Videós kedvcsináló az adriai nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
A horvát turisztikai hivatal arra kérte a helyi szálláskiadókat, hogy a válságra való tekintettel tanúsítsanak önmérsékletet a szállásárak megállapításánál. Ha az apartmanok tulajdonosai megfogdják a tanácsot, idén akár a tavalyinál jobb árakon is pihenhetünk az Adria partján. Videós ajánlónk nyárra.
Vágólapra másolva!

Zadar közelében, Észak-Dalmáciában található a dalmát szigetekhez képest is kifejezetten kopár Pag szigete. E hiányossága ellenére mégis nyugodt szívvel ajánljuk olvasóinknak, mikor a nyári nyaralást tervezik, ugyanis különösen jó strandok találhatók itt és a helyi ételek is fenségesek.


A legkopárabb horvát sziget

Kevesen tudják, hogy Krk a legnagyobb horvátországi sziget, mintegy 410 négyzetkilométeren helyezkedik el, a területén található 68 településen 16 ezer lakos él. A szigethez 20 kisebb nagyobb szigetecske és zátony tartozik és érdekesség, hogy a szigeten két tó és három kisebb folyó is található.


Krk, mindneki kedvence a Kvarner-öbölben

Trogir sokak véleménye szerint Közép-Dalmácia legszebb városa. Az óváros egy kis szigeten fekszik, amelyet egy rövidebb híd köt össze a szárazfölddel, egy hosszabb pedig Eiovo-szigettel. A régi városrész egy igazi múzeum, amelyet egy-két óra alatt be lehet járni. 150 román kori lakóház és tucatnyi régi templom maradt meg épségben. Ha valaki a részletek szépségére is kíváncsi, ennél sokkal több időt szánjon a sétára.


Dalmácia egyik ékköve

Dubrovnik a világörökség részeként számon tartott város, Dél-Dalmácia kulturális központja és egyben a horvát nyelv és irodalom bölcsője. De emlegetik, mint a kő és fény városát is. Számos író, festő és gondolkodó otthona, továbbá George Bernard Shaw imádott városa, aki szerint "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba".


A fennséges Dubrovnik
A gyermekes családok hagyományosan legkedveltebb üdülőhelye, a Rab-sziget északi részén található festői Lopar városka. A sziget fővárosától, Rabtól 14 kilométerre található település népszerűségét elsősorban az adja, hogy a közelben számos, összesen 22 homokos strand található, ami meglehetősen ritka Horvátország ezen részén, inkább csak Dél-Dalmáciában fordul elő. A sziget jellegzetessége még, hogy területének 40 százalékát borítja dús erdő, így az egész Adria egyik leggazdagabb vegetációjával rendelkező sziget.

A homokos strandok szigete
A homokos strandokkal büszkélkedő horvátországi nyaralóhelyek sorából a Brac szigetén található Bol városkát is feltétlenül meg kell említeni, amelynek környékén kiváló fürdőzési lehetőségek várják az ide látogatókat. Brac szigetére a legegyszerűbb Splitből átkompozni. A Supetarba tartó hajóra kell jegyet váltanunk a kikötőben, a kompok napi tizennégy alkalommal közlekdnek a két város között, az elsö reggel 5.15-kor, az utolsó pedig egy percel éjfél előtt indul. A nagyjából egyórás hajóút után további 50 kilométer autózás vár ránk, mire Bolba jutunk.

Brac, egyórányira Splittől