Magyar rendőrök segítenek az Adrián

Vágólapra másolva!
Az idén öt tiszai üdülőhelyen  is számíthatnak a külföldi turisták a segítésükre hivatott rendőrségi szolgáltatásra, a Tourist Police programra. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Szolnoki Főiskola idegen nyelvet beszélő hallgatóival együtt járőröznek a Tisza-tó térségétől egészen Szegedig. A rendőrség hatékonyabb munkát ígér a Balaton környékén, sőt az Adrián is. Splitben idén is lesz ideiglenes konzuli szolgálat.
Vágólapra másolva!

A világ legforgalmasabb üdülőparadicsomaiban és a felkapott nagyvárosokban, valamint tengerpartokon már évek óta működő szolgáltatás a turista rendőrség, ami többnyire a turisták kényelmét, biztonságát, és a nyugodt nyaralás feltételeit biztosítja. Az esetek többségében külön segélyhívó számot is tárcsázhatunk, ha bajba keveredünk.

A világszerte jól bevált szolgáltatás egyre inkább terjed Magyarországon is. Kistérségi szinten a helyi polgárőrség segíti a rendőrség munkáját, egyfelől a külföldi turisták segítésére, másfelől a helyi lakosság igényeinek kielégítésére. Egyre több településen segítik ugyanis a lakosokat úgy, hogy míg a család vakációzik, a polgárőrök napi két alkalommal a járőrözés közben ellenőrzik a családok házait és portáit.

A Balatonon is segítenek

A Balatonnál idén nem lesz több rendőr, de hatékonyabb munkát terveznek. Az idén is fokozottan figyelnek, hogy visszaszorítsák a betöréses lopások és a kocsilopások számát, illetve továbbra is napirenden lesz a drog és a prostitúció elleni fellépés.

Forrás: [origo]

A rendőrök a hatékonyabb bűnmegelőzésért az idén is együttműködnek a helyi társszervekkel és társadalmi szervezetekkel, továbbá számítanak a szezonális bűnmegelőzési centrumokra. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e az idén német rendőrök a Balatonnál, mert még nem érkezett válasz a magyar felkérésre, de az már biztos, hogy magyar rendőrök is teljesítenek majd szolgálatot a horvát tengerparton.

Ismét dolgoznak magyar rendőrök a horvát tengerparton

Jövő szerdától ismét szolgálatba állnak a magyar rendőrök Horvátországban, az Adriai-tenger partján, ahol idén is két hónapon át segítik a horvát rendőröket és a magyar turistákat. A július 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban ezúttal is Zára (Zadar) körzetében látnak el szolgálatot horvát kollégáikkal együtt.

A múlt évhez hasonlóan idén is nyolc magyar rendőr utazik az Adriára, ők kettesével, kéthetes váltásokban segítik a horvát hatóságokat és az ott nyaraló magyar turistákat. A rendőrök közül - akik között fele-fele arányban vannak férfiak és nők - öten már korábban is részt vettek horvátországi külszolgálatban, és ezúttal is pályázaton választották ki őket. A jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább angolul beszéljenek, de két rendőr ezen felül horvátul is beszél.

A magyar rendőrök tengerparti munkáját a 2006 óta meglévő horvát-magyar rendőri együttműködés alapján szervezik. A magyarok mindig horvát kollégáikkal együtt látnak el egyenruhás szolgálatot, de intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek. Feladatuk támogató jellegű, tehát felvilágosítással, tolmácsolással segítik a hatóságok és a turisták közötti kommunikációt. Idén a horvát rendőrség arra is készül, hogy a szolgálatban lévő egyenruhásokat Zára térségében minden olyan esethez elviszik, ahol magyarokkal történik valami, és szükség lehet a magyar rendőrök közreműködésére. A magyarok szállását és étkeztetését teljes egészében a horvát rendőrség biztosítja, akárcsak a szolgálati feladatokhoz szükséges eszközöket. A magyar rendőrség fizeti a napidíjat és adja az utazáshoz az autót.

A korábbi évek tapasztalatai alapján, az Adrián szolgálatot teljesítő magyar rendőrök tevékenységében a legfontosabb a segítségnyújtás. A magyar rendőrök több alkalommal is segítettek már eltévedt magyar gyereket visszatalálni a szüleihez.

Ideiglenes konzuli szolgálat Splitben

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a mostani nyáron is lesz ideiglenes konzuli szolgálat Splitben. Idén már negyedik éve működik ideiglenes magyar konzuli szolgálat, most a tavalyinál két héttel későbbi kezdéssel, július 1-jétől szeptember 30-ig várja a bajba jutott magyar turistákat.

A dalmát városban dolgozó diplomata konzuli kerülete négy megyére terjed ki, s a jogi segítségre szoruló magyar állampolgárok a +385-99-558-5555-ös mobiltelefonszámon, vagy a +385-21-385-902-es faxszámon érhetik el a kihelyezett konzult.

Forrás: [origo]

Horvátország más területeiről a nyári időszakban továbbra is a zágrábi magyar nagykövetség konzuli szolgálata az illetékes. Ide jöhetnek vagy telefonálhatnak azok, akik az útlevél eltűnése, vagy más problémák miatt szorulnak segítségre. A konzuli szolgálatot a szeptember 30-ig tartó időszakban munkanapokon 9 és 12 óra között kereshetik fel a magyar állampolgárok, sürgős esetben pedig az éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámon (+385-1-489-0906) kérhetnek segítséget.

Tourist Police program a Tisza-tótól Szegedig

A Tisza turisztikai jelentősége az utóbbi években felértékelődött. Elsősorban a Tisza-tó térségét keresik fel mind többen, de a folyómenti megyékben máshol is találhatóak olyan helyek és rendezvények, amelyek turisták ezreit csábítják a nyári idegenforgalmi főidényben. Az évek során egyre több szabad strandot jelöltek ki. Ezek, valamint a horgászhelyek és a kishajó-forgalom fokozott ellenőrzése is indokolt a nyári hónapokban a jobb közbiztonság érdekében.

Forrás: MTI

A szolgálatot teljesítő rendőrök megpróbálják áthidalni a nyelvi nehézségeket, ha a magyarul nem beszélő vendégek felvilágosítást kérnek, vagy ha bajba kerülve segítségre szorulnak.

A Tourist Police program keretében a főiskolai hallgatók a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőreivel zömében a vízen Tokaj, Abádszalók, Szolnok, Tiszakécske és Szeged térségében látnak el közös szolgálatot. A program hétfőn vette kezdetét és nyolc héten keresztül augusztus 16-ig tart.