Kitilthatják a coffee shopokból a turistákat

Vágólapra másolva!
A holland kormány továbbra is elnéző a könnyű drogok árusításával szemben, de a jövőben azt szeretnék, ha a coffee shopok nem jelentenének többé turisztikai vonzerőt. Azt azonban még nem tudják, hogy hogyan vegyék el a turisták kedvét, akiknek egyébként alig 23 százaléka érdeklődik a könnyűdrogok és a coffee shopok iránt.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt Amszterdam piros lámpás negyedét készültek felszámolni a szervezett bűnözésre, az emberkereskedelemre és a pénzmosásra hivatkozva. Most a holland igazságügyi, belügyi és egészségügyi tárca vezetői szerint a coffee shopok számának drasztikus csökkentése és a turisták kitiltása is megoldást jelenthet az elharapózott bűnözésre és egyéb problémák visszaszorítására.

Forrás: AFP

A kormány idén ősszel készíti el az a tervezetet, amely felülvizsgálja a coffee shopok működését. A miniszterek álláspontja szerint, az egyik lehetséges megoldás az lehetne, ha csak klubtagoknak adnának el marihuánát és hasist a drogüzletek. Ez szerintük szinte automatikusan kizárja a drogturistákat, mivel a vásárlás feltétele, hogy a vevő holland illetőségű legyen legalább egy helyi bankkártyával vagy személyigazolvánnyal rendelkezzen, és azt mutassa is fel. Ebben az esetben is csak korlátozott mennyiséget, vagyis 3 gramm cannabist vagy hasist vásárolhat a vevő. Turisztikai szakemberek szerint ettől még nem lesz kisebb turisztikai vonzereje Amszterdamnak és coffee shopoknak.

A holland-belga határszakaszon tavaly már két város is jelezte szándékát a holland hatóságoknál, hogy hamarosan bezárja a település coffee shopjait. Sokallták a turistákat. Döntésüket azzal indokolták, hogy lakóhelyeikből átjáró ház lett. A statisztikák szerint, hetente akár 25 ezer, többségében belga és francia turista keresett a kikapcsolódást a határ hollandiai oldalán.

Az alig 70 ezer lakosú dél holland Roosendaal kiváló vasúti összeköttetéseinek és történelmi városrészeinek köszönhetően amúgy is forgalmas, de a helyiek a megnövekedett autóforgalomért, az állandó dugókért, tilosban parkolásokért és ki nem fizetett bírságokért mind a drogturistákat vádolják.Aggodalmukat fejezték ki a szemetelés és a bűnözés miatt is.

Forrás: AFP

A Roosendaaltól kilenc kilométerre, délre fekvő Bergen op Zoom is csatlakozott az akcióhoz, így a két város összesen nyolc coffee shopot szüntet meg. Ezek a városok az eddig érvényben lévő napi 5 grammos vásárlási keretet 2 grammra csökkentenék. A liberális holland drogtörvény szerint ugyanis saját felhasználásra 5 gramm marihuánát tarthat magánál mindenki anélkül, hogy annak bármilyen jogi következménye lenne.

Egy másik határmenti város, Terneuzen vezetése jobbnak látná, ha nem csak a napi megvásárolható marihuána mennyiségét, de a coffee shopok nyitvatartási idejét is korlátoznák.

Szakértők szerint, ennyi turista nemcsak károkat, de éves szintén tetemes bevételt jelenthetne a kisvárosok számára. Elég lenne például a turisták szállásköltségébe beépíteni plusz 5-10 eurót, ami máris fedezné például új parkolóhelyek kialakítását, vagy még több szemeteskocsi üzembe helyezését.

A könnyű drogok értékesítése hatalmas üzletág Hollandiában és az állam számára is szép bevételt jelent. A coffee shopok forgalma legalább évi 1,6 milliárd fontra rúg. Az Amszterdamba látogató külföldieknek körülbelül átlagosan 23 százaléka fordul meg coffee shopokban. 2007-ben 4,5 millió turistát regisztrálnak a holland fővárosban, akkor 26 százalékuk látogatott el a vigalmi negyed valamelyik coffee shopjába, de csak 10 százalék mondta, hogy kizárólag ezzel a céllal érkezett a városba.