Nem feltétlenül drága a zöld utazás

Vágólapra másolva!
Divatos szó manapság a környezettudatosság, a környezettudatos utazás, de sokakat elriaszt, hogy a szuperluxus ökoszállodák, a károsanyag-kibocsátást kompenzáló önkéntes díjak, az újrahasznosított anyagokból készült bőröndök legtöbbünk számára elérhetetlenné teszik a zöld utazást, bármennyire szeretnénk is. A valóság természetesen más. A környezettudatos utazás akár még olcsó is lehet, csak be kell tartani néhány szabályt.
Vágólapra másolva!

Az utazás megtervezésétől, a csomagoláson át egészen az ajándékvásárlásig egy csomó olyan pont van, ahol spórolhatunk egy utazás költségein, s amellett, hogy kevésbé terheljük meg a pénztárcánkat, a környezetünknek is kevesebb kárt okozunk. Az alábbiakban néhány egyszerűen kivitelezhető tippet ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyekkel könnyen olcsóbbá tehetjük az utazást.

Tervezés és csomagolás

Minden az utazás megtervezésével és a csomagolással kezdődik. Talán meglepőnek tűnik, de már azzal sokat teszünk a környezetszennyezés csökkentéséért, ha minél kevesebb holmit pakolunk az útipoggyászba. Minél nehezebb ugyanis a repülőgép, annál több üzemanyagot éget el és annál több káros gáz kerül az atmoszférába. Saját költségünket is csökkenthetjük azzal, ha nem visszük túlzásba a csomagolást és csak minimális kézipoggyászt viszünk magunkkal, mert így megúszhatjuk a különböző csomagdíjak kifizetését.

Forrás: MTI

Nem kell feltétlenül minden utazáshoz új útikönyvet vásárolnunk, ehelyett kölcsönözzünk egyet könyvtárból. Így nem kell 6-8 ezer forintot kiadnunk egy olyan könyvre, amit csak legfeljebb 1-2 hétig használunk és csökkentjük a kibocsátott hulladék mennyiségét is.

A tisztálkodó szerek vásárlásánál és csomagolásánál sem mellékes, hogyan járunk el. Ahelyett, hogy minden egyes utazás előtt bevásárolunk különböző, a repülőgépekre felvihető méretben kiszerelt fogkrémet, tusfürdőt és egyebeket, a háztartásban meglévő, de nem használt műanyag flakonokat töltsük fel az otthon is használt szerekkel, s lehetőség szerint az utazás után se dobjuk ezeket el. Így is csökkenthetjük az utazás alatt kibocsátott hulladék mennyiségét és nem kell minden alkalommal beszereznünk a később feleslegessé váló termékeket.

Közlekedés

Banálisnak tűnhet, de hasznos, költségkímélő és egészséges lehet, ha egy idegen várost gyalog, biciklivel, vagy a tömegközlekedés használatával fedezünk fel. Ezek a megoldások nemcsak, hogy olcsóbbak az autóbérlésnél, vagy a taxizásnál, de kevésbé szennyezők is.

Forrás: MTI

Ha pedig mindenképpen autót kell bérelnünk az utazáshoz, próbáljunk meg minél kisebb méretűt és fogyasztásút, esetleg hibrid autót kölcsönözni. Egyre több autókölcsönző cég biztosít hibrid autókat ügyfeleinek, s bár ezek némileg többe kerülnek a hagyományos járműveknél, a kölcsönzési díjat bőven megspórolhatjuk az üzemanyagköltségen. Ha nincs lehetőségünk hibrid autó bérlésére, kölcsönözzünk minél kisebb méretű kocsit.

Ha hosszabb autós utazásra készülünk, indulás előtt mutassuk meg szakembernek a kocsit, aki, ha kell, elvégzi a szükséges beállításokat a fogyasztás csökkentése érdekében. Indulás előtt győződjünk meg arról, hogy a gumikban megfelelő-e a nyomás, ne használjuk feleslegesen a klímaberendezést és nem autózzunk lehúzott ablakkal az autópályán, mert ezek mind-mind a fogyasztás növekedését eredményezik.

Az utazás alatt

Bármerre is járunk, törekedjünk arra, hogy mindig helyi élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget, vagy éppen helyiek által készített ajándéktárgyakat vásároljunk. A helyben előállított termékek általában olcsóbbak, hiszen ezek árát nem terheli szállítási költség, így a szállításukkor kibocsátott károsanyag-mennyiség is kisebb. Semmi körülmények között ne vásároljunk elefántcsontból, vagy más veszélyeztetett élőlény csontjából, bőréből készült ajándéktárgyat.

Forrás: Getty Images

Minden évben több millió műanyag palack kerül a szeméttelepekre, s becslések szerint mintegy ezer évbe telik, mire egy ilyen műanyag üveg tökéletesen lebomlik. Utazóként bárki csökkentheti ezt a hatalmas mennyiségű hulladékmennyiséget, mégpedig úgy, hogy az utazások, tengerparti nyaralások alkalmával saját, újratölthető palackunkat visszük, s ivókutakból szerezzük be a szükséges vízmennyiséget. Ha a meglátogatott országban, vagy városban rossz minőségű az ivóvíz, vegyünk egy nagyobb mennyiséget a szupermarketben, tartsuk a szállodai szobában és a napi városnézésekre abból töltekezzünk. Ezzel nemcsak óvjuk a környezetet, de spórolhatunk a palackos ásványvíz megvásárlásával is.