Törökország lehet az idei sláger

Vágólapra másolva!
A földközi-tengeri országokba irányuló magyar turizmust is negatívan érinti a gazdasági válság, de Törökország továbbra is kedvelt úticél marad, - többek között ez derült ki egy, a Török Idegenforgalmi Hivatal által megrendelt közvélemény-kutatásból. A dobogós helyeken Görögország, Spanyolország és kissé lemaradva Tunézia szerepel. Az osztrák és szlovák turistáknál is Törökország a sláger, míg a csehek inkább Ciprusra mennek. A törököknél nem csak az emberek, hanem az árak is barátságosak maradtak az idén.
Vágólapra másolva!

A változatos kínálat hozta a sikert, de az ár-érték arány a döntő

A kérdőíves felmérés a mediterrán térségre koncentrált és elsősorban arra keresett választ, hogy milyen szempontok alapján, mely országokat részesítik előnyben a magyar turisták a kedvezőtlen pénzügyi helyzetben. A feltett kérdésekre több mint egy tucat magyar utazási iroda 50 szakembere válaszolt.

Az idegenforgalmi szakemberek úgy látják, hogy a 2009-es évben a régión belül - Horvátországot nem számítva - Törökország lehet a legkedveltebb úti cél. Szerintük a turisztikában is megjelenő válság leginkább azokat az országokat érinti, amelyek nem rendelkeznek elég változatos kínálattal és nem reagáltak elég gyorsan a gazdasági visszaesés következményeire.

Forrás: Wikipedia

A válaszadók szerint Törökország számos változatos lehetőséget nyújt a turisták számára, így az ország esetében kevésbé érződik majd a válság negatív hatása. A megkérdezettek 78 százaléka úgy gondolta, hogy Törökország vonzó, illetve nagyon vonzó úti cél a magyar nyaralni vágyók számára. A sorban 74 százalékkal görögországi desztinációk következnek, majd 42 százalékkal a spanyolországi és 30 százalékkal a tunéziai üdülések.

A szimpátia-rangsorban Törökország 76 százalékkal vezet. Sokak szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy a magyar turisták körében Törökország egzotikus, keleti kultúrájával, a "mesés kelet" varázsával ismeretlen világot rejt magában. Az utazási irodák alkalmazottai szerint Törökországot az oda utazók elsősorban az idegenforgalmi szolgáltatások megfelelő ár-érték aránya, család- és vendégszeretete, a török vendéglátók különösen a magyar turistákkal szemben tanúsított kedvessége és a jó közlekedési összeköttetés miatt kedvelik.


Törökországi útifilm

A csehek inkább Spanyolországba és Ciprusra mennek

A 2009 májusa és júniusa során végzett felmérés Magyarország mellett Ausztriára, Szlovákiára és a Cseh Köztársaságra terjedt ki. Három hét alatt több mint 200 szakember véleményét kérte ki a törökországi turisztikai marketingszervezet. Az osztrák és a szlovák utazásszervezők elmondása szerint is Törökország a 2009-es nyár legkedveltebb úti célja, ezt követi az osztrákoknál Görögország, a szlovákoknál Horvátország. Csehországban a turisták legkedveltebb úti célja Görögország, majd Spanyolország és Ciprus következik, Törökország itt csupán a nyolcadik helyen szerepel.

Török Riviéra: nemcsak az emberek, az árak is barátságosak

A török turizmus fővárosaként is emlegetett Antalya a hasonló nevű tartomány székhelye körülbelül nyolcszázezer ember otthona, de nyaranta olyan népszerű, hogy az ideiglenesen ott tartózkodó turisták miatt ez a szám átmenetileg elérheti akár a kétmilliót is. A város népszerűségét részben a hellenisztikus korból fennmaradt tárgyi és építészeti emlékeknek köszönheti, részben pedig a tartomány közel hétszáz kilométeres tengerpartja miatt olyan vonzó.

Forrás: [origo]

A helyiek szerint, Antalyában húszévente egyszer esik az eső, átlagosan az év 365 napjából 300 napon süt a nap, tehát a vidék az enyhe tél és a forró nyár miatt szinte egész évben alkalmas a pihenésre. A hőmérséklet csak ritkán esik 10 C° alá, a szobanövények simán áttelelnek az erkélyeken. A télvégi időszakban remek kombinált nyaralásokat szervezhetünk, hiszen ilyenkor egyszerre lehet síelni a hegyekben és fürdőzni a tengerben.

Maga a város hangulatos, folyton nyüzsgő óvárosában a bazárok, szőnyegkereskedések és kelme szalonok váltják egymást. Lent a parton mindössze tíz kilométerre keletre, az elmúlt években újabb tengerparti üdülőövezet épült ki, a széles, aranyszínű homokos tengerparton. A larai partszakasz a jómódú utazók célállomása, itt ugyanis többnyire ötcsillagos, minden igényt kielégítő szállodák sorakoznak. Ideális nyaralóhely azoknak, akik vonzónak találják a város közelségét, ugyanakkor elegáns, igényes szolgáltatásokat nyújtó szállodában szeretnék élvezni a mediterrán nyarat. Ezekben az ötcsillagos szállodákban jelenleg is 47 és 68 euró közötti akciós áron foglalhatunk. Lara tengerpartja tisztasága, gondozottsága miatt már évekkel ezelőtt elnyerte a megtisztelő "kékzászlós tengerpart" címet.

Forrás: Wikipedia

A Törökországot megjárt magyar nyaralók összességében elégedettek a szolgáltatásokkal. A fórumozók szerint, a szállodai szobák tiszták, a személyzet előzékeny, udvarias, bár a beszámolók szerint néha előfordul, hogy a négy-ötcsillagos minősítésekkel kissé fölé lőnek a hotelek. A vendégek közül sokan élnek a szállodák által meghirdetett kirándulási lehetőségekkel.

Jeep szafarik, vízi vidámparkok, rafting, hegyi túrák, városi barangolások mellett a búvárkodás is nagyon népszerű errefelé. A városhoz közeli Dove szigeten például,- aminek egyik érdekessége, hogy a keleti részén található apró barlangban a szél nem okoz hullámzást - páratlan víz alatti élményben, lehet részünk. A Travertine partszakaszon egészen 25 méter mélységig merülhetünk, hogy megcsodáljuk az érintetlen, tengeri élővilágot.

Népszerűek a közeli vízesésekhez tett kirándulások is. Ezekből a látványos zuhatagokból legalább 20 darab van a környéken. Az egyik legszebb a Duden vízesés Antalyától 15 kilométerre északra, illetve az Atalyát Alanyiával összekötő út mentén elhelyezkedő Kursunlu vízesés. A közeli Mangavat zuhatag, méretét tekintve lényegesen kisebb, inkább egy bukógáthoz hasonlít, de igen látványos.