Filléres Lisszabon

Vágólapra másolva!
Barátságos, soknemzetiségű, emberléptékű város, amely 1255 óta az ország fővárosa. Azóta sok víz lefolyt a Tejo vizén, ahonnan egykor a világ legnagyobb felfedezői indultak sorsfordító expedíciókra, és ahol most turisták álmélkodnak a régi korok hőseinek elszántságán. Álmélkodjon ön is! Fityinges programok a portugál fővárosban.  
Vágólapra másolva!

Belém-torony

A lisszaboni low-budget túrák érintik a híres Belém-tornyot, amely a Tejo (Tagus) folyónak azon partszakaszán áll, ahonnan egykor a Sao Gabriel, a Sao Raphael és a Berrio is felszedte a horgonyt, hogy a nyílt víznek nekivágva megkerülje Afrikát és, hogy később elérje Indiát. A Belém-torony azon túl, hogy meglepően szép és gazdagon díszített gótikus erőd, a felfedezések korában a jelző őr szerepét töltötte be az óceán felől érkező hajók számára. A Tejo egyre szűkülő torkolatánál irányt mutatott a városi kikötőhöz igyekvő expedíciós hajóknak, de volt börtön is. A tornyot 1515 és 1521 között építtette I. Mánuel portugál király portugál későgótikus, később róla elnevezett Manuel stílusban, Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére. A nagy felfedezések korában igen erős hatalomnak számító Portugáliának és Gamának emléket állító épület a város egyik szimbólumává vált.

Forrás: Wikipedia

A Belém-torony a turisták számára is nyitva áll. A belépő mindössze 3 euró. Ide, a város nyugati végébe (Belém negyed) többféle módon, villamossal (15) és busszal (27, 28, 29, 43, 49, 51) is kijuthatunk. A sós tengeri levegő kikezdte kőtornyot nem nehéz észrevenni a parton. A sótól a falak kifehéredtek, de az állaguk nem változott.

Felfedezők emlékműve

Egyesek szerint, ha emlékművet ajánlanak a turisták figyelmébe, az sok jót nem jelent az adott városra nézve. Ettől függetlenül Lisszabon, de talán egész Európa legérdekesebb, és kiállításait tekintve az egyik legnívósabb látványossága a Felfedezők Emlékműve, ami kilátónak sem utolsó.

Forrás: [origo]

Amit a turisták ma láthatnak az a Belém-toronytól pár száz méterre, szintén a folyóparton egy 53 méter magas hófehér építmény, melynek oldalán 33 portugál történelmi személyiség, főleg tengerészek, felfedezők, matematikusok finoman megformált, majdnem egész alakos figurái láthatók. A monumentális szoborcsoport mögött, - az épület belsejében - multimédiás, interaktív eszközök segítségével, egy nagyon kreatív és élményszámba menő kiállításon keresztül ismerkedhetünk meg az ország történelmének legérdekesebb epizódjaival. Lift működik az emlékmű belsejében, nem kell tehát lépcsőn megmászni mind az 53 métert. A legfelső szinten remek kilátás nyílik a Belém városrészre, és jól kirajzolódik az emlékmű bejáratánál a mozaikból kirakott hatalmas szélrózsa is közepén a világtérképpel. A belépő 1,80 euró, Vasárnapokon délután kettő után ingyenes.

Városnéző élmény-villamos

Bámészkodós ugyanakkor nagyon is vicces kikapcsolódást ígér a híres lisszaboni villamos-túra. A város és villamos különleges kapcsolatát már jó néhány dokumentum- és útifilm bemutatta, de valójában semmit sem tud az, aki nem próbálja ki.


Hajmeresztő villamostúra Lisszabonban

A felfedezésére és szemlélődésre a legjobb 28-as villamos. Ez amolyan turista járat, amit tulajdonképpen arra találtak ki, hogy az ember leintse, felkapaszkodjon rá, bámészkodjon és bírja idegekkel a szűk kanyarokat és a lendületes tempót. A keskeny utcákon úgy kanyarog ez a muzeális értékű igen patinás szerelvény, hogy akár meg is érinthetjük a házak falát, és a nyitott ablakokon jó étvágyat is kívánhatunk a közös ebédhez készülődő helyi nyugdíjasoknak. A 28-as hegynek föl, völgynek le robog, keresztül hasít a városon és elég jó összképet mutat Lisszabonról. illetve annak hétköznapjairól. Az élmény-villamosozás ára 1,40 euró.

Étteremben, de olcsón

Egy egész napos városnézés után, még az apartmant bérlőknek sincs sok kedve a főzéshez, nem is beszélve azokról, akik hotelben szállnak meg. Lisszabonban ezzel sem lehet túl sok gondunk. A városban alapvetően nem drágák az éttermek, sőt sok esetben közel ugyanannyiba kerülnek az egytálételek, mintha magunk készítenénk el. Lisszabonban rengetek a házias kifőzde, ahol meglehet, hogy alig három-négy fogás közül, - többnyire halételekből - lehet csak választani. A halételeket szinte adagra pontosan kiszámolják, mert a halból egy deka sem maradhat meg, hiszen az már nem számít frissnek és senki sem veszi meg. A halat kizárólag frissen, rögtön a serpenyőből szervírozzák, mert erre nagy igénye van a helyieknek.

Forrás: AFP

Ahol biztosan megebédelünk vagy megvacsorázunk 5-6 euróért (ital nélkül) az az Antigo 1 de Maio, a Rua da Atalaia utcában, a Tasquinha da Adelaide a Rua do Patrocinio utcában, és az Alfaia, a Travessa da Queimada-nál. De rábízhatjuk magunkat a helyiekre is, akik a Bom Jardim-ra esküsznek a Travessa de Santo Antao-n. Ezt a helyet úgy emlegetik, mint "rei dos frangos", vagyis a csirke(ételek) királya.

Ebédidőben készüljünk fel arra, hogy a helyiek gyakran másfél órás ebédszünetet is tartanak, és ilyenkor bizony tele vannak a kifőzdék. Ha a halételeket elkapkodnák, próbáljuk ki a caldo verdét (káposztaleves), a vizitormából készült sopa de agrioes-t, vagy a feijoodát, ami egy sóletszerű sonkás, babos fogás.

Azulejo

Az azulejo mázas díszítőelem, leginkább a csempére hasonlít. A városban, de egész Portugáliában előszeretettel használják a házak homlokzatának, külső falainak vagy frízeinek díszítésére. Városszerte léteznek egész falfelületnyi azulejo képek, amelyek ezekből a kb. 5x5 centis csempekockákból állnak össze, de találkozhatunk velük templomokban, utcatáblák formájában, házi kifőzdék és hivatalok falain egyaránt. A speciális máz és égetési technika következtében, az azulejok igen időtállóak. Számos köztéri alkotás 50-70 esztendős, de egyáltalán nem ritka a XVIII-XIX. századból megmaradt darab sem.

Forrás: [origo]

A Nemzeti Azulejo Múzeumba mindössze 4 euró a belépő. Itt is, mint mindenhol a városban többnyire a hagyományos kobaltkék színű darabokat csodálhatjuk meg, esetenként a XV. századból.

Aki nem akar múzeumba menni és szívesebben fedezné fel az azujejókat a városban, az keresse fel a Szent Rókus(Sao Roque) templomot, a Szent Vince (Sao Vicente da Fora) templom kolostorának kerengőjében látható La Fontaine állatmeséinek illusztrációit, a Függetlenségi Palotát, a Tudományos Akadémiát, a Szent József (Sao José) kórházat. A Rafael Bordalo Pinheiro téren az azulejóval burkolt lakóházat, a Livraria Barata könyvesboltot, a Trindade sörözőt, lisszaboni metró csempeképei közül az Oriente állomásét, melyet Hundertwasser tervezett, és végül a Rato állomás díszítését, amelyet Szenes Árpád festménye alapján készítették el.

Szállások olcsón

Az igazán olcsó túrák egyik sarkaltos pontja a megfelelő szálláshely. Sokan esnek abba a hibába, hogy kizárólag az ár alapján választanak, és csak az érkezés után derül ki, hogy nincs törölköző, nincs légkondi, nincs hűtő, nincs reggeli és nincs internet hozzáférés. Érdemes tehát ár és szolgáltatás függvényében keresgélni. Az átlag igényeknek megfelelő szobák körülbelül 15-25 euró/fő/éj áron foglalhatók.

Az egyik ilyen jól bevált lisszaboni olcsó szálláshely az Oasis Backpackers Hostel, amely 2006-ban elnyerte a Hoscar-díjat (Hostelek Oscar-ja). A hostel aRua Santa Catarinán található és egészen jó a kilátás a híres Április 25-e hídra, amely a San Fransisco-i Golden Gate mintájára épült még 1966-ban. Az Oasis Backpackers Hostel híresen jól felszerelt, nem kell külön készülnünk törölközővel, vagy ágyneművel. Itt 20 eurótól már foglalhatunk.

Ár-érték arányban szintén a legjobbak között szerepel a Lisszabon történelmi negyedében (Baixa) található Lisbon Lounge Hostel. Reggelivel együtt 20 eurót kell fizetnünk éjszakáként.

Valamivel kevesebbet (18 euró) kell fizetni a Lisbon Easy Hostel-ben aRua de Sao Nicolau utcában. Jó választás lehet a Rua de Sao Nicolau-n a Residencia Oliveira gyönyörű virágos tetőteraszával. Itt csak 15 euró egy éjszaka.

Ha ezek közül egyik sem elégítené ki az igényeinket, próbálkozzunk a Rossio Plaza-val, a XVIII. századi épületben található Goodnight Backpackers Hostel-el,a belvárosi Danubio Hostel-el, esetleg a Lisbon Poets Hostel-el.