Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban eddig példátlan összefogás indult a szállodák energiatakarékosságának és a megújuló energiaforrások jobb, illetve hatékonyabb kihasználása érdekében. Van, ahol már biofilteres lélegző falakat, esővizet használnak, és van ahol "csak" szelektív hulladékgyűjtésre és energiatakarékos izzókra futja. A jószándékot és a hatékonyságot azonban a turisták is értékelik.
Vágólapra másolva!

Az InterContinental Hotels Group (IHG) által a közelmúltban megalkotott első 100 százalékban környezetbarát, de egyelőre csak virtuálisan létező szálloda jó példa arra, hogy jogszabályi kötelezettségek nélkül is útjára indulhatnak ígéretes kezdeményezések. Az Innovation Hotelt szakemberek, környezetvédők és turisták észrevételei alapján fejlesztik tovább.

A virtuális szálloda eddig olyan tippekkel gazdagodott, mint a vákuumszelepes zuhanyzófejek ötlete, amelynek segítségével intenzívebben folyik a víz a tusolófejből, mégis kevesebbet használunk el belőle. Azt ígérik az InerConitentálnál, hogy ezek az intelligens, és környezetbarát megoldások néhány éven belül az szállodalánc minden tagjánál megtalálhatók lesznek.

Forrás: stantiallstudio.co.cz

Hasonló elképzelésekkel, de már valóságos formában üzemel majd a San Fransiscotól 500 kilométerre délre, a Monterey-öbölben, a Monterey Bay Eco Resort and Residence, amely egy lepusztult homokbánya helyén épül. A világ eddig leginnovatívabb öko-szállója biofilteres lélegző falakkal épül, s közel 50 százalékban használ majd megújuló energiaforrásokat. A befektetők itt már felismerték, hogy a környezet-rehabilitáció és az úgynevezett szelíd technológiák alkalmazása kizárólag hosszútávon jövedelmező, és a siker nem feltétlenül anyagi javakban mérhető.

Európa is cselekszik

A Turisztikai Világszervezet által is koordinált új, "Hotel Energy Solutions" néven útjára indított szállodai energiahatékonysági projekt célja, a turisztikai ágazat versenyképességének és környezeti fenntarthatóságának erősítése. Az internet alapú projekt javaslatokat, képzési és technikai támogatást nyújt az Európai Unió szállásszolgáltatói számára az energia hatékonyság javítása és a megújuló energiák hatékonyabb hasznosítása érdekében.

Forrás: Getty Images

A program egy felméréssel kezdődik, amiben minden európai uniós szállásszolgáltató részt vehet. A felmérés lényege, hogy az adott szállodának az energiafelhasználására vonatkozó kérdőívet kell kitöltenie, ami alapján az energiahatékonyság javítását célzó javaslatokat kap, illetve részese lehet az energiahatékonyság javításában érdekelt szolgáltatók hálózatának. A későbbiekben tájékoztatják a témával kapcsolatos nemzetközi képzésekről és konferenciákról.

Amit a kezdeményesen kívül a legtöbben értékelnek, hogy szolgáltatás a projektben részt vevő szállásadók számára teljesen ingyenes, tehát minden piaci szereplő saját belátása szerint veheti komolyan vagy félvállról a kezdeményezést. A világszervezet célja, hogy a javaslatok révén a szállodák, panziók energiahatékonysága 20 százalékkal, a megújuló energiák felhasználása pedig 10 százalékkal növekedjen.

A turisták is nyomást gyakorolnak

Jelenleg a szállodáknak semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen arra nézve, hogy milyen környezetvédelmi alapelvek szerint üzemeljenek, de a tapasztalatok azt mutatják, a környezetvédelmi tanúsítványok forgalmat is generálhatnak.

Forrás: [origo]

Ennek az az oka, hogy ma már nemcsak az ipari önszabályozással és a piaci trendekkel kell farkasszemet néznie a szállodáknak, de meg kell felelniük az egyre tudatosabb utazók elvárásainak is. Közülük ugyanis egyre többen keresik, azokat a szállodákat, ahol használják az energiatakarékos izzókat, a fair trade, azaz a méltányos kereskedelemnek megfelelően a helyi termelők élelmiszereit, a kulcskártyás rendszert, és a biológiailag lebomló tisztítószereket. Az utazók egyre inkább érdeklődnek afelől is, hogy az adott szálloda mennyire következetes a szelektív hulladékgyűjtést illetően, mennyire használja a szálloda a helyi tömegközlekedés szolgáltatásait, és hogy ezt ajánlják-e a szállóvendégeknek is. A legelszántabb turisták foglalásaikat is kizárólag ennek tükrében intézik.

Itthon is vannak jó kezdeményezések

A környezettudatos szállodaüzemeltetés ma már egyebek mellett kiterjed a hatékony energia-felhasználás, a mosatás, a hulladékkezelés, a vízfelhasználás, a csomagolás, az újrahasznosítható termékfelhasználás, a vendégtájékoztatás területére, bevonva a közvetlen lakókörnyezetet is. A tapasztalatok szerint, idehaza valószínűleg sokkal több szálloda figyel oda költség és energiatakarékos üzemeltetésre, mint ahányan ezt tudatosan teszik.

A legelszántabb szállodák - köztük az Accor láncolat számos egysége - már idehaza is követi azt a környezetvédelmi szabályzatot, amely a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig számos tennivalót tesz kötelezővé önmagukra nézve, annak ellenére, hogy semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen.

Számos budapesti szálloda felhívta a környező lakosok figyelmét, hogy használt elemeiket a szálloda területén felállított hulladékgyűjtőkbe dobhatják. Arra is van példa, hogy Budapest kiemelt turisztikai övezeteit egy közös tavaszi nagytakarítását keretében óvják, és arra is, hogy ebben a szállodák munkatársai mellett a szakiskolák hallgatói is részt vegyenek.

Forrás: AFP

A világ legismertebb turistacélpontjain ugyanakkor minden jó szándékú erőfeszítés ellenére már tapasztalható a pusztulás és a környezetkárosodás. A légiközlekedésből, a pazarló víz és áramhasználatból eredő negatív hatások a természeti erőforrások szennyeződéséhez és mennyiségük csökkenéséhez, az élővilág háborítatlanságának és változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép teljes megsemmisüléséhez vezetnek. Az őserdők szisztematikus pusztítása, a Nagy Korallzátony felmorzsolódása, szűz tengerparti szakaszok beépítése mind a tömegturizmus mihamarabbi felszámolását sürgeti.

A Tourism Concern nevű független non-profit szervezet jelentése szerint a víz-és levegőszennyezés, a helyi lakosság élőhelyének háborítása, a természetes vegetáció egyensúlyának megbillenése leginkább Máltát, Ausztráliát, Indiát, Ciprust, Tanzániát, a Karibi országokat, Törökországot, Kínát, Kenyát, Jordániát, Thaiföldet, Balit, Cancúnt és Maldív szigeteket sújtotta az elmúlt években.