A 93-astól a gyorsparkolóig - így juthatunk Ferihegyre

Vágólapra másolva!
Régebben a taxin kívül egyedül a 93-as számú busszal lehetett kijutni a Ferihegyi repülőtérre, ma már szerencsére más a helyzet, mehetünk minibusszal, igénybe vehetjük a fapadosok transzfer-szolgáltatását és persze autóval is, ha nem akadály a parkolási díj. A közvetlen vasúti kapcsolat viszont továbbra is fájóan hiányzik.
Vágólapra másolva!

Szerencsés helyzetben van az a turista, aki mondjuk a római Fiumicino, vagy az amszterdami Schipol repülőtéren kezdi meg utazását, ugyanis a két légikikötőben még az is könnyen megtalálja a városba induló közvetlen vonat indulóállomását, aki egy szót sem beszél semmilyen idegen nyelven. A vonattal aztán fél óra alatt két város szívében lévő Terminin, vagy az amszterdami központi pályaudvaron lehet, ahonnan akár sétálva is elérheti kiválasztott szálláshelyét.

Ugyanez a nem túl bonyolult mutatvány kivitelezhetetlen a Ferihegy 2-re érkező külföldiek számára és az 1-es terminálon is csak annyival jobb a helyzet, hogy ott legalább megáll egy-egy vonat, amelyikkel a Nyugati pályaudvarra juthatnak a turisták. A repülőtérről a Nyugatiba közlekedő napi 60 (hétvégén 45) járat ugyan nem kevés, de finoman szólva is körülményes, míg a termináltól a megállóig eljut az ember, hogy aztán a magyar vonatok turistariasztó állapotáról már ne is beszéljünk. Ettől függetlenül, aki ezt a közlekedési eszközt választja, irányonként 300 forintért fél óra alatt juthat el (a várakozási időt nem számítva) Ferihegy 1-re, vagy onnan a városba.

Fotó: Hajdú D. András|

A legolcsóbb megoldás a repülőtér megközelítésére továbbra is a tömegközlekedés, bár ez meglehetősen időigénye verzió, különösen, ha a 2-es terminálra igyekszünk. Először is el kell jutnunk metróval a Kőbánya-Kispesti végállomásig, ami még a korábbiakhoz képest is siralmas állapotban van. Innen előbb a 93-as számú busszal Ferihegy 1-re kell elmenni, ahonnan pedig a terminálok között közlekedő 200-as busszal juthatunk át a 2A, vagy a 2B terminálra.

Költségesebb megoldás, de a taxinál még mindig olcsóbb lehetőség az Airport Minibusz szolgáltatás. Budapest bármely pontjáról 8-11 személyes mikrobuszokkal szállítják az utasokat a kívánt terminálra. A buszokat telefonon, vagy interneten is meg lehet rendelni, ilyenkor meg kell adni, hogy hány személy fog utazni, melyik terminálról indul a gép (ha ebben bizonytalanok vagyunk, a telefonközpontosok is segítenek), illetve, hogy mikor indul a gép. Ez utóbbi alapján mondják meg, mikorra érkezik az autó. Előfordulhat, hogy a becsekkoláshoz képest jóval korábbi időpontot adnak meg a busz indulására, ami azért van, mert legtöbbször más utasokat is felvesznek a városban és csak utána indulnak a repülőtérre. A minibuszra az egyirányú jegy 2990 forintba kerül egy személyre, a retúrjegyért pedig 4990 forintot kell fizetni.

Forrás: [origo]

Nemcsak a Budapest Airport által üzemeltetett minibusszal juthatunk ki például Ferihegy 1-re, ugyanis például a Wizz Air légitársaság is üzemeltet minibusz járatot Budapest és az 1-es terminál között. A buszok a Madách térről indulnak és egy útra 2200 forintba kerül a jegy. A foglaláskor meg kell adnunk a repülőgép indulási időpontját és a foglalás véglegesítése és a fizetést követően egy vouchert kapunk a pontos indulás időpontjáról. A buszok közbülső megálló nélkül közlekednek a Madách tér és Ferihegy 1 között.

2006 augusztusa óta működik Ferihegyen a Zóna taxi, amely a repülőtér által meghirdetett tender győztese lett. A cég négy zónára osztja a fővárost és ezek alapján állapítja meg a viteldíjat a repülőterek felől kiindulva. Az 1-es zónába (például a 18. vagy a 19. kerületbe) 3900 forintba kerül a fuvardíj, a Belvárosba 5100, a belső budai kerületekbe 5300, a külső kerületekbe pedig 5900 forintot kell fizetni egy fuvarért. Fontos tudni, hogy az egyes zónákban ezek a maximálisan elkérhető összegek és ezek kizárólag a repülőtértől a városba vezető útvonalra érvényesek. A fuvar megrendelésekor az utas a jegyosztó pultnál az igényelt szolgáltatást igazoló szelvényt (voucher) kap, amely többek között tartalmazza a viteldíjat, és az esetleges felárakat. A vouchert célszerű megőrizni, mert segítséget nyújt az esetleges reklamáció kivizsgálása során. A fuvarok során a taxióra is használatban van, s amennyiben a taxióra alacsonyabb viteldíjat mutat, az utasnak csak azt kell kifizetnie. A zónák pontos elhelyezkedéséről ezen a honlapon tájékozódhat. Természetesen telefonon más taxi-társaság autóját is lehet hívni a ferihegyi érkezéskor.

Forrás: [origo]

Aki autóval érkezik Ferihegyre többféle parkolási lehetőség közül választhat. Ferihegy 2-n az úgynevezett gyorsparkolóban 5 percig ingyenesen, 6-30 percig 600 forintért, 31-60 percig 800 forintért parkolhatunk. A rövid távú parkolóban 2 óra 1200 forintba kerül, a hosszú távúban egy napig 2500 forintért parkolhatunk. A részletes árakról itt talál bővebb információt.