A csokifüggők szent helyei

Vágólapra másolva!
A csokoládéevés pontosan olyan, mint bármelyik másik függőség. Ha az ember belekezd, eleinte csak egy-két kocka, aztán már egy egész tábla, utána pedig már gyakorlatilag bármi jöhet, ami csokiból van, amolyan Gombóc Artúrosan. Bemutatjuk a világ tíz "legfinomabb csokis úti célját". A pluszkilókról pedig nem mi tehetünk.
Vágólapra másolva!

Vajon hol gyártják a világ legfinomabb csokoládéit? Ez igen szubjektív, hiszen attól függ, kinek milyen az ízlése, és milyen típusú csokoládéért él-hal. Vannak azonban legendás csokoládé szentélyek, ilyen például Belgium, ahol több tucat csokoládégyár, és több mint kétezer üzlet található. Az ország joggal nevezhető a csokoládé-gyártók és csokievők paradicsomának.

Forrás: [origo]

Nugátok, pralinék, trüffelek, fehér és étcsoki különlegességek és még folytathatnánk a sort - ez a kicsiny ország több mint 170 ezer tonnányi csokoládét állít elő évente, ami pontosan 850 darab Boeing 747-es Jumbo súlyának felel meg. Azt mondják, a csokoládé három szinten hat: a testre, az agyra és természetesen a lélekre is. Mivel valóban különös hatással van az emberekre, aki erre fogékony, annak bizony érdemes felkeresnie a legendás lelőhelyeket.

Így kezdődött - Neuhaus, Leonidas, Godiva

A belgák részt vettek Kongó gyarmatosításában - így kezdődött minden. Egyszer csak hatalmas kakaókészletekkel találták szembe magukat, ami ugye a csokoládé legfontosabb összetevője. 1912-ben, Brüsszelben találták fel a pralinét, ezzel kezdetét vette az őrület, és az édesség gyakorlatilag Belgium legfontosabb, és legkelendőbb árucikke lett - írja összeállításában a Forbes Traveler.

Forrás: Wikipedia

A legnevesebb gyártók a Neuhaus, a Leonidas, a Sukerbuyc and Daskalidés, és természetesen az egyik legrégebbi név a Godiva. A Godiva több mint 80 éve az egyik leghíresebb és legnemesebb csokoládégyártó cég. A legelső üzlet Brüsszelben, a Grand Place-on nyílt és még ma is ugyanott üzemel.

Az óceánon túl - Hershey's, Pacific Northwest és Schaffenberger

Az Atlanti-óceánon túl is léteznek remek lelőhelyek. Egy bizonyos Milton Hershey 1883-ban Pennsylvaniában alapított karamellgyárat, azonban hamar rájött, hogy a jövő sokkal inkább a csokoládéé, így kísérletezni kezdett a különféle összetevőkkel, mígnem kifejlesztette azt az ízt, amit ma is ott rejlik minden egyes falat Hershey's csokoládéban.

A Pacific Northwest cég organikus csokoládékat gyárt 1994 óta. A cég bemutató túrákat szervez az érdeklődőknek, kezdve attól, hogy hogyan is termesztik a kakaót, egészen a késztermék megkóstolásáig.

Amerika nyugati partján, San Francisco környékén is van mit megkóstolni: például a Schaffenberger csokoládé, amit a legnemesebb brazil kakaóból gyártanak. A gyárat John Schaffenberger és Robert Steinberg alapította 1996-ban. A csokigyár Berkeley-ben található és látogatható is.

Egy kis Toszkána

Visszakanyarodva Európába, az olaszországi Toszkána régiójában is édes csodákra lelhetünk. Az Arno folyó vidéke, Firenze és Pisa között csak "csokoládé-völgyként" ismert. A legismertebb csoki az Amedei, amit 1990-től gyárt a Cecilia és Alessio Tessieri páros, venezuelai kakaót felhasználva alapanyagként. Érdemes előre bejelentkeznünk, ha meg szeretnénk látogatni az Amedei csokoládégyárat. Csokoládévölgy másik kiemelkedő gyártója a Cioccolato Vestri, Firenzében található.

A Top 10 célpont

Belgium

Több tucat gyár, 2000 üzlet és 16 csokoládémúzeum - az ország gyakorlatilag az édesszájúak Mekkája. Brüsszelben tíz métert sem tudunk megtenni anélkül, hogy ne botlanánk egy-egy ínyenc bolt hívogató kirakatába.

Forrás: Wikipedia

Svájc - Zürich

A három legismertebb és legfinomabb csoki, amit kötelező megkóstolni: a Sprüngli, a Lindt és a Teuscher. Néhány termékük itthon is kapható ugyan, de az autentikus élmény kedvéért érdemes Svájcig menni.

London, Anglia

Angliában a Cadbury's az, ami Amerikában a Hershey's. Tejcsokoládé, étcsokoládé, fehércsokoládé, gyömbéres, karamelles, és még sorolhatnánk hányféle íz és termék kapható.

A csokoládévölgy - Olaszország

Forrás: Getty Images

A már említett Arno folyó völgye Firenze és Pisa között igazi paradicsom a csoki szerelmeseinek. Több tucat csokoládégyár található a környéken, köztük az Amedei, a Mannori, és a Catinari and Vestri.

Valhorna - Franciaország

Nem messze Lyontól Tain l'Hermitage városában készül az egyik legfinomabb francia csokoládé, a Valhorna. Itt található a Valrhona's Ecole du Grand Chocolat, ami az egyik legelőkelőbb cukrász iskola, ahol laikusoknak is tartanak háromnapos kurzusokat fejenként kb. 1000 dollárért.

Villajoyosa és Alicante - Spanyolország

Alicantéból származik a Valor márka, ami Spanyolország kedvenc csokoládégyártója már 1881 óta. A közeli Villajoyosa városában van a csokoládémúzeum, ahol megismerkedhetünk eme nemes édesség történetével és a Valor család múltjával is.

Hershey, Pennsylvania

A már említett Milton Hershey birodalma, aki az amerikai csoki feltalálója. Csokigyár látogatás, rengeteg kóstoló, és minden, ami a csokival kapcsolatos, itt megtalálható. Még a levegőnek is csokoládé illata van.

Pacific Northwest

A Theo chocolates gyárlátogatást szervez a Seattle-beli gyárba napi négyszer, fejenként kb. 6 dollárért, amibe a kóstoló is beletartozik. Kanadában a Daniel Le Chocolat Belge említésre méltó, vancouveri székhellyel.

San Francisco és környéke

Forrás: [origo]

Észak- Kaliforniában rengeteg márka van, ami prémium kategóriás csokoládékat kínál, mint például a népszerű Ghirardelli San Franciscoban. 1852-ben alakult a cég, ezzel a második legrégebbi csokoládégyártó egész Amerikában. A már említett Scharffenberger Berkely városából származik, itt napi hat gyárlátogatást szerveznek, természetesen kóstolókkal.

Burlington - Vermont állam

Burlingtonról elsősorban a ruhamárka jut eszünkbe, ám érdemes megkóstolni a csokoládéjukat is. A Lake Champlain hatalmas a választékából a ropogós mandulás tábláktól egészen a trüffelekig, mindent érdemes megkóstolni. Hétfőtől Péntekig ingyenesen látogatható a gyár.

Szauer Judit