Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint a horvát tengerpart után még mindig Görögország a legnépszerűbb nyári nyaralóhely a magyar turisták körében. A Halkidiki-félsziget és Sarti például évek óta keresett célpont, ahol idén nyáron 90 ezer forintból két fő is eltölthet egy teljes hetet. Heti utazási ajánlatunk.
Vágólapra másolva!

A Halkidiki régió három félszigete, Kasszandra, Szithonia és Athosz első látásra teljesen különbözik a megszokott görög tájtól. A terület ugyanis nemcsak növény és állatvilágában gazdag, hanem közismerten egész Görögország egyik legtermékenyebb területe. A félsziget egyfelől egy közel 2500 éves kultúra fellegvára, másrészt modern szállodaláncok, turistalétesítmények kínálatainak sajátos elegye. A legszebb ókori emlékeket Olyntos, Akanthos, Afythos, Potidea városaiban találhatjuk. A települések körül húzódó ma is megtekinthető városfalakat még az eretriai hódítók emelték.

Forrás: [origo]

Akit érdekelnek az archeológiai helyszínek, különösen érdekes lehet számára például a i.e. VI. században alapított kikötőváros, Akhantosz, Nea Roda, a Xerxész parancsára az Athosz fésziget földszorosánál megnyitott csatorna, vagy Potidaia, az i.e. I. századból fennmaradt csatornarendszer.

A Halkidiki félszigeten található Stagira - Arisztotelész szülővárosa - is, amely a központi bazilika és a török időkből megmaradt nyilvános fürdők romjai mellett az erdős-gyepes buja vegetáció, és a környéken található számos hidegvizű forrás miatt is kedvelt a turisták körében.

A természeti látnivalók iránt érdeklődők számára lehet érdekes program Petralona és a lélegzetelállítóan szép cseppkőbarlang, amely a híres petralonai előember menedéke volt, mintegy 750 ezer évvel ezelőtt. A barlangban talált eszközök és a tűzre utaló nyomok a ma ismert legrégebbi leletek az archaikus korból.


A Halkidiki-félsziget

Kasszandra az első földnyelv nyugatról keletre a macedón királyról Kasszandroszról kapta a nevét, aki mellesleg Nagy Sándor törvényes fia volt. Szithóniát a középső félszigetet Poszeidón fiáról nevezték el. Szithonián számos város, így Nea Focea, Toroni, Nikitit, Galatista, őrzi a bizánci idők felbecsülhetetlen értékű emlékeit. A külvilágtól elzárt Athosz félszigeten mai napig csakis férfiak tartózkodhatnak, elmélkedhetnek, meditálhatnak.

Forrás: [origo]

A félszigetek déli részein hosszú fehér homokkal borított partszakaszon varázslatos homokdűnék, északon pedig sziklákkal szegélyezett parányi öblök találhatók. A lassan mélyülő tenger, a finom homokos partszakaszok ideális üdülőhelyet jelenthetnek, kisgyermekes családoknak és mozgássérültek számára is. A félszigeten megbúvó valamikori 700-800 lakosú kis halászfalvak mára már igazi turistaparadicsommá nőtték ki magukat, a vendéglátás pedig kiválóan alkalmazkodott a magyar turisták igényeihez. Sok helyen tavernákban, éttermekben, kávéházakban és pizzériákban magyar nyelven is kiírják az ajánlatokat.

Sarti

A kiszemelt apartmanház Sarti központjától kb. 100 méterre, csendes helyen, a tengerparttól pedig 30 méterre épült. A földszinten helyezkednek az egyszerűen, de kényelmesen berendezett, tágas, világos 2-3 fős stúdiók, és egy 4-5 fős apartman.

Forrás: [origo]

A 2007-ben felújított, emeletes házban minden stúdió erkélyes vagy terasz tartozik hozzá, melyek a főutcára vagy a kertre néznek. Légkondicionálás igényelhető minden stúdióban és apartmanban, ezért a helyszínen kell fizetni. Az utca felőli erkélyek oldalról tengerre néznek. Parkolási lehetőség a ház előtt az utcán. A strand homokos, így a gyerekes családok számára is ideális helyszín.

Árak

A június 12-én induló 10 napos, 7 éjszakás buszos utazás alapára 39 900 forintba kerül, de az üdülőhelyi díjjal és az útlemondási biztosítással együtt is csak 43 400 forintot kell kifizetnünk. Ezért az árért az utazást és a szállást kapjuk meg, ellátás viszont nem jár hozzá és az utasbiztosításért, valamint a fakultatív programokért is külön kell fizetni. A faluban viszont telepített idegenvezető segíti a turistákat.