Sri Lanka: fedezzük fel a tea birodalmát

Vágólapra másolva!
Sri Lanka szigetén legalább kilenc, a világon egyedülálló tea tanösvényt járhatunk be az ültetvények mentén gyalog, kerékpárral, gőzössel vagy autóval kíváncsiságunktól, szabadidőnktől és erőnlétünktől függően. Kóstolókkal egybekötött ültetvénylátogatásokon a legjobb minőségű ceyloni teákból kínálják a turistákat.
Vágólapra másolva!

Az egykori Ceylon szigetén ma kilenc tartományban többségében hindu vallású emberek élik egyszerű hétköznapjaikat. Ceylon brit gyarmat volt, amely 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét, majd 1972-ben a névváltoztatással egy időben (Sri Lanka) a köztársaságot. Érthető módon a tamil és a szingaléz mellett az angol is megmaradt hivatalos nyelvnek, ami ma nagyban megkönnyíti a turisták dolgát. A szigetet egy 30 kilométer hosszú szigetsor, azaz az "Ádám-hídja" köti össze Indiával.

Forrás: [origo]

Sri Lanka és a tea

A sziget, ahol ma több mint 200 ezer négyzetméteren termelnek teát, Kenyát és Indiát megelőzve ma a világ legnagyobb tea exportőre. A telepítések körülbelül 200 évvel ezelőtt, a késői gyarmatosítás idején kezdődtek. A brit telepesek azután gondolkodtak el a teatermesztésen, miután a ceyloni kávéültetvényeken az 1860-as években pusztító penészjárvány söpört végig és mindent tönkretett. A termékeny talaj azonban nem sokáig maradt parlagon. Az 1880-as évekre az Angliából szállított kisgépek segítségével már teljes erővel folyt a termelés. Érdekes, hogy az akkoriban telepített első csemeték még ma is teremnek.

Hol vannak az ültetvények?

Sri Lanka déli részén található hat hegylánc csúcsai egytől egyig 2000 méter fölé emelkednek, és többnyire ezeken a területeken találhatóak a gyarmatosítás idején telepített, azóta világhírűvé vált teaültetvények. Ez a hat nagyobb vonulat a néhány kimagasló csúccsal hol lemezes lankáival, hol mély völgyeivel és fennsíkjaival az egyik legideálisabb hely az örökzöld teacserjék számára.

Forrás: [origo]

Sri Lankán három kategóriába oszthatók az ültetvények. 600 méteres magasságig alacsony, 600-tól 1200 méterig középmagas, 1200 méter felett pedig magas termesztésű ültetvényről származó teáról beszélünk. Az európai import főleg az utóbbi kettőből származik, hiszen ezek jelentik a legjobb minőséget.

Colombótól négyórányi autóútra fekvő kisváros Bogawantava környékét az Arany Tea Völgyének is nevezik. Uva, Dimbula, Nuwara, Eliya, és Kandi a régió és egyben a világ legjobb termőterületei közé tartoznak.

Látogatás a földeken és az üzemben

A turisták négy koloniál stílusú, egymástól tisztes távolságban (5-20 km) fekvő villa-nyaralóban (Tientsin, Norwood, Castlereagh és Summerville) szállnak meg, közvetlenül a völgyek felett, 1500 méteres magasságban.

A Castlereagh és a Summerville villa magas fekvésű ültetvények közelében található. Ide Colombóból légi-taxi is közlekedik. A négyórás autókázás helyett a turisták mintegy 30 perc után már landolnak. Aki légi-taxizni szeretne, tájékozódjon idejében, mert a Sri Lankan Airlines ezt a szolgáltatását időszakosan üzemelteti.

Forrás: [origo]

A villák és a közeli feldolgozó üzem köré reggelente vastag párafelhő ül, amit az egyre melegebben tűző nap hamar szertefoszlat. A teacserjék növekedésében ez a jelenség, vagyis az állandó magas páratartalom, a meleg nappalok, hűvös éjszakák, óriási szerepet játszanak. Ugyanilyen fontos Sri Lanka lágy, sötétbarna színű, tápanyagban igen gazdag termőtalaja.

Munka az ültetvényeken

A turisták bóklászhatnak az ültetvényeken a sorok között és megnézhetik, hogyan dolgoznak a helyi asszonyok. Sokan úgy gondolják, hogy a földeken dolgozók csak úgy egyszerűen tealeveleket gyűjtenek, de valójában a cserjéknek csak a legfelső két zsenge levélkéjét és a friss hajtást csípik le. Az asszonyok naponta 15-20 kiló friss hajtást gyűjtenek.

A munkafolyamat innentől a feldolgozókban folytatódik. Az üzemben olyan szakavatott brit "idegenvezetők" dolgoznak, akiknek a dédszüleik még részt vettek az első cserjék telepítésében.

A begyűjtött hajtásokat egy nagy asztalokon szétterítik és meleg levegő befúvásával fonnyasztják, majd darálógépeken összetörik. Az üzemlátogatást az angol és a helyi szokásoknak megfelelő teakóstolás követi.

Programok az ültetvények közelében

A legtöbben az egyszerű kirándulást kedvelik, hiszen a hegyi utak, és lankákon tekergő ösvények páratlan szépségű tájak mentén vezetnek, ráadásul a levegő igen tiszta. Akár 3-5 de10 kilométeres túrákat is tehetünk ezeken a háborítatlan vidékeken. A legjobb pihenőhelyeket olyan lépcsősen lezúduló és meredeken aláhulló vízesésesek mellett találjuk, mint a Baker vagy a Szent Klára vízesés. Tapasztalt kirándulók mindenképpen javasolják az esőkabátot, és a jó minőségű lábbelit.

Élményvonatozás luxusgőzössel

Forrás: [origo]

A kényelmesebbek gőzössel fedezik fel a hegyvidék fővárosaként emlegetett Kandit, és a híres Nuwara Eliya városát. A hegyek között pöfögő vonat, amely 75 évvel ezelőtt a Viceroy nevet kapta, ma luxusgőzösként üzemel, és turisták ezreit szállítja Colombóból a híres teaültetvényeken keresztül Kandiba. A szerelvényeket úgy alakították ki, hogy mindenki ablakhoz férhessen, és ne zavarja semmi a kilátásban. Az út keskeny sziklapárkányok, hosszú alagutak, és szakadékok felett feszülő ívhidakon keresztül valójában egy kihagyhatatlan, 4-5 órás élményvonatozás.

Szent hegy: Világvallások találkahelye

A Szent Hegy (Sri Pada) szintén kedvelt kirándulóhely. A teaültetvények dél-nyugati lábánál 2243 méter magasan fekszik, ami főleg zarándokturizmus miatt lett az elmúlt években olyan látogatott. Érdekessége, hogy egyetlen olyan szent hegy a világon, melyet a világvallások hívői egyöntetűen tiszteletben tartanak. A hegytetőn egy 8-szor 24 méteres fennsík található azon pedig egy embernyi méterű, lábnyom formájú sziklatömb. A lábnyomról a hinduk a keresztények és az iszlám követői is mind más legendát hisznek, de különbözőségüket tiszteletben tartják. A Sri Pada decembertől májusig igen forgalmas, zarándokturisták százai igyekeznek a hegyre.

Sz.K.