Jó borok a főváros környékén

Vágólapra másolva!
A belföldi idegenforgalom egyik legjobban fejlődő ágazata a borturizmus. Az utóbbi években számos lehetőség nyílt a bor és a borfogyasztással összekapcsolható gasztronómiai és kulturális élmények iránt érdeklődőknek, hogy megismerhessék egy adott tájegységre jellemző borfajtákat. A gazdasági válság belföldi turizmusra gyakorolt hatása alapján ez a fejlődés még dinamikusabb lehet. Magyarországon huszonkét borvidék rangú területen folyik jelenleg bortermelés, most három Budapesthez közeli borvidéket ajánlunk.
Vágólapra másolva!

A legismertebb és az utóbbi időben legdinamikusabban fejlődő bortermő régió az Etyek-budai borvidék. Jogilag az egyik legfiatalabb borvidék, hiszen az etyeki terület 1990-ben kapott borvidéki rangot és a mostani elnevezés még később, 1998-ban keletkezett, amikor az etyeki borvidék tizennégy községéhez hozzácsatolták a budai terület hat községét.

A legfiatalabb jelző csak jogilag érvényes, hiszen a mai borvidék területén már a római korban is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A bortermelés a középkorban is folytatódott, akár az Árpád házi királyok idején, akár száz évekkel később a török időkben tesznek említést a térségről (főleg a budai területről), mindig kiemelik a remek borokat adó területeket. A középkori, illetve még a török idők utáni időszakban a budai területek legfőbb gazdasági tényezője volt a borászat. Kezdetben többségében szerb nemzetiségű lakosok foglalkoztak borászattal, később ez az arány a betelepült németek felé tolódott el.

Forrás: MTI

Az 1800-as évek végén pusztító szőlőfertőzés valamint a terjeszkedő főváros azonban gátat szabott a budai területek további fejlődésének. A szőlőtermesztés központja ettől az időszaktól kezdve az etyeki térségre tolódott. Ez a központiság jellemzi mai is a borvidéket. A etyeki terület igazi fejlődése a XIX. században kezdődött, világhírűvé pedig a pezsgőgyártás tette a borvidéket. A Törley pezsgőgyár italainak alapanyagául szolgáló szőlőt szinte kivétel nélkül az etyeki területekről szállították a budafoki üzembe.

A mai Etyeki borvidék igyekszik kihasználni Budapest közelségét. Nem véletlen, hogy a borvidéket többször említik, mint Budapest szőlőskertjét. Valóban nagy előnyt jelent a főváros közelsége, hiszen a borvidék központjának számító Etyek alig félóra autóútra van Budapesttől. A környéken számos magánpincészet várja az ide látogatókat. Borkóstolás, bortúrák, különböző hangulatos kerti rendezvények szerepelnek elsősorban a vendéglátók programjában.

Forrás: [origo]

Hosszabb, szervezett túrákat az Etyeki Borút Egyesület szervezésében tehetünk a környéken. Az egyesület weboldalán három túra közül választhatunk. Minden évben három állandó rendezvényt tartanak, a mára már országos hírnevet szerző Etyeki Pincefesztivál május végén, az etyeki búcsú július elején és a most aktuális Etyeki Kezes-lábos Gasztronómiai Fesztivált pedig szeptember végén rendezik meg.

Etyekre legegyszerűbben az m1-es autópályán juthatunk el. A biatorbágyi csomóponton térjünk le az autópályáról, majd a városon keresztül haladva hat kilométerre találjuk Etyeket. A Kezes-lábos fesztiválra autóval érkezőknek jó tudni, hogy a településen reggel kilenc és este nyolc óra között tilos az autóforgalom, a kocsikat a kijelölt parkolóban hagyhatjuk. Innen kisbuszokkal szállítják a vendégeket a fesztivál helyszíneire. Aki a tömegközlekedést választaná, Volánbusszal az Etele térről menetrend szerint induló járatokkal juthat el Etyekre.

Mór és környéke

A Móri Borvidék területileg kisebb és talán (még) kevésbé felfedezett, mint az etyeki térség. Pedig a táj szépsége vetekedik nagyobb testvéréjével. A borvidék a Vértes és a Bakony között húzódó móri árok területén található. Sajátos mikroklímával rendelkezik, melynek köszönhetően kiváló bortermelő vidék. Központja a névadó város Mór, ezen kívül mindössze öt település tartozik hozzá, területe nagyjából ezerháromszáz hektár.

A terület 1901-től tekinthető önálló borvidéknek. Elsőszámú bora a Móri Ezerjó országosan ismert és elismert borfajta, de az 1960-as évektől más fajtákból is készülnek itt minőségi borok.

Forrás: [origo]

A szeptember és az október ideális időszak a borvidék megismerésére, ugyanis szinte minden napra jut valamilyen borral kapcsolatos rendezvény a térségben. Az előttünk álló hétvégén (szeptember 4-5) tartják például a Csókakői Várjátékokat, melynek keretén belül a tájra jellemző borokkal is ismerkedhetünk. A program egész napos elfoglaltságot nyújt, hiszen a borkóstolás és különböző gasztronómiai élvezetek mellett megtekinthetjük a város XIII. században épült várát, valamint korabeli harci bemutatót is. Csőkakőn sok helyen találunk borospincéket, a pincesorokat az Alsó-Magyalos és az Aranyhegy alatt alakították ki.

A borvidék legnagyobb rendezvénye a Móri Bornapok, amit idén szeptember 30. és október 4. között tartanak Mór városában. A többnapos rendezvény igazi fesztivál koncertekkel, sportrendezvényekkel, borkirálynő választással, de persze nem hiányozhatnak a borkóstolók, termékbemutatók és különböző szakmai rendezvények sem.

Forrás: [origo]

Akik nem akarják valamely esemény időpontjához igazítani látogatásukat, az Ezerjó borút borospincéinek felkeresésével ismerhetik meg a Móri borvidéket. A túrához borútlevelet is kaphatunk, melyet móri Fogadó az Öreg Préshez recepcióján állítanak ki számunkra. A borút útvonala: Mór -Csókakő -Csákberény - Zámoly.

Mórra Budapestről, gépkocsival legegyszerűbben Székesfehérváron keresztül juthatunk el. Ugyanakkor a gépkocsi egy borkóstolóval egybekötött látogatás alkalmával teher is lehet, ezért tömegközlekedéssel a Népligetből induló Volánbuszokat ajánljuk, melyek egy és egy háromnegyed órás út után érkeznek Mórra. Vonattal kicsit bonyolultabb az utazás, ha a Déli pályaudvarról indulunk, akkor Székesfehérváron, ha a Keleti pályaudvarról, akkor Komáromban kell átszállnunk.

A Kunsági borvidék

Az Alföldön található az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, a Kunsági borvidék. Az Alföld homokos tájain közel huszonnyolcezer hektáron folyik szőlőtermesztés. A borvidék kialakulásában nagy szerepe van a homoknak, hiszen sok helyen épp a talaj megkötése céljából telepítettek szőlőtőkéket. Az itt termelt borokat hétköznapi boroknak tartják, vagy a "kocsmabor" kifejezést használják az itt előállított fajtákkal kapcsolatban.

Forrás: [origo]

A kocsmabort nem negatív értelemben kell venni, hiszen ezek a borok a hétköznapok fontos részei voltak évszázadokon keresztül és napjainkban is igen népszerűek. A minőségre jellemző, hogy a 2008-as országos rozé versenyt is kunsági borok nyerték meg. A borvidék nagy kiterjedése miatt körzetekre és alkörzetekre tagolódik. A kiterjedt területű borvidéken számos célpontot választhatunk. Érdemes a borkóstolást az Alföld nevezetességeinek megtekintésével összekötni. Választhatjuk úti célunknak Kecskemétet, Kiskőröst, esetleg Ráckevét, vagy a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Bugacot mindenhol kedves, vendégszerető fogadtatásban lesz részünk és nem utolsósorban finom borokat kóstolhatunk meg.

Borfesztivál Budapesten

Aki pedig nem akarja elhagyni a fővárost egy jó borozás kedvéért, annak ideális választás a két héten át tartó 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, amely szeptember 4-18. között várja a borbarátokat, és melynek fő eseménye idén is az öt napon át tartó Borfesztivál a Budai Várban. A rendezvényt évek óta rendszeresen mintegy hetvenezren keresik fel. A Magyar Nemzeti Galériát körülvevő udvarokban és tereken felállított pavilonokban Magyarország borászainak színe-java kínálja legszebb borait, de számos külföldi bort is megkóstolhatnak a látogatók, mivel 15 ország több mint 250 borászatának nedűi között válogathatnak a vendégek.

Forrás: MTI

A fesztivál díszvendége idén Spanyolország lesz, ahonnan több borrégió és a 100 éves Freixenet Csoport hozza el bor és pezsgő különlegességeit. A borfesztivál kínálatában ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok és készítőik, így az idén júniusban Sopronban megrendezett 10. VinAgora Nemzetközi Borverseny győztesei is. A Borfesztiválra a Palotanegyed keleti és a nyugati kapuján át lehet bejutni. A jegyek az előttük lévő pénztárakban válthatók meg.