Vágólapra másolva!
A Cote D'Azur fővárosában nem csak a jómódú utazók süttetik magukat, és nemcsak a monacói nagydíjról érkező vastag pénztárcás urak foglalnak szállást. Jóllehet a főszezonban tényleg sokkal több luxusjacht ringatózik az öbölben, de a leleményes turisták megtalálják a maguk örömét. Következzen néhány nizzai olcsó tipp kispénzűeknek.
Vágólapra másolva!

Budapestnek még nincs közvetlen összeköttetése az Azúr parttal, de például Bécsi indulással már jó néhány fapados indul a francia riviérára. A Bécs és Nizza között feszülő 1165 kilométert az Austrian Airlines könnyedén napi 2, a Sky Europe egyelőre heti 6 járattal teszi meg. Plusz heti két indulással számolhatunk Innsbruckból az Ausztriában ismert Welcome Air jóvoltából.

Forrás: [origo]

Párizs után a második legforgalmasabb francia reptéren évente 10 millió utas fordul meg, közülük 57 százalék a külföldi. Fapadossal tehát már az út sem olyan drága. A Sky Europe-nál például 30 és 60 euró között foglalhatunk. Az út autóval sem vészes: az 1202 kilométernyi távot autópályán a rutinosabbak szerint 13 óra alatt meg lehet tenni.

Bőven vannak szabad strandok

Az Azúrparton a fürdésé a főszerep, a legtöbben érkezés után rögtön a partra sietnek. Sokan úgy gondolják, hogy a francia riviérán kizárólag fizetős strandok találhatók, ám a kispénzűek örömére Nizzában lépten-nyomon vannak szabadstandok is. A fürdőhelyek többsége ingyenes, de létezik természetesen 14 privát strand is, sőt létezik néhány fürdőhely, (Antibes, Cagnes Sur Mer és Saint Laurent du Var) amely úgynevezett Handiplage minősítéssel bír. Ezeken a strandszakaszokon a mozgáskorlátozottak is élvezhetik a fürdőzést. Segítségükre van egy emelőszerkezet és néhány fős állandó személyzet.

Vezetett városlátogatások fillérekért

Két és fél órás városi barangolás, amihez egy kényelmes cipő, egy fényképezőgép és mindössze 12 euró szükséges. Főleg a régi városrészben kalauzolják a turistákat a keskeny utcák a barokk stílusú házak, és régi piacok mentén. Az egyik útvonal a kis utcákon keresztül, a rue St Françoisde Paule-tól, az Operán, a Cours Saleya-n keresztül a Rossetti térre, majd a Palais Lascaris-hoz vezet, és a Garibaldi téren ér véget. Az angol és francia nyelven előadott városi séták szombatonként vannak. Az érdeklődők az Idegenforgalmi Iroda elől (a Promenade des Anglais 5 szám alatt) indulnak reggel fél tízkor.

Forrás: [origo]

Magunk is felfedezhetjük a híres óvárost. Már csak azért is, mert a helyiek szerint, ezeken az árnyékos utcákon láthatjuk Nizza igazi arcát és ezen a részen fedezhetjük fel leginkább a város igazi lelkét. A kacskaringós utcák és színes homlokzatok a szárd építészet jellegzetességei. Érdekes látványosság a XVII. századi Palais Lascaris, a Palais de Justice, a Palais de la Préfecture és Sainte-Réparate katedrális.

Plusz 3 tipp, ami környezetbarát és olcsó

...ha a városi tömegközlekedési eszközökön járjuk körbe a várost. Főleg az ultramodern villamosok alkalmasak erre, hiszen a villamos vonalak hosszúak, látványosak, a járművek halkan közlekednek, és nem terhelik a környezetet. Egy út átszállási lehetőséggel csupán 1 euróba kerül. A síneknél nemcsak a turistáknak, de még a helyieknek is ébernek kell lenniük, mert a villamosok olyan halkan közlekednek, hogy aki nem látja, hogy közelít a szerelvény, az könnyedén leléphet a járdáról.

Az 1-es villamos vonalát szegélyező, tizennégy nemzetközileg elismert művész által készített műalkotás valóságos szabadtéri kortárs művészeti múzeumot képez. Némelyik sajátos ragyogást ad az esti városképnek a fényjátékoknak köszönhetően.

Forrás: [origo]

Ezen az útvonalon olyan idegenvezetők kísérik a látogatót, akik személyesen is találkoztak a művészekkel és alkalmuk volt beszélni velük az alkotásokról. A vezetett látogatás minden pénteken este 7-kor francia és angol nyelven indul. Ára: 8 euró

A "vélos bleus"-nek nevezett automatizált kerékpárbérlési szolgáltatás, lényegét tekintve megegyezik a párizsi velib bérbringa rendszerével. Itt Nizzában 90 parkoló állomást található városszerte. Ezeknél vehetjük ki a kerékpárokat, amivel az első félóra ingyenes, a további városi kerekezés öröméért pedig mindössze 1eurót kell bedobnunk.

Szintén a környezet védelmét hivatott elősegíteni a városi "Cyclotour". A városi körséták egy újfajta elektromos háromkerekű kocsival a Twike-kal történik, amelyhez igény szerint sofőr is tartozik, és amellyel klasszul be lehet járni az egész várost.

Élmény séták a közeli domboldalakban

A város kiterjed a közeli dombokra, ahol egykor az európai arisztokrácia és nagypolgárság is előszeretettel nyaralt és telelt. Ebben az időben születtek a nizzai kastélyok, és az olyan zöld környezetbe illesztett és gondosan megtervezett paloták, mint a keleti ihletésű barokk Chateau de l'Anglais, a Szépművészeti Múzeum, a Chateau de Valrose, amely jelenleg a Tudományok Egyeteme, és egyben állítólag Európa egyik legszebb campus-a.

Forrás: [origo]

A Cote d'Azur már évszázadokkal ezelőtt is kedvelt üdülőhely volt, de nem csak az úri családok számára, hanem a szerény körülmények között élő művészek és alkotók körében is. Míg a tehetősebbek a vízparton sütkéreztek, a művészek a hegyoldalban, remek kilátás mellett hűsöltek, és közben vászonra vitték a lenyűgöző panorámát. A turisták ma is előszeretettel keresik a félárnyékos hegyoldalakat, a hűvösebb hegyi falvak kis éttermeit, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a part irányába. A Nizza környéki falvak felé tulajdonképpen vaktában is elindulhatunk, mert rengeteg látnivalót tartogat a vidék. Ilyen például Saint Agniés Európa legmagasabban fekvő (800 m.) partmenti hegyi falva, vagy Saint Paul de Vence és Moungis, melynek szépsége ma napig vonzza és vonzotta az olyan hírességeket, mint Picasso, Yves Montand vagy Tony Curtis.

Forrás: [origo]

Szálláshelyek a parton

Nizzában 40 euróért már találhatunk szállást, de aki szereti az igényes enteriőrt, és nem rest még 5-10 euróval megtoldani a költségeket, azoknak remek választás lehet a Hotel Villa La Tour és a Hotel Rivolli. Ezekben a tetőteraszos, bájos, magánkézben működő 14 szobás mini hotelekben 49-54 eurós áron foglalhatunk szobát, és biztos, hogy lesz olyan hangulatunk, mint egy diákszálláson. A Belle Epoque és a dél francia elegancia minden stílusjegyét felvonultató hotelek a parttól alig 10 perce találhatók. Ráadásul a híres nizzai karnevál idején még kedvezményes ajánlatok között is válogathatunk.

Sz.K.