Magyarország a legolcsóbb úticél a brit turistáknak

Vágólapra másolva!
Bár a válság miatt a külföldre utazó magyar turisták száma visszaeshet, a hazai idegenforgalom akár még jól is járhat, hiszen az ország - a forint euró árfolyam miatt - most kifejezetten olcsó a nyugati turistáknak.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown brit miniszterelnök bejelentette, hogy a gazdasági válságra való tekintettel idén nyárom otthon tölti szabadságát, reméljük honfitársai azért áldoznak egy rövidebb európai utazásra, például Magyarországra, amely a mostani euró-árfolyam miatt olcsó utazási lehetőséget jelent a nyugat-európai turistáknak.

Forrás: MTI

Ezzel párhuzamosan az angol font is leértékelődött, a nyaralások költsége is megemelkedett, így a britek kétszer is megnézik, milyen utazásra, nyaralásra költik pénzüket. A brit Times online kiadása megpróbál tanácsot adni a honfitársaknak, mégpedig úgy, hogy egy átlagos nyaralás során felmerülő kiadások költségeit hasonlítja össze országonként.

Egy üveg sör például Rómában, 3,37 fontba kerül (egy fontért jelenleg 340 forintot, vagy 1,14 eurót kaphat a brit polgár), míg egy csésze kávéért Cipruson négy fontot kell leszurkolni. Ugyanezek Magyarországon egy jobb helyen legfeljebb 2,5, illetve 1 fontjába kerülnek a brit turistáknak.

Forrás: MTI

Ha pedig mondjuk Ausztráliába, vagy Barbadosra indulnának nyaralni a britek, még ennél is rosszabbul járnak. A Times online összeállította a brit turisták számára a tíz legolcsóbb és legdrágább országot. Az összehasonlítást nemcsak az aktuális valutaárfolyamok alapján állították össze, hanem egy nyaralási kosarat is összeállítottak, amelyben egy csésze kávé, egy üveg sör, illetve kóla, ásványvíz, naptej, szúnyogirtó és egy helyi étteremben elfogyasztott háromfogásos vacsora átlagárát hasonlították össze.

A legolcsóbbak

Ország

1 fontnak megfelelő valuta

Kosár fontban

1.

Magyarország

339 forint

31,46

2.

Csehország

32,3 korona

31,49

3.

Thaiföld

51,9 baht

38,65

4.

Dél-Afrika

14,6 rand

43,27

5.

Malajzia

5,32 ringit

44,71

6.

Törökország

2,5 líra

49,40

7.

Bulgária

2,22 leva

49,87

8.

Kenya

115,8 schilling

51,45

9.

Horvátország

8,37 kuna

57,26

10.

Spanyolország

1,03 euró

61,73



A brit turistákra égető szüksége lenne a magyar idegenforgalomnak, mert bár a legtöbb szigetországi vendég csak 2-3 napot tölt el Magyarországon - általában a fővárosban - számuk egészen a múlt évig ütemesen emelkedett. A brit beutazó forgalmat nehezíti, hogy a legnépszerűbb fapados társaság, a Ryanair gyakorlatilag kivonult Budapestről és Sármellékre sem üzemeltett járatokat, igaz, az easyJet és a Wizz Air járatai továbbra is jól használhatók a brit turistáknak.