Vágólapra másolva!
Vajon az új médiumok, közösségi oldalak, blogok, mikroblogok, videó-megosztók képesek-e arra, hogy az útikönyvekhez képest jobban, vagy újszerűbben segítsék a turistát egy idegen városban megtalálni a legjobb szállást, éttermet, vagy éppen kiállítást?
Vágólapra másolva!

A brit Guardian online kiadása néhány héttel ezelőtt megjelentetett egy írást, amelyben egy érdekes kísérletre kérték az olvasókat. A lap egy munkatársa egy előre kijelölt időpontban Londonból Párizsba utazott és a francia fővárosban eltöltött idő alatt kizárólag a Twitter mikroblog szájton kért és kapott tippek és javaslatok alapján állította össze programját.

A kísérlet célja az volt, hogy mennyivel használhatóbb információkhoz juthat így az utazó, mintha hagyományos útikönyvből szerezné meg a tudnivalókat, illetve, hogy a szájt segítségével milyen új, különleges és kevéssé ismert látnivalókat, szállodákat és éttermeket találhat.

A Twitter hasonlóan működik, mint az iWiW üzenőfala. Itt is üzeneteket küldhetünk az összes ismerősünknek azzal a különbséggel, hogy a rövid üzeneteket - mikoblog-bejegyzéseket - nemcsak a weben, hanem mobiltelefonon, chatelő szolgáltatásokon, vagy a Google térképein is megjeleníthetjük.

A közösségi oldal leglátványosabb eleme egy térkép alkalmazás ahol élőben követhetjük nyomon az éppen megjelenő nyilvános üzeneteket, sőt mi magunk is üzenhetünk, s ehhez csupán meg kell adnunk éppen aktuális tartózkodási helyünket. Innen pedig már csak egy lépés, hogy információkat, vagy segítséget kérjünk egy utazás során az adott városban lévő Twitterezőktől. Ehhez persze előbb el kell jutni hozzájuk, de néhány ismerősön keresztül ez nagy valószínűség szerint sikerülni fog.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ettől kezdve pedig biztosak lehetünk benne, hogy a jó szándékú felhasználók segítségével teljesen újszerű utazási élményben lehet részünk, hiszen az adott várost feltehetően jól ismerő emberekkel kerülhetünk kapcsolatba, s így olyan helyekre is eljuthatunk, amelyeket a hagyományos útikönyvekben aligha találunk meg, vagy éppen olyan szálláshelyet ajánlanak nekünk, amelyről még csak nem is hallottunk.

Hehyi idegenvezetők ingyen

A jó helyismeret adta lehetőségeket igyekszik kihasználni egy eredetileg Németországból indult oldal, az insideragency.com, ahol a felhasználók a felkeresni kívánt városokban kereshetnek maguknak helyi idegenvezetőt. Természetesen nem profi idegenvezetőkről van szó, hanem olyan hasonló érdeklődésű felhasználókról, akik vállalják, hogy a kiválasztott témakörökben néhány óra erejéig kalauzolnak külföldi vendégeket szülővárosukban.

A személyes kapcsolatok kialakítása révén az oldal működtetői szerint sokkal jobban megismerhető egy város igazi élete, mintha egy turistabuszban ülnénk és hallgatnánk az idegenvezető néha már-már unalmas mondókáját.

Forrás: Getty Images

Ahhoz, hogy a megfelelő társat megtaláljuk, nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a minket igazán érdeklő témákat (például múzeumok, építészeti emlékek, vagy akár szórakozóhelyek) és az adott városban, vagy régióban bejelentkezett felhasználók között hasonló érdeklődésű emberekkel felvenni a kapcsolatot. A szolgáltatás természetesen visszafelé is működik, az insideragency-n keresztül a Magyarországra látogató külföldiekkel is kapcsolatba léphetünk.

S, hogy mennyire használhatók és hasznosak ezek a megoldások egy utazás során? A Twittert próbára tevő utazó végső összegzése szerint ha kellően szerencsés az ember és sok használható ajánlatot kap segítőkész twitterezőktől, akkor egészen kivételes utazásban lesz része, de ehhez az kell, hogy az indulás előtt egy héttel legalább keressük meg az adott városban élő felhasználókat és jelezzük előre, hogy a tanácsaikra lesz majd szükségünk.

Ha teljesen rábízzuk magunkat ismeretlen segítőinkre, a legnagyobb előnye egy ilyen utazásnak épp az lehet, hogy mi magunk sem tudjuk, mit is csinálunk aznap, hol ebédelünk, milyen múzeumokat keresünk fel, hová megyünk este szórakozni. A helyiek mindig ismernek egy-egy tuti helyet, egy olcsó éttermet, hangulatos bárt, amit ha akarnánk sem tudnánk megtalálni egyetlen útikönyvben sem és ez az, amitől különleges lesz egy utazás