Fényárban egész Párizs

Vágólapra másolva!
A párizsi városvezetés a téli turisták örömére idén újra fénybe öltöztette Párizst. Összesen 125 utca, egy tucat tér és jó néhány sugárút, köztük a legendás Champs Elysées eddig soha nem látott fénypompában úszik. A francia főváros fényeit gyalog is megcsodálhatjuk, de a legjobb Szajnán közlekedő elegáns sétahajón elköltött fenséges halvacsora mellett gyönyörködni.
Vágólapra másolva!

Eiffel torony: Ünnepi fények az "öreg hölgy" acélszoknyáján

Aki kevés csomaggal, épp csak néhány napra érkezne francia fővárosba, az a reptérről a 200 kilométernyi városi metróvonal közül a B3 (kék) jelzésűvel nyílegyenesen jöhet a belvárosba, és a Bir Hakem vagy a Champ de Mars megállónál máris az Eiffel torony lábánál találhatja magát.

Az Eiffel torony ünneplőruhája idén királykék, vagyis az unió színe, utalva a franciák EU-ban betöltött soros elnöki posztjára. Sötétedés után, a torony Szajna felöli oldalán az uniós csillagkör is kirajzolódik, majd óránként 5 percre, fehéren csillámló fényjáték cikázik a 322 méter magas kékasszony acélszoknyáján. A legtöbben ekkor fényképeznek.


Párizs a Diadalívről

Az Eiffel torony vitán felül a világ egyik legismertebb nemzeti szimbóluma, amely annak idején 1889-ben heves ellenérzéseket váltott ki a városlakókból. Egyesek üres gyertyatartónak, mások szánalmas lámpavasnak titulálták. Ma, mint a stabilitás csodája, és a komplex mérnöki tudás eredményeként tartják számon, de sokan máig nem békéltek meg az "öreg hölgy" látványával.

Vacsora és sétahajókázás a Szajnán

Innen a torony elől, a Port de la Bourdonnais-től indulnak a sétahajók is. Ezek a hajók lényegesen jobb állapotban vannak, mint a mi visegrádi kirándulóhajóink a Dunán. Keményre vasalt abrosz, elegáns teríték, kétféle bor és a kávé, ami természetesen mind szerepel a 97-165 eurós vacsora árában. Villámgyors, ám roppant udvarias rendelésfelvétel után a kapitány is köszönti a nemzetközi vacsoravendégeket, aztán halk élő zene mellett kezdetét veszi a majd' háromórás élményhajózás.

Fotó: Szabó Pál

A vacsorahajó üvegboltozatú teljes panorámás, így télen még hóesésben is remek kilátás mellett csoroghatunk lefelé a Szajnán még akkor is, ha foglalásunk nem az ablak mellé szól. Szépen látható a kivilágított Trocadéro, az Invalidusok Dómja, ahol Napoleón nyugszik, a Grand Palais, a 70 ezer négyzetméteres Concorde tér és fölé magasodó obeliszk, a Louvre, az Orsay Múzeum. A Cité szigethez közeledve feltűnik a Notre Dame, és a Conciergerie történelmi épületegyüttese, amely egykor királyi család és a palotaőrség lakhelyéül szolgált, a XIV század második felétől azonban hírhedt börtön működött a falai között. Itt raboskodott Danton, Robespierre és Maria Antoinette is.

A Bateaux Parisiens több hajót is üzemeltet más-más céllal. Nemcsak vacsora, de ebédelő hajók, egyszerű városnéző, és iskolásoknak szánt kirándulóhajókat is találunk. Amennyiben a vacsorahajóra indulnánk, a farmert és a tornacipőt mellőzzük.

Champs Elysées és a kirakatok

A világ leghíresebb és egyben egyik legdrágább sugárútja, ahol néhány éve újratelepítették a fákat, ma forgalmas autóút és nyüzsgő sétálóutca is egyben. A tervezők és a dizájnerek itt borsos, a világon a harmadik legdrágább négyzetméterárat fizetik bérleményük után havonta. A városba érkező közel 30 millió turista viszont szépen költ ruhára, cipőre, és parfümre. Azért a filléres utazók sem panaszkodhatnak: Párizsban az egyszerű kirakat-nézegetés is egy külön program. A vitrinek ízlésesek, ötletesek, formabontók és roppan kreatívak.

Kicsit arrébb a Haussmann Boulevard híres nagyáruházainak kirakatai kifejezetten szórakoztatóak. Idén az Alíz csodaországban témát dolgozzák fel a vitrinek méghozzá mozgó bábokkal. Körülbelül 190 marionett figurát keltett életre, a műfaj elismert alkotója, Jean-Claude Dehix.

Fénycsipkében a Galleries Lafayette

A kirakat-nézegető turisták egy játék nyúlkórust is láthatnak a világhírű luxusáruház, a Galleries Lafayette kirakataiban. A figurákat ez alkalomból divattervezők öltöztették fel. Ezek az intelligens, beszélő játékok kórusban eléneklik azokat a karácsonyi üzeneteket, amelyeket az internetezők a lLafayette áruház weblapján javasoltak.

Természetesen a patinás áruház is ünnepi díszbe öltözött. Idén Valerio Festi kapott megbízást arra, hogy fénycsipkébe öltöztesse a Lafayette Maison homlokzatát és az áruház kupoláját. Az épület kivilágításával egy időben felállították a kupola alatti belső térben a 20 méter magas karácsonyfát.

Forrás: [origo]

A Lafayette áruházban a legmódosabbak költenek, és nem is keveset. Ahogy Brigitte Roesch promóciós manager mondja, itt nem érződik a recesszió. A bevétel fele a külföldi vásárlóktól származik. Főleg az ázsiaiak, közülük is a koreaiak és a kínaiak költenek a legtöbbet, utánuk a Taiwanból, Brazíliából és Indiából érkező vásárlók hagyják itt a legkomolyabb összegeket.

Akik viszont fillérekből gazdálkodnának ki egy karácsonyi utat, nem árt ha tudják, hogy Párizsban csak 90 cent a croissant, 5 euró egy szendvics, 1 euró egy kávé, és 1,40 a metrójegy.

Fényárban a sugárút is

A Champs Elysées-t szegélyező fiatal fák koronáját és törzsét idén 150 fehér égővel, és ritmikusan aláhulló jégcsap imitációkkal díszítették fel. Az alkotás az újítás és az energia hatalma címet kapta. Ahogy Veronique Potelet Anty a párizsi turisztikai hivatal munkatársa mondja a környezettudatosság is helyet kapott, az idén ugyanis környezetbarát, energiatakarékos izzókat használnak. Az összhatás megkapó.

Forrás: [origo]

Szintén nagyszerű látványosság sugárúton a Maison de l'Alsace vagyis az Elzászi ház a 39-es szám alatt. A homlokzat ünnepi díszkivilágítása páratlan szépségű.

A Lidó

A Champs Elysées 123-as szám alatt működik a világhírű Lidó. Itt egyetlen előadás alatt 23 színpadi beállítás váltakozik, és 600 különböző kosztüm cserélődik a táncosokon. Tollboák, flitterek, formás idomok, hosszú combú fedetlen keblű lányok, hatalmas fejdíszek, és látványos koreográfia: A párizsi Lidó a varieté fellegvára, amely 1946-os megnyitója óta turisták és üzletemberek millióit szórakoztatja, egy üveg jégbehűtött pezsgő mellett. Az éjszakai műsor (100 euró) is telt házzal fut, éjjel kettőkor pedig a turisták legnagyobb meglepetésére még mindig szűnni nem akaró tömeg flangál és szórakozik a Champs Elysées-n. Hiába: Párizs az egyik legnépszerűbb világváros.

Sz.K.