A Bounty matrózainak paradicsoma - Tahiti és szigetei

Vágólapra másolva!
Polinéz tetoválások, delfinúszás, a világ legnagyobb hullámain egyensúlyozó szörfösök, bálnaének, banánleveles, malacsült, türkizkék víz, és alatta 40 méteres látótávolság. A Bounty lázadó matrózainak paradicsoma újra megelevenedik.
Vágólapra másolva!

Társaság-szigetek

Francia Polinézia legnagyobb szigetcsoportját 13 hegyvidéki, sűrűn benőtt vulkanikus sziget alkotja, amelyeket egybefüggő korallzátonyok fonnak körbe. A társaság szigetek leglátogatottabb földdarabkái Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Tahaa, Huahine, és Maupiti.

Mooreába elég könnyen eljuthatunk, hiszen a távolság sem túl nagy a fővárostól. A Papetee-i kikötőből szinte félóránként indulnak a kompok, alig 5000 forintért, de kb. kétszer ennyiért repülővel is átutazhatunk. Légi úton 10-15 perc, komppal 30 perc az út. A turisták szerint, Mooreának - partjait illetően - sokkal jobbak az adottságai, mint magának a főszigetnek Tahitinek. A legszebb partok mentén természetesen luxus szállodák sorakoznak, ám itt a part nyitott, tehát az nemcsak a szállóvendégek, hanem a nagyközönség is nyugodtan strandolhat bármelyik partszakaszon.

Forrás: [origo]
Moorea

A legkeresettebb programok az egy órás úszás delfinekkel, (kb. 50 ezer forint), vagy a Tiki indiánok bemutatója. A bennszülöttek nem egy skanzenszerű létesítményben, steril múzeumi körülmények között bemutatóznak, hanem saját lakhelyüket osztják meg a látogatókkal igaz, egy héten csak egy, vagy két alkalommal. A faluban együtt élnek helyi művészek, és családok, akik bemutatják alapanyagaikat, technikájukat, banánlevelet fonnak, polinéz mintákat tetoválnak. A Tiki falu művészeti galériájában jó néhány Gauguin festményt is megnézhetünk.

Marquises-szigetek

Az egyenlítő közelében Tahtititől 1500 kilométerre 12 kettéhasított sziget található. Meredek hullám verte sziklafalai, elzárt völgyei és a földútjai miatt itt a motorcsónak, a helikopter és a lóhát a legjobb közlekedési eszköz, bár a profi túrázók gyakran gyalog is nekivágnak a hat fő szigetnek. Szeles, párás, de alapvetően meleg éghajlata, igen dús vegetációt kölcsönöz a vulkanikus szigeteknek.

Forrás: [origo]

Nuku hiva,(közigazgatási központ) UaPou, Ua Huka (a lovak szigete), Hiva Oa, (itt temették el Paul Gauguin-t) Tahuata, Fatu Hiva gazdag múltú szigetek. A helyiek leginkább a dalbeszédre, a Haka táncukra, a változatos helyi konyhára és a művészi tetoválásaikra a legbüszkébbek.

Forrás: afp

Mielőtt a misszionáriusok betiltották volna a pontozó technikával készülő híres polinéz testfestészetet, a férfiak hovatartozásuk jeléül tetováltattak testükre. A motívumok elmesélték viselőjük származását, rangját, és hőstetteit is, és mivel a tahiti-i emberek istenhívők, kultúrájukban még a vonalvastagságra és a vonalak görbületére is külön istenség vigyáz. A mai tetoválások elsősorban viselője személyiséget fejezik ki, másodsorban pedig egy csoporthoz vagy szigethez való tartozást.

Forrás: [origo]

A tahiti konyha egyik leglátványosabbika a tamará, ami egy táncmulatságba torkoló ünnepélyes vendéglátás. Szükséges hozzá egy a homokba vájt gödör, (umu) mint tűzhely, és néhány nagyobb farönk, illetve néhány labdányi lávakő. A rönkök lassan égnek el, hiszen óriási hőt kell leadniuk, hogy a lávakövek felizzanak. Utána banán és hibiszkuszlevéllel borítják be a tűzteret. Miközben a homokkal befedett levél-tűzhelyben sülnek az ünnepi malacok, vadbanánból, édesburgonyából, kenyérfa gyümölcséből álló köretet és kókusztejes fehérmártást készítenek az asszonyok.

Gambier-szigetek

Francia Polinézia legrégebbi részén ringott egykor a polinéz katolicizmus bölcsője és itt van a legértékesebb tahiti-i gyöngyök lelőhelye is. 1600 kilométerre Tahititől a klíma is hűvösebb, jóllehet itt is sok a pálmafa és az óceán vize is meleg. A szigetcsoport legnagyobb és legsűrűbben lakott szigete Mangareva.

Forrás: afp

A szigeten körbefutó, mindössze 28 kilométeres műúton egy nap alatt felfedezhetjük a környéket. A katolicizmusnak köszönhetően több mint 100 kőépítmény maradt fenn, köztük a fővárosban Rikiteában a Saint Michael Katedrális 1848-ból. Érdekessége, hogy tornyait korallkőből faragták, oltárát pedig gyöngyökkel díszítették.

Mangareván a legtöbben ma is gyöngyhalászatból és gyöngykagylótenyésztésből élnek. Itt van a legtöbb gyöngykagylófarm, ami a sziget egyik legfontosabb bevétele.

Australes-szigetek

Az utolsóként felfedezett polinéz sziget, ahol a Bounty fellázadt matrózai is megnyugvást találtak, és amelynek szigeteinél évente egyszer a púposbálnák is tiszteletüket teszik.

Főleg a Ruturu sziget északi öbleihez érkeznek ezek a jószágok, a tudósok szerint ők is nyugalmat keresnek a meleg, tiszta trópusi vizekben. Ruturu szigetén a búvárközpontban megfigyelő merülésekre is befizethetünk. Az öbölben a parton szárazföldi leshelyek is találhatók, ahonnan a nemritkán 16 méteres bálnák énekét hallgatják a turisták.

Forrás: afp

Tubuai sziget észak-keleti partjainál található a Fort George erőd, amely a már említett Bounty matrózainak állít emléket. Idén, Robert Merle születésének 100. évfordulóján valamivel több turista volt kíváncsi a megtörtént eseményeket feldolgozó Sziget című regényében szereplő 27 matróz nomád életének körülményeire még akkor is, ha a történészek szerint, a közeli Pitcairn szigeteken történt a lázadók partraszállása.

Tuamotu-szigetek

A Tuamotu-szigetek a legnagyobb polinéz szigetcsoport. Körülbelül. 1700 kilométerre észak keletre fekszik Tahititől. Itt az egyik legjobb program, meglesni a gyöngyhalászok és az üzemek munkáját. Ezt az iparágat a szigeten kb. 250 gyöngyfarmon űzik, ahol sokat megtudhatunk a híres tahiti feketegyöngy termesztéséről. Itt már korábban is nagy sikerrel halászták az értékes fekete gyöngyöt, így itt, a Manihi-atollon jött létre Polinézia első gyöngyfarmja.

Forrás: AFP

A másik legkeresettebb program a búvárkodás. Egyedülálló víz alatti világukkal a Fakarava és a Tikehau atollok kiváló merülő helyek, de Polinézia legnagyobb korallszigete, Rangiroa és igen keresett. Profik és amatőrök ugyanúgy élvezik a korallszigetek türkizkék lagúnáit, és azok gazdag víz alatti világát: Itt 40 méter a látótávolság.

Sz.K.