40 ezer utast érint az újabb légicsőd

Vágólapra másolva!
A Sterling légitársaság szerdán csődöt jelentett és azonnali hatállyal törölte minden járatát. Mindez hatással van a légitársaság ferihegyi működésére is, mivel a Sterling megszűntette heti három járatát Budapest és Koppenhága között. A cég gépei már fel sem szálltak szerdán, ezért többezer utas rekedt Európa-szerte a repülőtereken. A vállalat közlése szerint az utasoknak nem tudják visszaadni az interneten vásárolt jegyek árát.
Vágólapra másolva!

A Dániában bejegyzett társaság Skandinávián belül, illetve Skandinávia és 40 európai város között szállít utasokat, flottája 27 Boeing 737-esből áll, a cég 1100 embert foglalkoztat.

A társaság szerdai közleménye szerint az izlandi pénzügyi rendszer összeomlása miatt nem tudtak tőkét szerezni átalakítási programjuk megvalósításához. A légitársaság jelentős veszteséget halmozott fel az utazási piac zsugorodása, az üzemanyag drágulása miatt. A cégnél azt nem közölték, hány utast érint a fizetésképtelenség, becslések szerint 30-40 ezret.

Forrás: [origo]

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Arport azt javasolja az utasoknak, hogy további információért keressék fel a Sterling honlapját (www.sterling.dk). A Budapest Airport felvette a kapcsolatot a Koppenhágába járatot üzemeltető Malévvel, illetve más érdekelt felekkel, hogy ezzel is segítse az itt rekedt utasokat úti céljuk elérésében.

A Budapest Airport az alábbi Koppenhágához közeli városokba közlekedő útvonalakat, járatok javasolja:

Göteborg - Malév heti három és a Wizz Air heti két járat

Malmő - Wizz Air heti háromszor

Hamburg - Malév naponta és Lufthansa heti ötször.

A Budapest Airport sajnálatát fejezi ki, hogy a Sterling csődöt jelentett. A légitársaság érdekes színfoltja volt a ferihegyi kínálatnak. A történtek ellenére a magyar diszkont légiközlekedési piac erős, a teljes forgalom közel harminc százalékát adja. Annak érdekében, hogy tovább erősödjön a piac, a Budapest Airport ösztönző tarifarendszert és költség-érzékeny terminál szolgáltatásokat vezetett be. A cég a jövőben is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogathatja a Ferihegyre közlekedő légitársaságokat.

Koppenhága a 10. legnépszerűbb célállomás Budapestről: a dán fővárosba közlekedő járatok helykihasználtsága közel 75 százalékos. A Sterling járatai is jól mentek, átlagos helykihasználtságuk több mint 80 százalékos volt.