Jégeralsó is elég az ötcsillagos hókunyhóban

Vágólapra másolva!
A hagyományos síeléshez Tirol nyugati területei talán kicsit mesze esnek a magyar határhoz, ide inkább rendhagyó kirándulások miatt érdemes ellátogatni. Salzburgtól 80 kilométerre Kitzbühel, és annak kétezer méteres csúcsai között jégsziklát mászni, éjszakai fáklyás-hótalpas túrára indulni, hágón átkelni és igluban aludni is lehet. Mi az utóbbit választottuk. A megvetett hó ágyakra terített professzionális hálózsákok, légpolifómok és karibu szőrmék elsőre ugyan megnyugtatóan hatottak, mindezek ellenére nem mindennapi vakációra kell készülnie annak, aki vállalkozik ilyesmire.
Vágólapra másolva!

A tiroli Alpok közepén Innsbrucktól 100, Münchentől 120, Salzburgtól 80 kilométerre fekvő Kitzbühelben alig 9 ezren laknak, és majd' ugyanennyi a vendégágy. A téli szezonban 6-700 ezer turista érkezik főleg Németországból, akik ugyanazt a szolgáltatást valamivel olcsóbban megkapják, mint odahaza. A sírégióban ilyenkor minden felvonó és az összes pálya teljes kihasználtsággal működik, s lent Kitzbühelben az éttermek is tele vannak. A sportboltokban új felszerelés után néznek a snowboardosok, napközben túracsoportok gyülekeznek a turisztikai hivatal előtt, és esténként kaszinóban mulatnak a tehetősebbek. A családi fogadókban is estére lesznek zajosak a közös helységek. Ezek közül jó választás lehet a településtől 5 perces sétára található Fekete- tónál, (Schwarzsee) a magányosan álló Seebichl vendégház. Itt reggelivel együtt 50-70 eurótól már foglalhatunk.

Forrás: [origo]

A kitzbüheli iglufalu

Az iglufalu (Alpenigludorf) Kiztbühel fölött 1800 méteren fekszik, ám a legegyszerűbben a kirchbergi Fleckalmbahn felvonóval közelíthetjük meg. Egyszerre összesen 24 fő szállhat meg itt nyolc, illetve kétszemélyes hókunyhókban. Mindegyiküket másképpen dekorálták és a belső kialakításuk is eltérő. Ezeket a kunyhókat nem az eszkimók hótéglás eljárásával, hanem az úgynevezett ballontechnikával készítik, és vékony fenyődeszka ajtóval szerelik fel.

A vendégeket a Sonnenrast felvonó kijáratánál várják, innen sétálnak a faluba, onnan is egyenesen a jégbárba. A helység meglepően tágas: a pult a padok és padló is hóból készült. A falakon látványosan megvilágított vodkás üvegek figyelnek az átlátszó jégszarkofág mögül. "Ez az egyik szponzorunk- mutat az üvegekre a kísérőnk-, ami dekorációnak is kiváló."

Forrás: [origo]

A welcome drink közben a turisták jégbár egyik sarkában folyó sürgölődésre figyelnek. A hó- padokra karibu szőrme kerül, a jégasztalokon pedig már készítik a terítéket az esti vacsorához. Italozás és ismerkedés után még világosban mindenki átveszi az igluját. A személyzet ilyenkor kunyhóról kunyhóra járkál és eligazítást tart, mert legtöbb kérdést ilyenkor teszik fel a turisták. Elkél a bíztatás is.

Mégis milyen az igluszoba és a hálófelszerelés?

A hóágyak kisebb pódiumon helyezkednek el. Ezekre vékony víztaszító réteget, úgynevezett vliest feszítenek, majd ráhelyezik a légpolifómot és az igen vastag karibu szőrt.

Forrás: [origo]

A hálózsákokhoz egy plusz filczsák is tartozik, ezért az iglufaluban azt javasolják, hogy a lányok pamut harisnyában a fiúk pedig jéger alsóban aludjanak, ennél többre ugyanis nincs szükség. Ellenben a vetett ágyra tett kötött sapkát, a homlok és a fülek védelme érdekében melegen ajánlják.

Az este további részében

Körbevezetnek a faluban és megnézhetjük, hogyan alakították ki a szálláshelyeket, melyik hókunyhóban milyen a dekoráció, illetve mire és hogyan használják a jégkápolnát. Miként zajlik egy esküvői ceremónia, mennyire meghitt a kétszemélyes igluvacsora, és azt is megtanulhatjuk, hogy hogyan kell felvenni és használni a hótalpakat.

Forrás: [origo]

A jégbár sarkában kialakított étteremben egy U alakú jégasztalt ülnek körbe a vendégek. A jégpadokon szőrme, az asztalokon pedig kenyérszeletek, nyers csirkemell kockák, egy tál zöldsaláta, és egy napraforgó olajjal megtöltött fondü tál vár minden vendéget. Ahogy az olaj felforrósodik, a vendégek a nyársra húzzák húskockákat és kisütik. Kísérőnk azt mondja, ilyenkor az italoktól felengednek a turisták, és vacsora közben kezdődik az igazi beszélgetés.

Közben a személyzet a jégbár bejáratához készíti a fáklyákat. Indul a másfél órás éjszakai erdei séta, ami egy hatalmas tábortűznél végződik, majd mindenki nyugovóra tér.

".. és nem fáztál?"

Nem! Kevesen tudják, hogy a hó kunyhókban nagyon ritkán, szökik nulla fok alá a hőmérséklet. Előnyeit is kevesen ismerik, mondjuk a hagyományos sátorral szemben. Az iglu hőtartó képessége például mérhetően sokkal jobb, mint egy sátoré, és az erősebb széllökések sem ingatják meg úgy. Belsejében nem csapódik le a pára, mert a hófalak a nedvességet és a párát azonnal felveszik, magukba zárják. Így maradhat egy igluban a hálózsák és a ruha is száraz.

Forrás: [origo]

A legnagyobb svéd és kanadai jéghotelekben csak -25 Celsius fok alatt szüneteltetik a szolgáltatást. Ilyen alacsony hőmérsékleten a jég ugyanis megrepedhet, és könnyen törékennyé válhat. Erre az esetre a turisták számára hagyományos, fűtött szálláshelyek állnak készenlétben. Ez itt, a tiroli Alpokban sincs másképpen. Az iglufalutól néhány száz méterrel magasabban hatalmas, gerendából készült vendégház üzemel, ahol vész esetén megszállhatnak az iglu vendégek is. Ebben a vendégházban szolgálják fel az igluban töltött este után a reggelit is.

Igluzás után

A reggeli forró teás ébresztőt követően, néhány perces snowmobilozás következik, a közeli menedékházig. A hatalmas gerendaházban bőséges reggelire számíthatunk, azután lassan végéhez ér az iglukaland.

Akik síléccel érkeztek, azok könnyedén leszlalomoznak, a gyalogosok a közeli Flecalmbahn felvonóhoz sétálnak, a hótalpasok pedig meseszép gyalogtúrát tehetnek közel 2000 méterről egészen a Flecalmbahn felvonó alsó végállomásáig.

Forrás: [origo]

Az igluzás és a szabad ég alatt töltött alpesi éjszaka után sokan meleg fürdőre vagy szaunára vágynak. A legnívósabb fürdőszolgáltatásokat az aRosa ötcsillagos alpesi szállodájában nyújtják. Itt 3000 négyzetméteres wellness részlegen fedett és szabadtéri medencében melegedhetünk, bukónyugágyakon pihenhetünk, és meleg takaró alól élvezhetjük panoráma ablakok nyújtotta páratlan alpesi kilátást.

Az aRosa szállodát Kiztbühel központjától közelíthetjük meg, rövidke szerpentinen a hegyoldal felé. A régi tiroli kastélyok stílusában épült szállót nem lehet eltéveszteni.

Iglu árak

Forrás: [origo]

Az igluélmény Tirolban 180 és 240 euró között mozog egy éjszakára, de csak egy hó kunyhóban elköltött vacsora kedvéért is följöhetünk. Egy éjszakánál többre inkább az olyan létesítményekbe érdemes foglalni, amelyekben jakuzzi és faülőkés jégtoalett is található. Ilyeneket Zugspiztében, és a svájci, Davos-Klostersben, Zermatton, Engelbergben és Gstaadban találhatunk. Az árak itt 90-180-300 és 400 euró között alakulnak.

Kitzbühel környéke

Salzburgba sokan kimozdulnak, nemcsak közelsége, de szépsége miatt is. Nagyobb kirándulásokat Innsbruck érintésével Oberammergauba is tehetünk. Ez a falu mely ismertségét az évente megrendezett és kizárólag a falulakók szereplésével bemutatott rendkívül színvonalas passiójátékainak köszönheti.

Forrás: [origo]

Ez a több száz éves hagyomány az egyik legfontosabb esemény a helyiek és a turisták számára olyannyira, hogy az előadásra szóló jegyeket 2-3 évre előre megvásárolják. Ellátogathatunk a közeli, II. Lajos bajor király által építetett neobarokk Linderhof kastélyhoz, vagy a Kitzbühelhez legközelebb eső Gastein völgyhez, ahol remek termálfürdők, és a böcksteini gyógybarlang ígér kellemes időtöltést.

Sz.K.