Mindig van olcsóbb utazás

Vágólapra másolva!
Manapság az utazási portálok közül az úgynevezett aggregátor szájtok nyelik el az online utazási költések nagy részét. Az ilyen oldalak nagyszerűsége abban rejlik, hogy segítségükkel lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a keresés a szolgáltatók, hotelek, légi-és hajótársaságok, autókölcsönzők ajánlatai között. Segítségükkel mi magunk is kiválaszthatjuk a legolcsóbb repülőjegyet, és a legolcsóbb szállást, sőt még akciós utakra is lecsaphatunk fillérekért.
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak próbálkozások vannak, hogy a magyarországi turisták is egy helyen kutathassák fel a legjobb belföldi utazási ajánlatokat. Pedig a gazdasági válság ideje alatt az utazók még inkább keresik az olcsó országon belüli nyaralási lehetőségeket, legyen szó falusi turizmusról, kerékpártúráról, gyógyfürdőkről, hosszúhétvégés vagy ünnepi akciókról.

A külföldi oldalakat persze mi is átnézhetjük, kedvezményes repülőjegyekért, olcsó last-minute utakért. De vajon mint kínálnak ezek az oldalak?

Előnyök- hátrányok

Az aggregátor oldalak előnye, hogy nem kell minden egyes légitársaság, hotelfoglaló oldal, vagy épp hajóstársaság oldalát végigböngésznünk, hogy képet kaphatunk az akciós hotelárakról, last-minute fapados, vagy hagyományos ajánlatokról. Egy helyen viszonylag gyorsan juthatunk hozzá a legfontosabb információkhoz, árakhoz és a megfelelő ajánlat kiválasztása után már foglalhatunk is. Egy ilyen aggregátor oldal korlátja, hogy értelemszerűen nem vizsgálhatja a piac összes ajánlatát, így előfordulhat, hogy valahol találunk olcsóbb és kedvezőbb utazást, viszont garantált, hogy ehhez jóval több időre lesz szükségünk.

A legtöbb aggregátor utazási oldalon látható, hogy a keresés találatait mely utazási portálokról, légitársaságok oldalairól, vagy holtelfoglaló szájtokról gyűjti be, így az is nyilvánvaló, hogy a lista nem lehet teljes.

Forrás: AFP

Hátrány továbbá, hogy speciális igényeinket csak több lépés után adhatjuk meg. Egy egyszerű szállodafoglalásnál ilyen egyéni igény lehet például, hogy ha kutyával érkezünk, vagy tengerre néző, esetleg tériszonyunk miatt a 10 emelet alatt található szobákat keresünk, vagy igényünk lenne arra, hogy a magasépítésű hotelekben az ablakok nyithatóak legyenek.

Az ilyen elvárások természetesen nem megvalósíthatatlanok, de a további részletekért újabb köröket kell futnunk, és nekünk kell felvennünk a kapcsolatot az adott szállodával, hogy az elképzeléseinket, elvárásainkat jelezzük.

Az aggregátor oldalak általánosságban jól kombinálják és kapcsolják a szolgáltatásokat. Szálloda vagy repülőjegy foglaláshoz, rögtön az autókölcsönzés lehetőségét is felkínálják, szinte minden esetben. A megfelelő ajánlat kiválasztása után a tényleges foglalás és fizetés már nem itt, hanem az adott szálloda-oldal, vagy légitársaság honlapján folytatódik.

Néhány példa a legjobbak közül

A kayak.com oldalon vannak jó kezdeményezések az egyéni igények kielégítésére is. Ha például olcsó hajóutak között keresgélnénk, az oldalon plusz faktorként szerepel, az életkor. Ha ugyanis 55 év felettiek lennénk, vagy ilyen korúak számára keresnénk, számos kedvezményben részesülhetünk még egy törtáras last-minute hajóúton is.

Szintén a kayak.com-on az autóbérlés egyik érzékeny pontjára is rátapintottak a site üzemeltetői illetve a szolgáltatást nyújtó kölcsönzők. A nagyobb autós kirándulásoknál tudniillik a turisták jogos igénye, hogy másik városban adhassák le a kocsit, mint ahol felvették. Itt ilyen lehetőség is van.

Az oldal előnye továbbá, hogy saját ajánlatait igény szerint egy külön ablakban összehasonlítja más aggregátor oldalak kínálatával. Így nem veszi el tőlünk a lehetőséget, hogy egy jobb ajánlatot foglaljunk le.

Forrás: [origo]

Valamivel zavarosabb a cheapflights.com, ahol kizárólag olcsó repülőjegyek között keresgélhetünk. A rendezetlenség miatt amerikai úti célok keverednek az európai desztinációk közé, ami megnehezíti a tájékozódást.

Az opodo.com-on rögtön helyi elvárásokra igazítják a keresést, és a turisták saját nyelvükön folytathatják a vadászatot. A portál nyolc nyelven segíti a keresést, s az árak mellett például kedvenc légitársaságunkat is megjelölhetjük elsődleges kereséséi szempontként. Sőt, az oldalon nemcsak a velünk utazó gyerekek, de még az újszülöttek számát is megadhatjuk.

Az opodo.com-on téli nyaralásokat, síbérleteket válthatunk, nyaralókat bérelhetünk hétvégére, komplett utazási csomagokból válogathatunk, és hajóutakat is foglalhatunk.

Travelocity is egy jól használható letisztult, áttekinthető oldal. Itt hétköznapi programokra, például koncertekre, kiállításokra is rákereshetünk, és összekombinálhatjuk az akciós utat, egy akciós múzeumbelépővel.

Idén itt a leghasznosabb link a vonatos ajánlatokélehet.Európa felfedezésére ugyanis az egyik legjobb módszer a vonatozás, mert a távolságok itt a kontinensen belül beláthatók, és így a nagysebességű vonatokkal akár 2-3 országot érinthetünk egy nap alatt. Ráadásul környezetbarát, ami egyre több turistának szempont.

Hajóutakban az egyik legjobb

A kedvezményes hajóutakról a legátfogóbb képet talán a www.cruisecompete.com nyújtja. A kínálat a legtöbb szempontból teljes körű. Itt keresgélhetünk hajótársaság (Carnival, Carrebian, Costa, stb) útvonal, térség (Bahamák, Skandinávia, Mediterráneum, stb) típus (családi, kaland, nászutas, stb) és időpont szerint. Ezek a feltételek már nagyban leszűkítik a lehetőségeket, hogy az elképzeléseinkhez leginkább passzoló ajánlatot megtaláljuk.

Mivel óriási adtamennyiség között navigálunk, az oldalon élő online, illetve telefonos asszisztencia működik, hogy eligazítsanak, ha kérdésünk van, ha nem értünk valamit, vagy ha csak egyszerűen elvesznénk az információk és ajánlatok között. Ez a szolgáltatás egész héten reggeltől estig, angol és spanyol ajkú operátorral is igénybe vehetjük.

Forrás: AFP

Az oldallal könnyű nagyobb körutakat is tervezni, mert a legkülönbözőbb indulási pontokat megadhatunk, Beliztől, Mexikón át Alaszkáig. Ezzel a módszerrel egy hawaii nyaralást kiegészíthetünk egy karibi körúttal, vagy egy alaszkai szárazföldi kirándulást Juneau-i indulással a trópusokon is befejezhetünk.

A legjobb és legsürgetőbb ajánlatokat külön rovatban gyűjtik össze, így akit csak a legkedvezőbb utak érdeklik időponttól függetlenül azok csak ezt a rovatot szemlézik naponta.

A cruisecompete.com-al végtelen mennyiségű kombinációs lehetőségek kínálkoznak, és mivel az árak mérsékeltek szinte csak a kreativitásunkon múlik, hogy mit mivel, és hogyan szervezünk össze.

Sz.K.