Megmentik Bangkok kolduló elefántjait

Vágólapra másolva!
Bangkok önkormányzata elhatározta, hogy egy éven belül változtat a méltatlan körülmények között tengődő elefántok és gazdáik nyomorúságos helyzetén.
Vágólapra másolva!

Az elefánt Thaiföld egyik jelképének számít. Amióta megtiltották alkalmazását a fakitermelésben, nagy részük az idegenforgalomban turistákat szórakoztat. Mivel azonban ebben az iparban csak korlátozott számban van rájuk szükség, a háziasított elefántok egy része gazdáikkal, az úgynevezett mahútokkal együtt Bangkok és más nagyvárosok utcáit róva gyakorlatilag koldul: némi kis pénzért a járókelők a mahúttól eleséget vásárolhatnak, amellyel ezután a szelíd óriásokat megetethetik.

Ezen a szomorú állapoton kíván változtatni a thai főváros vezetése. Első lépésben a bőrük alá helyezett mikrochippel nyilvántartásba veszik a szürke behemótokat. A tervek szerint ezután fél és egymillió baht (3-6 millió forint) közötti árban igyekeznek megvásárolni a mintegy 100 példányra becsült bangkoki koldus ormányosokat azoktól, akik nem képesek megfelelően eltartani őket. A későbbiekben az Elefánt-visszatelepítő Alapítvány gondjaira bíznák védenceiket, amíg nem tudják őket a számukra kijelölt rezervátumba szállítani.

Az önkormányzat adatai szerint eddig 10 elefántot ajánlott a gazdája megvételre, azonban úgy tűnik, a reálisnál magasabb összeget követelve, veszélyeztetve ezzel az akció sikerét.

Az ázsiai elefánt hatalmas termete ellenére nagyon érzékeny állat. A városi zaj komoly stresszt jelent, ami súlyos egészségkárosodásnak teszi ki. Az erdei puha talajhoz szokott talpai és ízületei a városi betonon hamar tönkremennek és a szennyezett levegő légúti betegségeket okozhat.