A válság elől menekülnek a recesszió-turisták

Vágólapra másolva!
Az ebookers.com, Európa egyik vezető online utazási ügynöksége legfrissebb felmérésében az utazók egy új válfaját, a recesszió elől menekülőket (recession escaper vagy res-caper) azonosította, akik a hitelválság miatt munkanélkülivé vált angolok egyötödét teszik ki.
Vágólapra másolva!

Ez a jól elkülöníthető csoport egyelőre Angliában jelent meg, s azokból az emberekből áll, akik a gazdasági krízist maguk mögött hagyva hosszabb szabadságot vesznek ki, egynegyedük végkielégítését felhasználva finanszírozza akár több hónapos vakációját. Az ebookers tanulmánya szerint a munkanélküliek 382 millió fontot költenek külföldi utazásra, míg egy átlagos res-caper 2600 fontot szán nyaralásra, de nem ritkán akár 9-10 ezer fontot is kifizet egy hosszabb külföldi tartózkodásért.

Forrás: [origo]

A felmérés szerint a res-caperek 18 százaléka családját is magával viszi, 44 százalékuk partnerével utazik, 15 százalék pedig egyedül veszi nyakába a világot. A britek 1-3 hónapot szánnak ilyesformán feltöltődésre, de 5 százalékuk akár egy évig is távol marad otthonától, 42 százalékuk pedig nem aggódik a jövőn és következő munkáján, inkább a spórolt pénzét is feláldozza e célra.

Az utazók több mint a fele Ausztráliába és Új-Zélandra megy, de 27 százalékuk az Egyesült Államokat, 14 százalékuk pedig a Karib-térséget választja. A recesszió elől menekülők 7 százaléka világ körüli útra indul.

Forrás: [origo]

Az állásukat elvesztett brit nők nem kevesebb mint 22 százalék utazik el hosszabb feltöltődésre, igaz az extra szabadság ideje alatt a férfiak költenek többet, átlagosan 3 ezer fontot, szemben a nők 2500 fontos költésével. Ennek az is oka lehet, hogy vélhetően a távolabbi célpontokra, Ázsiába, Dél-Amerikába, vagy a Közel-Keletre inkább a férfiak utaznak.

Az életkort tekintve a 25 éven aluli, állásukat elvesztett britek indulnak legszívesebben hosszabb nyaralásra: 22 százalékuk kel útra, míg a 31-45 éves korosztályban ez az arány csupán 15 százalék.

Forrás: [origo]

Az Ebookers.com szerint az idegenforgalom szempontjából kedvező, hogy a válság miatt kényszerhelyzetbe került britek közül sokan inkább próbálják kihasználni a váratlan szabadságot.

Nagy-Britanniában egyébként nem szokatlan a hosszabb idejű utazás: a brit nyugdíjasok közül sokan kelnek útra a téli időszakban, hogy a meglehetősen drága fűtési szezont egy melegebb éghajlatú országban vészeljék át. Erre az időre kiadják házukat, lakásukat, nyugdíjukat pedig Sri Lankára, vagy Thaiföldre utaltatják, ahol az otthoninál jóval alacsonyabb kiadásaik vannak.