Testközelben a tornádókkal

Vágólapra másolva!
Egy-két mérföldnyire, testközelben lenni egy igazi tomboló tornádóval? Az idei viharszezonban, több mint ezer tornádó söpört végig az Amerikai Egyesült Államokon. Azonban a vihar elől nem mindenki menekül ám el, egyre felkapottabbá vált ugyanis a vihar-turizmus főként Tornado Alleyben - a Sziklás hegység és az Appalache hegység között elhúzódó hatalmas területen. A fanatikus viharvadászok képesek még a legvadabban tomboló tornádókat is közvetlen közelből csodálni és ezért ráadásul nem is kis összegeket fizetnek.
Vágólapra másolva!

Nem is gondolnák, mennyi ember van, akit lenyűgöznek a kemény időjárási viszonyok - mondja Roger Hill, aki maga is megrögzött viharvadász, már több mint 22 éve, és tíz éve szervez csoportos látogatásokat a Silver Lining Tours-al a viharok közvetlen közelébe.

A Silver Lining csak egy a rengeteg cég közül, amely pár ezer dollárért szervez utakat Tornado Alleybe. Ezek a cégek speciális felszerelésekkel és járművekkel rendelkeznek, és olyan közel visznek a "tűzhöz", amennyire csak lehet, akár egy-két mérföldnyire állhatunk szemtől szembe egy valódi tornádóval, úgy ahogyan azt a filmekben is látjuk.

Forrás: [origo]

A vihar-örült turisták a világ minden tájáról érkeznek ide. Annyira felkapottak lettek ezek a túrák, hogyha netán valaki kedvet kapott hozzá, a 2009-es idényre érdemes már most regisztrálni, mert olyan nagy az érdeklődés, hogy hamar betelnek a helyek - mondta Roger Hill a Forbes Traveler-nek.

Elsőre ijesztően hangzik ugyan, hogy testközelben legyünk egy tomboló szélviharral, de olyan hihetetlen élményt nyújt egy ilyen túra, hogy a részvevők több mint fele visszatérő vendég. Vannak olyanok is, akik hatodszor, hetedszer, sőt akár nyolcadszor is eljönnek újból. Vannak pár napos túrák, az igazán fanatikusokat pedig elviszik akár több hétre is, a hosszabb utakon oktatják is a részvevőket a viharokról.

Akadnak olyan túrák is ahol profi természetfotósok tanítják a résztvevőket a fényképezés fortélyaira. Akik a kényelmet részesítik előnyben, azokat luxus egyterűekkel viszi el az F5! Sorm Chasing Safaris cég a viharok közvetlen tövéhez. Az árak tartalmazzák a szállást, az autót vagy éppen mikrobuszt, és az idegenvezetést. Az étel-ital általában nincs benne a feltűntetett árban.

Forrás: [origo]

Bár igen kifinomult technológia, mobil szélessávú internet és műholdas rádiók segítik az utazásszervezőket, hogy pontosan megtalálják a legjobb viharokat, előfordulhat, hogy mégsem látnak tornádókat az egyes csoportok. Körülbelül 50-70 százalékos esély van arra, hogy valóban testközelbe kerülhessenek egy-egy tomboló viharral, van olyan túra ahol akár tíz tornádó is látható, máskor meg épp egy sem. Garancia persze semmire nincs, de a kiszámíthatatlanság külön növeli az izgalmakat.

A főszezon a május és a június, és persze nyilván nagyobb az esély izgalmakba keveredni, ha minél hosszabb túrán veszünk részt. Nemcsak Amerikában, hanem Kanadában és Ausztráliában is léteznek ilyenfajta kirándulások.

A tíz legjobb viharvadász vakáció

Két hét Tornado Alley-ben

Minél hosszabb a túra, valószínűleg annál több vihart láthatunk testközelből. A Cloud 9 Tours az egyik legrégebbi cég a viharvadász bizniszben, május és június között három darab, két-két hetes túrát ajánlanak fejenként 2800 dollárért.

Sivatagi vihartúra Arizonában

Monszun viharok és heves áradások szemtanúi lehetünk, ha az Arizona állambeli Tucson sivatag felé vesszük az irányt, ahol egy egyhetes túrát 2100 dollár/fő áron kínál a Silver Lining Tours, a nyári időszakban.

Twister Sisters túra

Peggy Willenberg és Melanie Mezt - őket csak twister sisters (tornádó nővérek) néven ismerik a szakmában. 2007-ben készítettek saját televízió műsort vihar témában a WE kábeltelevízión, azóta pedig a Windswept Chase Tours-al együttműködve már utakat is szerveznek. Az ő áraik napi 175 dollárnál kezdődnek.

Forrás: [origo]

Fényképezős túrák

A Tempest Tours olyan utakat kínál, ami kifejezetten a fotó-fanatikusoknak ajánlott, minden évben június 9 és 19 között szervezik, 2695 dollárért személyenként.

Túrák oktatással

A Silver Lining cég olyan túrákat is kínál, ahol a viharvadászok speciális tananyagot is elsajátítanak. A nyolcnapos túrák Denverben vannak, és fejenként 2700 dollárba kerülnek.

Luxus utak

Az F5! Tornado Chasing Safaris szolgálja ki a kényelmes, luxusra vágyó vendégeket, akik egyhetes vagy tizenkét napos túrájukon végig luxus kocsikkal utazhatnak, és a legszebb hotelekben lakhatnak.

Privát kirándulások

A Tempest Tours szervez privát kirándulásokat csoportoknak, itt szinte mindent a vendég határoz meg, persze borsos áron, több ezer dollárért fejenként. Egy csoportba legalább hat embernek kell lennie, a személyzet igyekszik a résztvevők minden igényét kielégíteni.

On-call utak

Ha elég spontánok vagyunk, akkor ez a túra való nekünk. Az időjárás-jelentések alapján a szervezők értesítenek minket, hogy mikor és hol várhatók tornádók, nekünk nincs más dolgunk, mint felpattanni az első gépre és a helyszínre sietni. A Silver Lining Tours munkatársai szerint ezeken a túrákon 80-90 százalékos eséllyel fogunk igazi, tomboló viharokkal találkozni. 2-3 nappal előbb értesítenek bennünket, az ár napi 250 dollár/fő.

Viharvadászat Ausztráliában

Ugyan a legnagyobb tornádók ugyan az Egyesült Államok területén söpörnek végig, akad néhány Ausztráliában is, ahol a Thenderbolt Tours napi 500 dolláros áron viszi el a vendégeket a legjobb helyekre.

Kanadai kalandtúra

A Silver Lining Tours Kanadában is kínál utakat, itt késő tavasszal és nyár elején vannak a legjobb túrák.

Szauer Judit