Vágólapra másolva!
Albánia hidegháborús elszigeteltségének szimbólumait, a betonbunkereket a tengerpart népszerű szegletében, Semanban pusztulásra ítélte a helyi önkormányzat, s egy öreg, kínai gyártmányú tank segítségével az elsőt már le is rombolta.
Vágólapra másolva!

Ezek a bunkerek, amelyek Tiranától 120 kilométerre délre, az Adriai-tenger partján épültek, balesetveszélyesek, veszélyeztetik a turisták testi épségét, mert volt, aki belefulladt vagy sérüléseket szenvedett, amikor bemászott" - mondta Sotir Zaka helyi vezető. A tengerparton már 30 bunkert lebontottak, és a következő két hétben még további 30-at megsemmisítenek. Ez azonban csak "csepp a tengerben", mert Albánia-szerte 700 ezer bunker található.

A védelmi minisztérium elutasította, hogy a bunkereket "eltakarítsák," mert túl sokba kerülne az akció. Albánia masszív erődrendszerét Enver Hodzsa kommunista diktátor építtette ki azután, hogy összeveszett kommunista szomszédjával, Jugoszláviával, a Szovjetunióval, sőt legfőbb támaszával, Kínával is, és teljesen izolálta az országot haláláig, 1985-ig.

A bunkerek hatalmas hálózatát a tengerparton és a szárazföld belsejében arra alakították ki, hogy az országot a nyugati "imperialista" hatalmak támadása idején így álcázzák a katonaságot. Az ország költségvetésének az egynegyedét a hadseregre költötték.

Albániát senki nem támadta meg, ma a NATO tagja, és azt tervezi, hogy idén megszünteti a kötelező katonai szolgálatot.

Argon Loci, az albán hadsereg főparancsnokának főtanácsadója azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, nincs pénzük arra, hogy az öreg erődöket fölszámolják. A hadsereg csak egy tankot adott kölcsön, hogy segítse a helyi kezdeményezést a tengerparti Semanban, de többre nem hajlandó - tette hozzá.

A bunkerek egy részét még mindig használják katonai hadgyakorlatokra, de többségük igen elhanyagolt, ellopták a vasgerendákat belőlük, némelyikben állatokat tartanak, gombát tenyésztenek, másokban szextalálkahelyek működnek, vagy WC-nek használják őket, és ezért nem mindenki akarja, hogy fölszámolják az erődöket.

Amikor a kommunista rendszer Albániában is összeomlott 1991-ben, egy Tiranához közeli bunkert egy volt villanyszerelő grillétteremmé alakított. A hely népszerű volt, különösen nyáron, mert hűvös volt belül. Azóta háromemeletes hotel magasodik a bunker fölött, az építmény most raktár és rakit (helyi pálinka) főznek benne.