Többen utaznak majd turistaként Amerikába

Vágólapra másolva!
Az amerikai járatok iránti kereslet növekedését várja a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport az Egyesült Államok vízummentességi programjától. Az amerikai járatoknál ezentúl az ESTA űrlapot kell majd bemutatni a jegykezeléskor.
Vágólapra másolva!

A BA azon dolgozik, hogy sűrítse a járatok számát, ennek érdekében egyebek között újabb légitársaságot próbálnak meggyőzni arról, hogy érdemes "összekötni" Budapestet az észak-amerikai városokkal.

Forrás: Getty Images

A ferihegyi repülőtéren az Egyesült Államokba induló utasok kiszolgálása nem változik jelentősen. Továbbra is minden utasnak három órával az indulás előtt célszerű kiérnie Ferihegyre, hiszen egy órával a felszállás előtt lezárják a jegykezelést. Ezt követően - ugyanúgy, mint eddig - át kell esni a kötelező és meglehetősen alapos utasbiztonsági ellenőrzésen, ami a légiközlekedés biztonságát szolgálja, továbbá megmarad a beszállásnál a biztonsági ellenőrzés is - közölte Szollár Domokos, a BA szóvivője a távirati irodával.

Újdonságként említette, hogy a jegykezelésnél kérik a - vízumot helyettesítő - kinyomtatott ESTA (elektronikus utas regisztrációs rendszer) űrlapot. E nélkül nem lehet felszállni a repülőgépekre. Minden Budapestről induló, és az Egyesült Államokba közvetlenül, vagy átszállással utazó feltétlenül vigye magával a kinyomtatott lapot, mert ezt minden esetben ellenőrzik.

Forrás: AFP

Ferihegyről jelenleg a Delta Air Lines kínál közvetlen összeköttetést New Yorkkal, heti öt alkalommal. Tavaly 143 207 utas utazott a Budapest-New York vonalon, 7,5 százalékkal több, mint 2006-ban. Akkor a Delta Air Lines mellett a Malév járata is üzemelt. A járatok helykihasználtsága átlagosan 90 százalék fölötti.

Magyarország hétfőn csatlakozott - másik hat országgal együtt - az Egyesült Államok vízummentességi programjához, ezzel 34-re nőtt a program tagországainak száma. A vízummentességgel az üzleti, illetve szabadidős utazásoknál lehet élni, maximálisan 90 napos tartózkodás esetén. Az új beutazási szabályok szerint a beutazóknak az elektronikus utas regisztrációs rendszeren (ESTA) keresztül kell bejelentkezniük, az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek azonban nem.

Forrás: [origo]

Regisztrálni az https://esta.cbp.dhs.gov honlapon vagy az Egyesült Államok magyarországi követségének honlapján keresztül lehet. A regisztráció során minden utazónak egy, a vízumigényléshez hasonló kérdőívet kell kitöltenie. A személyes adatokon túl meg kell jelölni a címet és kapcsolatot, akihez utazik a kérelmező. Nyilatkozni kell az esetleges fertőző betegségekről, és, ha van az esetleges bűnügyi előéletről is.

Az Egyesült Államok 72 órás ügyintézést vállal, három napon belül értesítik a jelentkezőt, hogy megkapta-e a belépési jogosítványt. Minden jelentkező kap egy jelentkezési számot, amellyel többször be tud lépni a rendszerbe. Miután az igényt jóváhagyták, célszerű kinyomtatni a visszaigazolást, mert az utazás során többször kérhetik - például Ferihegyen a jegykezeléskor - hívta fel a figyelmet Szollár Domokos.

Forrás: Getty Images

A belépési jogosultág megszerzése díjmentes, korábban 15 ezer forintba került a vízum. Mivel az engedélyhez gyorsan hozzá lehet jutni az amerikai last minute utazásokra is nagyobb lehetőség nyílik - tette hozzá.

A vízummentességgel csak az új bordó színű, chipkártyás útlevéllel rendelkező utasok élhetnek. Akinek még a régi, kékszínű úti okmánya van, annak továbbra is vízumot kell kérnie.