Szilveszteri utazások néhány ezer forintból

Vágólapra másolva!
Nagyjából bő egy hónapunk maradt a karácsonyi őrület kezdetéig, ezért ha azt tervezzük, hogy elutaznánk valahová az ünnepek alatt, vagy szilveszterkor, célszerű minél hamarabb intézkedni. A válság ellenére azoknak sem kell elmondaniuk a kikapcsolódásról, akiknek szűkebb a keret: a kínálatban már 12 ezer forintért is találtunk ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Jól teszi, aki időben lefoglalja karácsonyi, vagy szilveszteri utazását valamely magyarországi üdülőhelyre, ugyanis a hazai túraszervezők arra számítanak, hogy a nemzetközi válság nyomán a következő hónapokban várhatóan kevesebb magyar állampolgár utazik majd külföldre pihenés, üdülés céljából, ugyanakkor a belföldi vendégek száma nőni fog.

Külföldön - főként az Egyesült Államokban - már megfigyelhető, hogy a szállodaláncok, önálló hotelek a szobaárak erős csökkentésével próbálják úgy ahogy fenntartani a keresletet és hasonló lépésekre a hazai szállásadók is. Addig sem kell csüggedni, mert az idei ünnepi időszakra azok is bőven találhatnak megoldást, akik nem terveznek százezreket elkölteni egy háromnapos szilveszteri eszem-iszomra.

Lillafüred 20 ezerből

A Hurrá-nyaralunk ajánlatai közül a legolcsóbb megoldás Lillafüredre találtuk szilveszterre. A háromcsillagos Hotel Szeletában a két ünnep között 12 ezer forintért tölthetünk el két éjszakát, amely összegért reggelit kapunk és ingyenesen használható a szálloda wellness-részlege is. Ha a szilveszter éjszakát is itt szeretnénk tölteni, egy négyéjszakás turnus 20 ezer forintba kerül szintén reggelivel.

A szálloda egyébként a Bükki Nemzeti Park területén Lillafüredtől egy, Miskolc belvárosától kb. tíz kilométerre található Miskolc-Alsóhámorban. Földrajzi fekvése rendkívül szerencsés, hiszen a hotel közelében található a lillafüredi erdei vasút, a Szeleta-barlang, az István-barlang, a Hámori-tó, amelyek akár gyalogtúrával is megközelíthetők. A tapolcai Barlangfürdő, a Diósgyőri Vár, a Bánkúti sícentrum és egyéb nevezetességek rövid autózással, vagy akár tömegközlekedéssel is elérhetők.

Hévíz 20 ezer alatt

Húszezer forint alatt találhatunk szállást az ország legkedveltebb gyógyvíz-centrumában, Hévízen. A gyógyfürdőtől 15 percnyi sétatávolságra lévő háromcsillagos apartmanházban, a Villa Rosában 18 990 forintba kerül három éjszaka, s ezért az összegért félpanziós ellátás is jár a vendégeknek.

Forrás: MTI

A tó a Balaton északi partján, Keszthelytől 5,5 km-re fekszik. Kedvező földrajzi helyzete miatt könnyen megközelíthető. A gyógyító hatású hévízi termálvíz ma már messze földön híres és gyakorlatilag az év minden szakában vonzza a magyar és külföldi látogatókat.

A legszebb magyar falu

A Pécs irányába tartók a 6-os úton haladva áthajtanak rajta, de kevesen állnak meg itt, pedig egyszer talán érdemes lenne. Az út mentén lévő Mecseknádasd nemcsak hangulatos falu, hanem a mecseki túrák kitűnő kiindulópontja még télen is. A falu szélén lévő hangulatos Bagoly Panzióban 30 490 forintba kerül szilveszterkor 3 éjszaka szállás, félpanzióval. Mecseknádasdon is érdemes felfedező sétát tenni, de aki egy kicsit hosszabb kirándulásra is vállalkozik, számtalan kitűnő célpont kínálja magát a környéken.

Forrás: [origo]

A Mecsek szívébe vezető völgy végén fekszik a bűbájos zsákfalu, Óbánya, amely még a növekvő turistaforgalom mellett is megőrizte eredeti hangulatát. A falu hosszú ideig teljesen elzárt településként működött, míg a 70-es években megépítették a Mecseknádasdra vezető bekötőutat, így Óbánya szerencsésen elkerülte a szomszédos falu, Kisújbánya sorsát, amely mára teljesen kihalt. Legalábbis az eredeti lakosok már nem lakják. Az évtizedek során sokan költöztek el Óbányáról főként a közeli Pécsre, de néhány éve az ellenkező irányú mozgás is elkezdődött: Budapestről, nagyvárosokból, sőt külföldről is sokan érkeztek ide.

A környéken gyakorlatilag egész évben remek túralehetőségek kínálkoznak, a rövidebb félnapos kirándulásoktól kezdve egészen az egész Kelet-Mecseket bejáró hosszabb útvonalakig. Ha az előbbit választjuk legjobban tesszük, ha az Óbányai-völgyben indulunk egy sétára. Eltéveszteni sem lehet, a falu utcáján végighaladva az utolsó házat is elhagyva kezdődik az út, le sem kell térni a kék jelzésről. Ezen az úton a festői pisztrángos tavakig, vagy egészen Kisújbányáig is eljuthatunk.

Forrás: [origo]

Kevesen tudják, hogy Óbánya közelében egy nevezetes történelmi emlékünk is megtalálható. A községtől nyugatra alig 1 kilométerre a Halász-patak (vagy a nép nyelvén Rák-patak) mellett, a 70 méter magas Várhegy lapos tetején találjuk a külső és belső várból állt nádasdi Réka-vár maradványait. A néphagyomány és számos történész szerint a Rékavárban született Skóciai Szt. Margit, Szent István királyunk unokája.

Prága és Erdély

Ha kicsit többet is áldoznánk a szilveszteri bulira és hajlandóak vagyunk autózni egy kicsit, választhatjuk az ilyenkor is népszerű Prágát, ahol három éjszakát tölthetünk el egy négycsillagos központi szállodában 70 ezer forintért. Ha megelégszünk szerényebb szálláshellyel is és még az ellátás sem elsőrendű fontosságú, a prágai kirándulást megúszhatjuk 27 ezer forintból, igaz ezért vállalnunk kell, hogy a belvárostól 8 kilométerre fogunk lakni.

Forrás: [origo]

Ha pedig Erdély felé vennénk az irányt az ünnepek alatt, Csíkszeredán egy háromcsillagos szállodában 69 ezer forintba kerül egy hároméjszakás tartózkodás félpanzióval, de négy éjszakát 60 ezer forintért tölthetünk el a székely góbéknál, Csernakeresztúron magánházaknál pedig 49 ezer forintba kerül egy hasonló időtartamú csomag.