Fapados kontra busz - olcsóbban a tengerpartra

Vágólapra másolva!
Újra elindulnak, és szeptember közepéig üzemelnek a népszerű üdülőjáratokmagyar turisták által látogatott horvátországi, olaszországi és montenegrói nyaralóhelyekre. Az Adria, a Dalmát, a Montenegró, a Jesolo, és a Cattolica expressz mellett az idén újdonság a Krk-expressz. A buszjáratok általában szombati indulással és éjszakai közlekedéssel üzemelnek, így egy napi szállásdíjat megtakaríthatunk. Az üdülőjáratokra kedvezményt is kaphatunk, például ha csoporttal utazunk, ha az interneten foglalunk, illetve ha korai időpontban rendelünk jegyet. Foglalás előtt azonban érdemes tájékozódni, sok ugyanis az apró betű.
Vágólapra másolva!

Lendületben a buszos nyaralások

Semmi kétség: Európában újra népszerű a buszos utazás. Legalábbis erre utal, hogy a magyarországi beutazó turizmusban átlagosan 10-15 százalékos bővülés tapasztalható a buszközlekedésben. A statisztikák szerint, főleg Németország keleti és déli tartományaiból érkeznek így a turisták Magyarországra, de sokan jönnek busszal Hollandiából és Romániából is. Míg a globális trendek hosszútávon a vonatos nyaralások szárnyalását jelzik - leginkább a vonatok környezetbarát tulajdonságai miatt - most a válság közepén úgy tűnik, kizárólag anyagi megfontolásból ülnek buszra a turisták.

Forrás: [origo]

Miközben a szárazföldön buszos és vonatos nyaralások versengenek, a légitársaságok forgalma alaposan megcsappan. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség becslése szerint a globális utasforgalom nyolc százalékkal csökken az idén. Hasonló eredményeket mutatnak a magyarországi statisztikák is. Míg 2006-ban 6,9 millió utas ült repülőre, 2008-ban már csak 4,3 millióan közelítették meg légi úton nyaralóhelyüket.

Az idei év alacsony mutatóinak magyarázata, hogy a válság nyomán előtérbe került olcsóbb buszos utazások jó alternatívának tűnnek, míg ezzel szemben a drágább repülést egyre inkább megfontolják a turisták.

Busz kontra fapados

Az utasok úgy tűnik élnek a busztársaságok ajánlataival, főleg az egy napon belüli utazások esetében. Ennek oka, hogy a fapados járatok indulása sok esetben kiszámíthatatlan, ráadásul a felárakat illetően a low cost társaságok igencsak találékonyak. Plusz egy érv, hogy a buszok általában városközponthoz a lehető legközelebb állnak meg, ellentétben a kisebb, egyben távolabbi reptereket használó fapados légitársaságokkal.

Forrás: [origo]

Az életképes és biztos tőkével rendelkező fapadosok flottabővítéssel, árgaranciával, és a kedvezőbb tarifák mellett egyre több kényelmi szolgáltatással igyekeznek megnyerni, illetve megtartani az utasokat az idei szezonra. Mellettük szóló érv lehet, a kényelmes, és gyors utazás, szemben az éjszakai buszozás kellemetlenségeivel.

Busszal a tengerpartra: az üdülőjáratok szeptember 20-ig közlekednek, így akár utószezonban is gondolkodhatunk

A magyarországi kiutazásban ugyanakkor egyelőre nem látszik a buszos forgalom erősödése. Van olyan cég, amely eddig 40 százalékkal kevesebb magyart szállított a népszerű bolgár, görög és olasz tengerpartokra, mint tavaly. Erre kínál újabb lehetőségeket a Volánbusz Zrt. amely a nyári menetrendben újra elindítja a menetrend szerint közlekedő üdülőjáratait a magyar turisták által látogatott horvát, olasz és montenegrói nyaraló helyekre.


Rövidfilm Krk szigetéről

Akinek anyagi okokból csak egy belföldi nyaralásra futja az idén, a nyaralójáratokkal az utószezonban is pihenhet egy hosszú hétvégét, mondjuk a horvátoknál. Ilyenkor már a szálláshelyek is olcsóbbak, és a tömeg sem olyan nagy a strandokon. A korai foglalás kedvezményekkel jár, ezért érdemes már most elgondolkodni egy nyár végi tengerparti nyaralásban.

Forrás: [origo]

A június 19-étől szeptember 20-ig közlekedő tengerparti üdülőjáratok mellett, mint amilyen az Adria, a Dalmát, a Montenegró, a Jesolo, és a Cattolica expressz, az idén újdonság a Krk-expressz indítása. A járatok általában szombati indulással és éjszakai közlekedéssel üzemelnek, így egy napi szállásdíjat meg lehet takarítani. Az üdülőjáratokra kedvezményt is kaphatunk, például ha csoporttal utazunk, ha az interneten foglalunk, illetve ha korai időpontban rendelünk jegyet.

Útvonalak, árak

- Az új KRK expressz 2009. június 20. és szeptember 19-ig indul minden szombaton. Az útvonalán érinti Kraljevica, Njivice, és Malinska városokat. Erre a vonalra már 8900 forinttól foglalhatunk retúr menetjegyeket.

Forrás: Wikipedia

- Az Adria Expressz szintén szeptember 19-ig minden szombaton indul Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj, városok érintésével, és porecsi végállomással. Erre a járatra egy ezressel olcsóbban, 7900 forinttól válthatunk retúrjegyet.

Forrás: AFP

- A Dalmát Expressz szeptember 18-ig minden pénteken Zadar, Biograd, Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir, Split, Omis, és Makarska érintésével jár majd. Retúrjegy 8 900 forinttól.

- A Montenegro Expressz egészen szeptember 25-ig minden pénteken indulnak Neum, Slano, Dubrovnik, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva városok érintésével, 8900 forintos árral

Forrás: [origo]

- Az olasz riviérára indul a Jesolo Expressz minden pénteken Lido di Jesolóba Lignanón, Bibionén és Caorlén keresztül. A retúrjegyek árai itt sem sokkal drágábbak.

- Szintén péntekenként indul a Cattolica Expressz Ravennán, Riminin és Riccionén keresztül 12 900 forintos jegyártól.

Foglalás előtt érdemes tájékozódni, mert az árak irányadóak, és nem minden esetben értendők szó szerint. A Volánbusz Zrt. jelenleg 14 ország 99 városába közlekedtet menetrend szerinti nemzetközi járatokat. A társaság évente 80-90 ezer utast szállít nemzetközi járatain, tavalyi árbevétele a nemzetközi forgalomból 720 millió forint volt, és az idén is hasonló utas számmal és bevétellel számolnak.

Elképzelhető, hogy az üdülőjáratok az idén is nyereségesen működnek majd. Az idei tavaszi Utazás kiállításon már meghirdetett járatok jelenlegi foglaltsági szintje ugyan elmarad az előző éveikétől, de várható a tavalyihoz hasonló kihasználtság, mivel a külföldi üdülésről, utazásról sok esetben még most sem döntöttek a családok.