Vágólapra másolva!
A Nyugat-Dunántúl legnagyobb múltú fürdővárosa, egyben a térség kiemelkedő turisztikai célállomása, ahol virágzik a belföldi turizmus, Sárvár. Egy város, ahol minden szempontból minőségi szolgáltatást kapunk a megtakarított pénzünkért.
Vágólapra másolva!

Az ötvenes években a szakemberek olaj után kutattak a térségben, ám a legenda szerint 1961-ben a kőolajnál is értékesebb kincsre leltek a föld mélyén. A természet kétféle gyógyvízzel ajándékozta meg a Kemeneshát dombjai között meghúzódó kisvárost. Az1300 méter mélyről föltörő alkáli hidrogén-karbonát tartalmú 43 fokos víz főként nátrium-kloridot, hidrogén karbonátot és rengeteg nyomelemet tartalmaz. A másik forrás egy 83 fokos, és igen magas sótartalmú gyógyvíz, amelyben jód, bróm, fluor és nátrium-karbonát is található. Ebből a gyógyvízből lepárlás útján készül a híres termál kristály. Sávár későbbi fejlődését erre a két természeti kincsre alapozott gyógy-idegenforgalom határozta meg. De vajon miben lehet részünk Sárváron manapság?

A wellness-ben is van újdonság

Az országban egyedülálló újdonságnak számít a Spirit Hotel gyógy-és wellness szálló, amelyet az úgynevezett medical wellness úttörőjeként tartanak számon. A medical wellness olyan tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat tartalmazó szolgáltatások sora, melyek szakorvos felügyelete mellett, az életminőség és a szubjektív egészségérzet tartós javulását segítik elő egyfajta preventív szemlélettel - mondta az [origo]-nak Dr. Horváth Marianna a szálloda főorvosa. A hagyományos wellness kezeléseknél ez másképpen van, hiszen azok többnyire a stresszoldásra fókuszálnak, de nehéz róluk elmondani a gyógyhatást vagy prevenciót.

Forrás: [origo]

A Spirit Hotelben a kezelések nagy részéhez hozzájárul a szálloda saját kútjából, 1056 méter mélyről feltörő 46 fokos termálvíz. A szállodában a gyógykezelések mellett külső, belső termál-és élményfürdő, kilenc tematikus szauna, 25 méteres fedett uszoda, Razul, Hamam és törökfürdő is kiegészíti a kínálatot.

Sokan igyekeznek a csendszobába, vagy lebegőfürdőzni, de érdekes lehet részt venni egy 60 perces kandalló meditáción, és tanulságos, ha a mágneses biorezonancia-mérés eredményeit helyben megvitatjuk orvosunkkal. Igény szerint stabilizált oxigénes kádfürdőt, indokolt esetben az ivókúrát és az oxigénterápiát is kipróbálhatjuk.

A hotelben 273 szoba áll vendégek rendelkezésére, akiknek 70 százaléka belföldről érkezik. A szobaárak éjszakánként 36 és 234 ezer forint között mozognak, de félpanziós ellátással, minimum 2 éjszakára már 24 ezer forinttól foglalhatunk.

Fürdők és kezelések a Sárvári Gyógyfürdőben

Az 1968-ban megnyílt és 2002-ben felújított a Sárvári Gyógyfürdőben jelenleg 54 féle kezelést kínálnak. A wellness kúrák mellett természetesen a hagyományos gyógyászati részlegek is megmaradtak, mint amilyen a víz alatti sugármasszázs, a gyógytorna, a súlyfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a szénsavas kádfürdő, az oxigénterápia, illetve a galván-és váltófürdő. A kezelések menete annyiban azért változott, hogy ma már a TB-támogatással igénybe vehető kúrákra nem kell hónapokat várni, mert a fürdő azonnal tudja fogadni a beutaltakat. Akik nem rendelkeznek előzetes orvosi beutalóval, azoknak egy vizsgálat után a fürdő reumatológusai írják fel kezeléseket.

Forrás: [origo]

Hétvégére is érdemes beiktatni egy sárvári kiruccanást, mert a fürdőkomplexum minden nap este tízig tart nyitva. Így ha pénteken munka után indulnánk, még jó esélyünk van, hogy este mártózhatunk egyet. Érdeklődjünk a pénztáraknál a tarifákról, mert minden nap 17 óra után kedvezmények járnak. A fürdő all inclusive jelleggel üzemel, vagyis a megváltott jegyekkel minden medencét használhatunk, nem kell külön parkoló díjat fizetni, sőt a nyugágyakért és az öltözőszekrények használatért sem.

A negyven éves jubileumi évforduló kapcsán, november 10. és december 23. között a fürdővel egyidősek (1968-ban születtek) 40 forintért vásárolhatnak belépőt.

Élet a fürdőkön kívül

A Nádasdy-várban a hatvanas években még ásatásokat végeztek, de nem sokkal utána megkezdődött a műemléki helyreállítás. A legtöbb képeslapon, mint a nemzeti örökség része, a kaputornyot és a várárkot átívelő boltíves hidat ábrázolják. A vár legszebb része a díszterem, amelynek falain Hans Rudolf Miller és Stefan Dorffmeister freskói még ma is láthatók. A várkastély otthont ad a Nádasdy Ferenc Múzeumnak és betölti a város művelődési és kulturális központjának szerepét.

Forrás: [origo]

A várkapun kifordulva ősplatánok vezetik a turistákat a vár szomszédságában található arborétumba, amelyet 1546-ban alapítottak, de akkor még csak egy egyszerű gyümölcsös és zöldségeskert volt. Jelenleg száznál is több növényfajtaélvezi a savanyú öntéstalaj nyújtotta ideális termőhelyi feltételeket. A legszebbek a három méter átmérőjű ősplatánok, és a híres egylevelű magas kőris. Korábban a kor divatjának megfelelően túlnyomó részben tiszafát, japánakácot és hársat ültettek ide, de a későbbi telepítések közül a 100-130 éves liliomfák is szépek.

Ilyenkor kora ősszel még érdemes kihasználni csónakázó tórendszert, amely összesen hét tóból áll. De akik nem ücsörögnének hosszasan a ladikokban, a tavak körül nordic walking túrára is benevezhetnek.

A bakancsosok a Ság-hegy, a Somló és a Kőszegi hegység dombjain túrázhatnak, kiépített és kitáblázott kiránduló utakon. A legtöbben Írottkőre illetve a Ság-hegyre mennek. A balatoni vulkánsor legnyugatibb tagja sajátos klímával bír és kráterének titka után rengeteg turista érdeklődik. Ezeket a hegyi ösvényeket egy bizonyos szakaszig akár autóval is megközelíthetjük.