Turisták százezrei Obama nyomában

Vágólapra másolva!
Londonban a nemrégiben befejeződött utazás kiállításon, a WTM-en látványosan megugrott az érdeklődés az újonnan megválasztott elnök, Barack Obama családjának egykori lakóhelyei iránt. Indonéziában, Japánban, Kenyában és Hawaiion minden iskolára, minden játszótérre, de még a legegyszerűbb chicagói hamburgerezőre és a kis fodrászatra is kíváncsiak a turisták, ahol az elnök valaha, vagy éppen a múlt héten megfordult.
Vágólapra másolva!

Obama gyökerei Kenyában vannak! Hirdette magát a Kenyai Turisztikai Hivatal egyik óriásplakátján a londoni World Travel Market-en (WTM), s a stand előtti nyüzsgés reggeltől zárásig tartott a vásár teljes ideje alatt. Igaz a nemzeti turisztikai hivatalok inkább imázs építésre használják Obamát, de a kisebb irodák, mint például az Afrika specialista brit Somak Holidays, máris öt különböző túraútvonalat kínál a nyugat-kenyai Kolego környékére, ahonnan az újonnan megválasztott elnök családja is származik. Az utazásszervezők közben igyekeznek a legérdekesebb tematikus Obama utakra lecsapni, amiből a szeles városként emlegetett Chicago jöhet ki a legjobban.

Forrás: AFP

Roots tourism: Vissza a gyökerekhez

Fiona Jeffery a WTM elnöke szerint, az Obama-láz kapcsán a turizmus egy új ága született meg. A hírességek gyökereinek felkutatása eddig is ismert jelenség volt, hiszen milliók zarándokolnak el a Robert Redford utahi Sundace házához, Marilyn Monroe Beverly Hills-i lakásához, vagy éppen Brad Pitt jelentéktelen oklahomai szülővárosába, az úgynevezett Roots Tourism azonban most túllépi az Egyesült Államok határait. Az Obama-rajongó amerikai turisták ugyanis a világ legtávolabbi pontjaira is elutaznak ugyanazzal a céllal, vagyis hogy felkeressék megválasztott elnökük gyerekkori városait.

Chicago

A legkeresettebb célállomások, mint Kenya, Japán, Hawaii és Chicago közül, talán a legutóbbi számít a legnagyobb turistaérkezésre. Az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városában máris készen áll az a három napos turistacsomag, amelyben természetesen szerepel a Hyde Park - mint az elnök jelenlegi lakhelye,- az irodájához közeli kis fodrász szalon a Blackstone sugárúton, az 57.utcában található könyvesbolt, és a Clark utcai nívós mexikói étterem.

Forrás: [origo]

Az Illinois-i Turisztikai Hivatal munkatársai remélik, hogy a három napos programcsomag január 20-tól, vagyis a hivatali eskü napjától valóban beindulhat.

Indonézia

Az indonéz fővárosban már a tavaly augusztusban, a demokrata elnökjelöléssel egy időben, illetve kevéssel utána is igen magas turistaérkezést regisztráltak.

Forrás: [origo]

Jakartában most lázasan szervezik azt a túraútvonalat, amely egyetlen városi sétába tömörítheti az elnök egykori iskoláit és azokat a holland koloniál stílusú házakat, aminek hátsó részén baromfiféléket tartottak a szomszédok és ahol Obama és édesanyja második férjével 1970-72 között lakott.

Hawaii

Hawaii is learatja maga Obama sikerét, hiszen a megválasztott új elnök a Hawaii szigetek fővárosában, Honoluluban született. Legutóbbi látogatása a szakemberek szerint a lehető legjobbkor jött a szigeteknek, mert idén augusztusban a statisztikák szerint 14-16 százalékal esett vissza a turistaérkezések száma az előző évi adatokhoz képest.

Forrás: [origo]

Azonban az a néhány fotó, amit az elnökről készítettek a katonai emlékműveknél vagy a Hanauma öbölben fagylaltevés és bodysurf közben, lázas repjegy illetve hotelfoglalásra sarkalta az Obama rajongó amerikaiakat.

Japán

Kyotótól északra a Wakasa öbölben található Obama városába is rengeteg turistát várnak jövőre. Igaz a 32 ezres kisvárosban addig még igyekeznek javítani az infrastruktúrán, de az Obama feliratú pólók és evőpálcikák már most forgalomban vannak.

Forrás: [origo]

A leleményes angliai utazásszervező az Inside Japan közben már el is indította kilencnapos japán körútját, amelynek keretében két éjszakát Obamában tölthetnek a turisták. Az első csoport Obamai tartózkodása pont november 6-ára, a választások éjszakájára esett.

Az amerikaiak Obama túrái 2009-ben is folytatódnak. A január végi elnöki esküre tízezrek érkeznek Washingtonba, ahol már most elkezdődött a szállodafoglalás.

Sz.K.