Futurisztikus turistaszálló a svájci Alpokban

Vágólapra másolva!
Hipermodern és környezettudatos szálloda épült Svájc déli részén, közel 2900 méteres magasban. A zermatti síparadicsomhoz közel található turistaház akár 120 túrázót is képes fogadni, a fenntartáshoz szükséges energiaszükséglet 90 százalékát pedig napelemekkel nyerik. A szálló várhatóan nem csak a hegymászókat, de a modern építészet szerelmeseit is felcsábítja a hegyre.
Vágólapra másolva!

Futurisztikus magashegyi turistaszállást adtak át a hét végén a Mont Rose nevű, Zermatthoz közel fekvő csúcson 2883 méteres magasságban. A létesítmény egyáltalán nem emlékeztet az alpinisták megszokott, kőből épült, vastag gerenda-ácsolatú létesítményeire, ahol túráik idején meghúzták magukat. A csillogó fémmel borított faszerkezet hatalmas hegyi kristályra hasonlít, és az épület energiaszükségletének 90 százalékát a napelemek biztosítják. Csak a főzéshez használt palackos gázt szállítják helikopterrel a magasba, ez a teljes fogyasztás 10 százaléka.

A vízszükségletet a környező gleccserből nyerik ki: nyáron a jégből olvadó vizet összegyűjtik és tárolják. A zuhanyozókban, a mosdókban és a konyhában felhasznált víz nagy részét napenergiával melegítik fel. A menedékház energiakészletével informatikai rendszer révén gazdálkodnak.

Forrás: [origo]
Hegyi kristályra hasonlít az épület

A menedékház - vagy inkább hegyi szálloda - 2010 márciusától akár 120 alpinistát is fogadhat, mindegyiküknek külön ágy áll majd rendelkezésére. Az öt szintet összekötő csigalépcsőről pompás kilátás nyílik a Gorner, a Grenz és a Mont Rose gleccserekre.

A szupermodern hegyi szállást két nyáron át építette fel 35 szakember 6,5 millió svájci frank (több mint egymilliárd forint) költséggel. Háromezer helikopter-fordulóra volt szükség az építőanyag és a munkások helyszínre juttatásához.

Forrás: [origo]

A Mont Rose menedékház a 153 menedékházat kezelő svájci Club Alpin (CAS) szerint "forradalmasítani" fogja az alpesi vendéglátást, mivel nem csak a hegymászók számára nyújt kényelmes szállást, hanem a világ minden részéből vonzza majd a modern technológia és építészet szerelmeseit.

A megújuló energiáknak és a nyári vízgyűjtésnek, illetve a víz újrahasznosításának köszönhetően az új téli magaslati szállás egy vendégre jutó szén-dioxid-kibocsátása az építők szerint alig harmada lesz annak, mint amennyit a 80 méterrel lejjebb fekvő hagyományos menedékház termel.