Brazil zene, brazil kaja és Pelé a mediterrán luxushajón

Vágólapra másolva!
Brazil festák hangulatát hozza a Costa Criuse a kelet-mediterrán térségbe. A luxus tengerjárón a brazil fogások, táncok és programok mellett a fedélzeten brazilos cseleket is gyakorolhatunk és, Pelével is megihatunk egy koktélt.
Vágólapra másolva!

Néhány éve a tengeri utaztatás erős fellendülést mutat világszerte. A hajóutak és a tengeri nyaralások 1980 óta évről évre 8-10 százalékkal nagyobb érdeklődést keltenek az utazók körében, így a tengeri nyaralás az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág.

A program a lényeg

A luxus és hagyományos óceánjárók üzemeltetői számára mindig is központi kérdés volt, hogy milyen programokkal és szolgáltatásokkal szórakoztassák az utazóközönséget. Az évek során a turisták visszajelzéseiből ugyanis világossá vált, hogy a maszkabálok, idejétmúlt bűvészmutatványok és fáradt revüműsorok után az utasok szívesebben látnának olyan szórakoztató műsorokat, melyek önmagukban is különlegesek. Úgy tűnik tehát, hogy újabb tendencia lesz a koncepcióhajók üzemeltetése, vagyis olyan az óceán- és tengerjárók futtatása, ahol a kínált szoláltatások és programok egy téma köré csoportosulnak.

Forrás: [origo]

Az egyik legjobb példa erre a tavaly nyáron szolgálatba állított úgynevezett JazzCruise-ok. A silány minőségű szórakoztató műsorok, az unalmas szivarszobák után ezeken a hajókon a világ élvonalbeli jazz-zenészei lépnek fel a nyitott fedélzeti színpadokon, és a gyertyafényes piano bárokban. A The Jazz, a Smooth, a Playboy, és a Dave Koz Jazz Cruise négy különböző útvonalon, különböző jazz formációk repertoárjával szórakoztatja az utasokat, estéről estére. Olyan hírességek lépnek színpadra útban a karibi szigetvilág felé, mint Marcus Miller, Jeff Hamilton és Herbie Hancock.

De vajon mi lesz a Pelé-féle fiesta hajón?

Ugyanezek a visszajelzések foglalkoztatták az olasz tulajdonban működő Costa Cruise menedzsmentjét is. A Serena nevű hajójukat most a kelet-mediterrán térség felé irányítják, és abban bíznak, hogy itt Európában is népszerűsíthetik a tengeri nyaralást. Az alapötlet szerint, a Costa Cruise Serena útvonala olaszországi indulással a horvát és görög kikötőket veszi célba, és mivel mindhárom nemzet focirajongó, már csak egy kis körítés kellett a koncepcióhajó végleges tervéhez.

Forrás: [origo]

A világklasszis futballsztár Édson Arantes do Nascimento, vagyis becenevén Pelé, Európa-szerte tisztelt és elismert sportoló, nem utolsó sorban Pelé saját nemzete érti a legjobban a karneválok és festák világát. Szakemberek szerint, ez a szerencsés egybeesés a biztosíték, arra hogy tovább népszérűsödjenek a hajóutak. A tengerjárót át is keresztelték: a neve mostantól Pelé Cruise.

Brazil programok

Forrás: [origo]

A flotta legnagyobb és egyben legmodernebb hajója 112 ezer tonna összsúlyú, 1500 kabinos és 290 méter hosszú. Bőven lesz rajta hely, utcabálozni, előtte a bálteremben szamba lépéseket tanulni, majd a tömegben flitteres bikinibe rázni. A brazil programok alapját természetesen Pelé sportolói sikerei jelentik, mint például pályafutását bemutató fedélzeti kiállítás, vetítés a legnagyobb gólokból és legizgalmasabb meccsekből , szervezett és kötetlen beszélgetések és koktélozások Pelé-vel vagy, ahogy Brazíliában mondják O' Rei-el vagyis a Királlyal. A programokat a fedélzeten található 13 bárban és 5 étteremben rendezik, de ac szamba lépéseket a medencék mellett is gyakorolhatják kezdők.

Brazil fogások

A brazil gasztronómia jegyében rengeteg gyümölcskoktélt kóstolhatunk meg a fedélzeten, alkohollal vagy alkohol nélkül. Az alkoholtartalmúak közül a legismertebb a Caipirinha, amelynek alapanyaga a cukornádból erjesztett lé, amit lime-al és cukorral ízesítenek és nád kanállal kevergetnek. Feltehetően a bártendereknek nem lesz gond, ha nem Caipirinhát hanem más kedvelt brazil koktélt, például Bombeirinho-t vagy Bathidas-t rendelünk.

Forrás: [origo]

A könnyűnek éppen nem nevezhető brazil fogások közül a nemzeti étel a feijoada, is szerepel az Pelé Cruise étlapján. Hogy a rizses fekete babos, füstölt marha- és disznóhúsos, hagymás-paprikás szószos fogást egytálételként vagy levesként szolgálják-e fel, egyelőre a séfek titka. A feijoadának ugyanis rengeteg receptje ismert, amely régiónként más és más.

Brazil zene

A Pelé Cruise színpadán fellép a bossa nova ismert brazil sztárja Toquinho, és a sertanejo (egyfajta átmenet a country és a mulatós zene között), illetve a romantikus szamba fiatalabb feltörekvő sztárjának számító Alexandre Píres. A legnagyobb bulizenakar hírében álló, kissé lakodalmas jellegű zenét játszó Grupo Sereno szintén a fellépők közt szerepel.

Costa Criuse Serena: A Pelé járat útvonala

A Pelé Cruise idén június 28-án Velence kikötőjéből fut ki, fedélzetén 2900 utassal 1100 főnyi személyzettel és természetesen Pelével. A Pelé Cruise először Bári felé veszi az irányt. A hónap utolsó napján a hajó eléri Görögország partjait és elsőként Katakolonban, majd Olympiában köt ki.

Forrás: [origo]

A partok mellett hajózva másnap Mykonos, aztán pedig Rodosz szigetén időznek el az utasok. Aztán egy nap a nyílt tengeren, és a következő napon Dubrovnik kikötője ringatja az 290 méter hosszú tengerjárót. Az egyhetes úrtól Velencébe térnek vissza az utasok.

Árak a Pelé Cruise-on

Belső kabinokat 900 eurótól, ablakosokat 1200 eurótól balkonosokat pedig 1300 eurótól foglalhatunk. A legdrágább grand suite 3300 euróba kerül.

Pelé

Pelé egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretne meghívni a hajóra néhány korabeli futball sztárt, és nagy beszélgetéseket és közös vetítéseket szervezni. "Pályafutásom alatt sokat voltam távol a hazámtól. Amikor "saudade" voltam, vagyis honvágyat éreztem a legfőbb vágyam azt volt, hogy brazil élő zenét hallgathassak, és brazil ételeket ehessek. Most, újra távol Brazíliától erre nem lesz gondom."

Getty Images

Minden idők egyik legnagyobb sportolója, a XX. század kiemelkedő futballistája. 22 éves profi pályafutása alatt 1366 meccset játszott és 1282 gólt lőtt. Ám ahogy Carlos Drummond de Anrade híres brazil író fogalmaz, "Pelével együtt játszani és kapuba találni könnyű, de olyan gólt rúgni amilyet ő, az nagyon nehéz, azt senki más nem tud." Pelé hasonló elismerést kapott számos politikustól, sportolótól, és művésztől. Pier Paolo Pasolini szerint "Pelé egy költő: Amint a lábához ér a labda, egyszerűen költeménnyé változik."

Sz.K.