyik Taiji mellett.

Forrás: EPA

Az ABC News néhány újságírója a közelmúltban Taijiban járt és saját szemükkel látták, hogy a helyi halászok több delfint is visszaengedtek a nyílt óceánba. Eddig összesen mintegy 50 palackorrú delfin szabadult ki az öbölből és további 50 példányt - egyenként 150 ezer dollárért - különböző akváriumok, delfináriumok vásároltak meg. Biztató kezdet, de a film készítői szerint fenn kell tartani a közvélemény figyelmét és folytatni a kampányt a delfinek védelmében.