Letörték egy Húsvét-szigeti moai szobor fülét

Vágólapra másolva!
Egy finn turistát letartóztattak a hatóságok, miután vélhetően letört egy darabot a Húsvét-szigeten található, vulkanikus kőzetből készült Moai szobrok egyikéből.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Marko Kuljura hétéves börtönbüntetés vár, ráadásul 18 100 dolláros bírságot is meg kell fizetnie, ha bebizonyosodik, hogy ő lopta el az egyik, hatalmas fejet ábrázoló Moai szobor jobb fülének egy darabját. A szobrokat 400-1000 évvel ezelőtt faragták az őslakosok.

Egy helyi rapanui asszony jelentette a hatóságoknak, hogy a sziget Anakena nevű partszakaszán vasárnap látta a gyanúsítottat, amint a szobor egy darabjával kezében elmenekül a helyszínről. A rendőrség később hölgy által is említett tetoválásairól ismerte fel a fiatalembert - tudósít az Msnbc Travel.

Forrás: EPA

Kulju a kezével törte le az egyik szobor jobb fülének egy darabját, amely a földre hullva több, apróbb darabra tört. A finn turista legalább egy darabot vitt magával, miközben futva menekült.

A sziget rendőrfőnöke az AP hírügynökségnek elmondta, hogy hasonló eset szerencsére nem gyakori, de volt már hasonlóra példa. A szobrok tökéletes őrzése majdhogynem lehetetlen, mivel hatalmas területen helyezkednek el. A szakértők jelenleg is vizsgálják, hogy helyreállítható-e a megsérült szobor. A mintegy 400 darab, egyenként 20 tonnát nyomó moai szobor bármiféle rongálását a helyi törvények keményen büntetik. A Húsvét sziget szobrait is jelölték a világ hát új csodája címre, de végül a zsűri nem választotta be a szobrokat az előkelő csoportba.