Szigorú feltételekhez kötött a wellness jelző

Vágólapra másolva!
Még ilyenkor válság idején is egyre-másra nyílnak az új szállodák és panziók az országban, amelyek előszeretettel alkalmazzák a manapság szinte kötelező elemnek számító wellness-megjelölést. Mit is jelent pontosan, ha egy szálloda wellness-hotel és milyen kritériumoknak kell megfelelnie?  
Vágólapra másolva!

Lehet-e wellness szolgáltatásnak nevezni egyetlen árva kisméretű medencét és egy parányi szaunát? Bár sok hazai vendéglátóhely használja az ilyen elégtelen színvonalú szolgáltatásra a nagystílű és jól hangzó wellness-részleg megjelölést, ettől még távolról sem hívhatjuk wellness-hotelnek ezeket a létesítményt.

A wellness kategória ugyanis nagyon komoly feltételek teljesülése esetén illeti meg az adott szállodát, ráadásul nemcsak a szigorúan a wellness-hez köthető feltételek ezek, hanem egyéb, a vendégek száműára nyújtott szolgáltatások általános minőségi színvonalának is teljesíteniük kell.

Forrás: [origo]

A háromcsillagos hotel követelményei

- fogadóhelyiséggel rendelkezik, legalább egy idegen nyelvet beszélő munkatárssal
- a szálloda hallal, egy étteremmel és még egy vendéglátó üzlettel rendelkezik
- recepciószolgálat 24 órán át
- csomagszállítás a vendég kívánságára
- csomag- és értékmegőrzés
- üzenetközvetítés, ébresztés
- telefon és fax a portán
- a vendégszobákat naponta takarítják
- a szálloda hallal, egy étteremmel és még egy vendéglátó üzlettel rendelkezik
- recepciószolgálat 24 órán át
- csomagszállítás a vendég kívánságára
- fénymásolás
- a szobák 80 százalékánál az egyágyas szoba min. 14 m2, a kétágyas szoba min.18 m2
- a szobák legalább 75 százaléka fürdőszobás
- minden szobában telefon, hűtőszekrény, TV készülék
- ágyneműcsere hetente kétszer, törülközőcsere kétnaponta
- a la carte ételválaszték
- reggeli min. 10,00 óráig, ebéd min. 12,00 - 14,00, vacsora 18,00 - 21,00 óra között
- italfelszolgálás napi 16 órán át

A Magyar Szállodaszövetségnél az [origo] kérdésére elmondták, hogy minden újonnan épülő szálloda saját magának végzi el az úgynevezett osztálybesorolást, azaz a wellness-megjelölés mellett a csillagok számát is minden egység saját magának határozza meg. A besorolást a Magyar Központi Engedélyezési Hivatal ellenőrzi és csak minden feltétel teljesülése esetén adja meg a szállodának a működési engedélyt, azaz ennek meglétével fogadhat vendégeket, nyújthat szolgáltatásokat.

A besorolás megváltozását minden esetben jelentenie kell a szálloda üzemeltetőjének a hatóságok felé, ha pedig ilyen változás nincs, ötévente ellenőrzik, hogy megfelel-e a szolgáltatások színvonala az előírásoknak. Ha esetleg hiányosságokat tapasztalnak az ellenőrök, ezek kijavítására hívják fel az üzemeltető figyelmét, ha pedig a korrekció elmarad, adott esetben le is minősíthetik a szállodát.

A besorolási rendelet szerint a wellness-szállodának legalább három csillagosnak kell lennie, azaz teljesülnie kellene a háromcsillagos hotelek számára előírt feltételeknek, a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat szakképzett dolgozóknak kell ellátnia, valamint biztosítania kell a vendégek részére a megfelelő gasztronómiai, sport és relaxációs szolgáltatásokat is.

Forrás: [origo]

A vendégek szempontjából ennél fontosabb, hogy a szállodában legalább egy beltéri medence, kétféle szauna, vagy gőzfürdő létesítmény van. Ezen felül az arc-, test-, láb- vagy hajápolási szolgáltatások közül legalább egyet biztosítani kell a vendégeknek, valamint minimum hatféle masszázs, relaxációs és egyéb közérzetjavító - vizes és száraz - szolgáltatást kínál a vendégeknek.

Kötelező előírás, hogy a hotel gasztronómiai kínálatában szerepelniük kell a régióra jellemző hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel és italajánlatoknak.

Forrás: Getty Images

A szállodának rendelkeznie kell kardiogépekkel is felszerelt fitness-teremmel is szakképzett sportedzővel, sportoktatóval, vagy testnevelő tanárral. Szigorúak az előírások a vendégek számára kínált kiegészítő programokra vonatkozóan is. Ezekből (közösségi, kulturális, zenei, művészeti) minimum háromféle programlehetőséget kell biztosítani, illetve folyamatosan ajánlani a környék nyújtotta turisztikai lehetőségeket.