Lezárják Ausztrália halál-sivatagát

Vágólapra másolva!
A turisták körében is kedvelt ausztrál Simpson sivatagot lezárják a nyári hónapokra. A hatóságok így előznék meg a növekvő halálesetek számát. A tapasztalatok szerint az átlag turista szinte teljesen tudatlanul indul neki a sivatagnak, pedig vannak egyszerű túlélési technikák. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, nemcsak ismeretekben, de felszereléssel is készülni kellene.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában hamarosan lezárják az óriási turistalátványosságnak számító Simpson sivatagot. A föld 12. legnagyobb sivataga 200 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és alig néhány ismert út halad keresztül rajta. A beszámolók szerint ez a föld legterméketlenebb és legelhagyatottabb vidéke. A Stuart road vagy, ahogy a helyiek nevezik, a "Sáv" az egyik legismertebb út, amely átszeli a vörös homokos Simpson sivatagot. Adeilaide-ből induló és Darwinig tartó út az első szakaszon őserdőn halad át, aztán eléri a sivatagot, ahol elkezdődik a harc a kibírhatatlan hőséggel. Ezen a vidéken ilyenkor a hőmérséklet eléri az 50 Celsius fokot és az éves csapadékmennyiség nem éri el a 200 millimétert. Sokak szerint, ettől függetlenül a természet kopársága nagyon megkapó csakúgy, mint az érdekes vonalakat rajzoló homokdűnék látványa a vörös McDonnell-hegység közelében.

Forrás: [origo]

Decembertől vége az amatőrködésnek

December elsejétől az ausztrál hatóságok úgy döntöttek, hogy a most kezdődő ausztrál nyár idejére megszüntetik a behajtási engedélyeket a Simpson sivatag területére. A hatóságok úgy gondolják, csak így tudják megóvni a turistákat, akik gyér és rossz minőségű felszereléssel, alig pár liter vízzel, telefon és GPS nélkül, amatőr szerelésben, és teljes tudatlanságban vágnak neki az útnak. Az ideiglenes behajtási tilalom a 2009. március 15-ig tart. A szabályszegők legalább 1000 ausztrál dollár bírságra számíthatnak.

A mentőcsapatok nem értik, hogy akinek nem drága több százezer forintot kifizetni egy ilyen kalandtúráért, hogy keresztülhajtson ezen a holdbéli tájon, annak miért nem telik egy felkészítő tanfolyamra, vagy legalább tisztességes felszerelésre. Azt sem értik az orvosok, hogy miért tartalékolják a vizet a turisták még a legvégső esetben is.Találtak már olyan utazót, akinek a halálát egyértelműen a kiszáradás okozta, ám a nála talált kulacsokban bőségesen volt víz. Tavaly többször is riasztották a mentőalakulatokat, de az esetlek 90 százalékban az orvosok már csak kiszáradt, szinte mumifikálódott tetemeket találtak a homokban.

Forrás: [origo]

A tragédia legtöbbször a négy kerék meghajtású terepjárók meghibásodásával kezdődik. Az autók a hőségben egyszerűen lerobbannak. A parkfelügyelők szerint ugyanakkor a turisták részéről továbbra sem a bátorsággal van baj, hanem a tudatlansággal.

Az alapok: így kellene eljárni

Ha bárki ausztrál sivatagi túrára indulna, a következőképpen kell eljárnia.

- A tervezett útvonalból hagyjunk egy példányt a parkfelügyeletnél, vagy a szállodában.

- Mivel műút sehol nincs a sivatagban, soha ne térjünk le az ismert, és a térképeken feltüntetett ösvényekről.

- Javasolt a két autós, nyolcszemélyes túra.

- Legalább féltanknyi tartalék üzemanyagot vigyünk magunkkal.

Forrás: [origo]

- Bőségesen készüljünk ivóvízzel. A parkfelügyelet ajánlása fejenként napi 6 liter víz, és további 20 liter tartalék szükséges.

- Rádió adó-vevő készülék és a műholdas telefon életet menthet. A GPS is mindenképpen ajánlott.

- Gondoskodjunk elegendő pótalkatrészről.

Magyarországon már elérhetők a profi túlélő táborok, amelyek a legkomolyabb felszerelésekkel, a leghatékonyabb technikákat mutatják meg az érdeklődőknek az ivóvíz előállítás, a tájékozódás, a tűzrakás és az élelemszerzés legfontosabb tudnivalóit.

SZ.K.