Hajadonok és óriáshullámok Tahitin

Vágólapra másolva!
Franciaország tengerentúli területei közül már megismertettünk jó néhányat az olvasókkal. Reunion, Új-Kaledónia, Marinique, Mayotte, Guadeloupe és Francia Guyana után, most Tahiti és szigetei is bemutatkoznak. Megtudhatjuk mit jelent a fül mögé tűzött virág, és azt is, hogy hol és mikor nézhetjük meg a világ legnagyobb hullámait.
Vágólapra másolva!

Franciaország tengerentúli területei három óceánon, egymástól és az óhazától igen távol találhatók. Közülük a csendes óceáni szigetvilág Francia Polinéziaként ismert földdarabjai, 4 ezer négyzetkilométernyi területen szóródtak szét, 6 ezer kilométerre minden lakott területtől. Los Angelesi vagy New York-i átszállással naponta indulnak ide az Air Tahiti Nui és az Air France járatai Párizsból. A nemzetközi reptér (Faa'a) Tahiti fővárosától Papetee-től 7 kilométerre található.

Forrás: [origo]

Tahiti és szigetei (a vízi területekkel együtt) egy Európa nagyságú területen fekszenek, ám ha egybe olvasztanánk a 118 kis szigetet, alig lenne nagyobb Mallorcánál. Ez persze mit sem változtat a zafírkék tengeren, a dús vegetáción, vagy az ukulele, a polinéz szigetvilág kedvelt pengetős hangszerének semmihez nem fogható hangján. Paradicsomi ez az élet.

Sziget vagy atoll?

Turista legyen a talpán, aki eligazodik a 118 sziget között. Könnyítésképpen földrajzi elhelyezkedésük alapján 5 nagyobb szigetcsoportot különböztetünk meg, amelyek nevét azért illik megjegyezni. Társaság szigetek,(itt található Tahiti és Bora-Bora) Tuamotu-szigetek, Gambier-szigetek, Marquises-szigetek és az Australes-szigetek. Legtöbbjükhöz tartózó földdarabkák helyes földrajzi meghatározása nem is a sziget, hanem az atoll. Az atollok valójában egyetlen korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetek. Az atoll egy belső lagúnát fon körbe, amelyben a szigetet létrehozó vulkán maradványai találhatók. Ezek a maradványok az esetek többségében már a tenger szintje alatt húzódnak.

Maeva! Isten hozott Tahitin

A tudósok és oceanográfusok szerint Tahiti a világ legnagyobb akváriuma. Közel ezer különféle hal- és kagylófajta él a vizekben, de a szárazföldön is csaknem 100 madárfaj honos. A tiszta meleg vizekben gyakran látni játékos palackorrú delfineket, és évente kétszer (június, november) a púposbálnák is tiszteletüket teszik a partoknál. Tahiti a nászutasok, de egyben a búvárok és a snorkelesek kedvelt célállomása is.

Forrás: [origo]

Tahiti egy kisebb (Tahiti Ini) és egy nagyobb (Tahiti Uni) szigetből áll, amelyet Taravao-szoros, mint egy földnyelv köt össze. A szoros egyben egy fennsík, ahonnan remek kilátás nyílik.

Tahiti partjai igen változatosak, az északi és a keleti parton feketehomokos, a déli és a nyugati részen fehérhomokos strandokat találunk. A legtöbb szálloda és látványosság a nyugati oldalon található.

Ahogy a világutazók mondják, nemcsak a nagyvárosoknak, de egyes vidékeknek, sőt szigeteknek is van illatuk. Itt Tahitin összetéveszthetetlen vanília illatba burkolózik a táj.

A tahiti-i vanília évszázadok óta ismert hangulatjavító. Emellett a nádcukor a noni-, kukui-, makadámia-, szezám- és napraforgó, valamint a mandula-, tamanu-, pálma- és kókuszolajjal együtt a legjobb masszázs alapanyag. A bennszülött lányok masszázshoz ezt használják és közben a tahiti hullámokat imitálják, vagyis masszázstechnikájuk lényege a hullámmozgás. A masszázstól ellazult testünket pakolással kényeztetik, majd banánlevélbe tekerik. Az európai utazók gyakran keresik a monoit, a híres tahiti-i parfümöt, mely kókuszolajból és virágokból készül.

Tahiti lányok: Hajadon vagy férjezett?

A turisták hamar kifigyelik, hogy tahiti lányok fehér színű tiare virágot tűznek a hajukba, a fülük mögé, úgy járnak kelnek a parton és a piacokon. Nem mindegy azonban hogy melyik fülük mögött hordják a virágot. Ha a hölgy jobb oldalra tűzi a virágot azt jelenti, még keresi a párját, ha pedig baloldalra, akkor már megtalálta.

Látnivalók

Az alig 30 ezres Papetee nevét Cook kapitánytól kapta és annyit tesz: vizes kosár. A városban kedvelt látványosság a piac, a Marché du Papeete. A tengerparttól alig pár száz méterre roskadoznak a pultok a színes trópusi gyümölcsöktől. A helyi termelők tudják, hogy kell gusztusosan, szinte terítéken kínálni a pucolatlan mangót, ananászt, taró gyökeret, és a kissé hűvösebb éghajlatú Australes-szigetekről érkező paprikát és édesburgonyát. A turisták pedig mint a gyerekek úgy állnak sorba egy falat édes rambutánért.

Forrás: [origo]

Legalább ilyen érdekes a kézműves portékák és virágok kínálata. Káprázatos küllemű flamingóvirágok, vörös gyömbérek és jázminok közt eltöltött néhány perc maga a színterápia. Nem is beszélve a színpompás tengeri halakról, amiket csak ebéd után tesznek jégágyra a standokon, ugyanis a halászok ekkor térnek vissza a nyílt vízről.

Lagunárium

A lagunárium a vízi vidámpark és a tengeri akvárium elegye, amelyet Tahiti-Nuin, a Punaaula nevű nyugati partszakaszon találhatunk. A lagunáriumot főleg a gyerekes családok kedvelik illetve azok a turisták, akiknek nincs bátorsága sem pipás sem pedig a palackos merüléshez. Itt az üvegfalakon keresztül a trópusok víz alatti világának minden részletét megcsodálhatjuk.

Teahuppo, a világ legnagyobb hulláma

Áprilisban az átjáróknál, - vagyis ahol a lagúnák találkoznak a nyílt óceánnal- a hullámok hatalmasra nőnek. Elkerülik a lagúnát védő korallzátonyokat és 15-20 méteresre is duzzadhatnak. Papeetehez közeli Arue (észak-nyugati szakasz) partszakasznál például láthatunk ilyen hullámtörést. A híres Tahiti Teahuppo-t, vagy, ahogy az itteniek hívják Choppo-t, a világ legnagyobb hullámai között tartják számon. Ebben az időszakban rendezik a nagy nemzetközi szörfversenyeket is. A parton ilyenkor rengeteg a nézelődő, a kezdő és profi szörfös, tévés és amatőr videós, és természetesen számos kutató, akik adatokat gyűjtenek erről a ritka, és igen látványos természeti jelenségről. A híres tahiti-i születésű szörfbajnokot Malik Joyeux-t is egy hasonló hullám temette maga alá Hawaiion, 2005-ben.


Óriáshullám Tahitin

Az evezős sportok nagy ünnepét a Va'a-t agusztusban tarják. Itt megnézhetjük a pirog csónak (könnyű, fából kivájt) polinéz változatát, amellyel a Csendes-óceán népei közlekedtek a szigetek között akár több száz vagy több ezer kilométeren át. Még ma is használják őket, főként halászatra. Ugyanilyen érdekes a július közepén tartott népszerű Tiurai evezős verseny. Papeete-nél közel 300 - 3, 6 vagy 16 fős evezősből álló - csapat méri össze tudását látványos szervezés mellett.

Cikkünk második részében foglalkozunk az 5 sziget nevezetességeivel, a Heivával a nagy nemzeti ünneppel, gyöngyhalászattal és a gyöngyfarmokkal, a tahiti ételekkel, a házasságkötés előírásaival, a tiki indiánok folk bemutatójáva, és azzal, hogyan kell megfújni a kagylót, hogy az meg is szólaljon.

Sz.K.