Vágólapra másolva!
Turisztikai látványossággá alakítják a tavaly május 12-i szecsuani (Sichuan) földrengés epicentrumát. A Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgásban elpusztult Pejcsuan (Beichuan) járás romjaihoz várhatóan áprilistól kezdve szerveznek utakat - derült ki a járási turisztikai hivatal terveiből.
Vágólapra másolva!

A délkelet-kínai tartományban történt természeti katasztrófában közel 90 ezer ember halt meg vagy tűnt el. A földrengés epicentrumának körzetében az épületek 70 százaléka megsemmisült, az egykori 13 ezer lakosból mindössze 4400-an maradtak életben.

A helyi kormányzat tervei szerint a csípős ételekről és a pandákról híres Szecsuan tartomány újabb attrakciója lenne a katasztrófaturizmus.

Az egynapos túra során a látogatókat elvinnék ahhoz a középiskolához, amelynek romjai alatt több mint 1200 diák és tanár vesztette életét. Ezen kívül a turisták bejárhatnák a Jinghsziu (Yingxiu) város romjain kialakított múzeumot, és a földcsuszamlások után létrejött Tangcsiasan (Tangjiashan) "földrengéstó" környékét.

A pejcsuani kormányzat egyik tisztségviselője szerint az áprilisi kezdés még túl korai, ugyanis még az utak helyreállításával sem készültek el.

A földrengés körzete már eddig is népszerű turisztikai célpontnak bizonyult, mert a pusztítás nyomaira a kínai holdújév körüli két hetes utazási szezonban több mint 200 ezren voltak kíváncsiak - közölte a helyi turisztikai hivatal. Pejcsuan járás új közigazgatási központját az egykori településtől 23 kilométerre építik újjá, ezért a romok akár évtizedekig láthatóak lehetnek.