Fapados pelikán - repjegyfoglalás magyaroknak

Vágólapra másolva!
Bár a legtöbb utazó manapság közvetlenül a cégek honlapján foglalja le magának a fapados, vagy a hagyomány légitársaságok járataira szóló jegyét, ma már több olyan kevésbé ismert honlap is működik magyar nyelven, ahol több száz ajánlat közül válogathatunk. Négy oldal jó és rossz tulajdonságait kerestük.
Vágólapra másolva!

Ha magyar nyelven szeretnénk intézni az utazásfoglalást, a nemzeti légitársaság és néhány, erre gondot fordító nagyobb légicég honlapján kívül több, talán kevésbé ismert foglalóoldal is az utazók rendelkezésére áll a repülőjegyek, a szállodai szobák, vagy épp a bérautó és az utasbiztosítás lefoglalására.

Ma már ezen elemek nélkül gyakorlatilag nem működhet magát komolynak valló utazási portál, de sok esetben a meglévő szolgáltatások sem mindig működnek megbízhatóan. A vizsgált portálokon szereplő szolgáltatások közül mi elsősorban a repülőjegy-foglalást teszteltük.

Egy kaptafa

A négy szájt közül három, a repjegy.hu, a fapados.hu és a beszallokartya.hu egyaránt a világ legnagyobb repülőjegy-foglaló rendszerét, a Galileo-t, illetve magyarországi képviseletének fejlesztését, a Netbook-ot használja. Ezt a szolgáltatást bármelyik utazási iroda, vagy utazási portál megrendelheti és különböző anyagi feltételek mellett használhatja. Ennek megfelelően az említett oldalakon található keresőmező is megegyezik - a fapados.hu és a beszallokaryta.hu esetében - , míg a repjegy.hu kezdőlapja és keresőfelülete némileg egyszerűbbnek tűnik.

Forrás: [origo]
A Wizz Air honlapjára hajaz

A repjegy.hu-n elegendő megadnunk az indulási és érkezési repülőtér nevét, valamint az utazás tervezett időpontját, az utasok számát és a keresés után kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő járatot. Ezzel szemben a másik két oldalon kiválaszthatjuk, hogy csak a menetrendre, vagy a menetrendre és az árakra együtt vagyunk kíváncsiak, sőt többszakaszos útvonalat is megadhatunk.

A negyedik széjton, a pelikan.hu oldalon - a cég egyébként csehországi központú, és több nyelven is elérhető rendszert üzemeltet - a repjegyfoglaláskor beállíthatjuk, hogy turista, vagy business osztályra szóló jegyet szeretnénk vásárolni.

Forrás: [origo]
Nem túl szép dizájn

Mind a négy oldalon - szintén alapkövetelményként - megjelölhető az utasok száma és a velük utazó gyermekek életkora is. Az utazók számára könnyebbséget jelent, hogy ezeken az oldalakon a fapados járatokra is kapunk árajánlatot, nem kell külön kattintani minden egyes low cost-cég honlapjára.

A Pelikán vezet

Fontos különbség, hogy a repjegy.hu oldalon, amelyet egyébként a Hurrá-Nyaralunk is használ, kizárólag a légijáratokra válthatunk jegyet, szállást, autót nem bérelhetünk és nem köthetünk utasbiztosítást sem. Ehelyett a szállásfoglalást és a biztosításkötési lehetőséget is a keresőablak két oldalán elhelyezett bannerek kínálják fel nekünk egy másik oldalra irányítva. Ezzel szemben a pelikan.hu kezdőoldalán egy külön gomb is található, amellyel a repülőjegyekhez rögtön szállást is választhatunk, csillagok szerinti kategóriák és elhelyezkedés alapján. A fapados.hu és a beszallokartya.hu oldalakon külön menüpontok alatt tehetjük meg a szállásfoglalást, igaz ezeken a szájtokon a szállásfoglalásnál már rögtön a nyitóoldalon több szempontot is megjelölhetünk: légkondicionált szobát kérünk, vagy legyen-e parkoló a szálloda mellett.

Forrás: [origo]
A legprofibb

Az alapfunkciókat tekintve tehát a fapados.hu és a beszállókártya.hu majdhogynem teljesen megegyezik, fontos különbség ugyanakkor, hogy míg előbbi oldalon részletes információkat találhat a felhasználó a diszkont légitársaságokról, a poggyászok feladásáról, az árakról, ilyen jellegű háttér-információkat a beszállókártya nem szolgáltat. Súlyos hiányosság, hogy utóbbi oldalon az utasbiztosítás gombra kattintva egy német nyelvű szöveg jelenik meg a monitoron, tájékoztatva a felhasználót, hogy hol és miként kötheti meg a biztosítását.

A négy vizsgált oldal közül kétségtelenül a pelikan.hu nyújtja a legszélesebb szolgáltatást és talán a design szempontjából is ez az oldal vezet, bár a repjegy,hu egyszerűsége is tetszetős. A Pelikánon ráadásul a foglalások menete könnyen követhető, egyszerű. Az oldalon a légiközlekedésről szóló hírekkel is szolgálnak, de van akciós rovat is, ami tovább könnyíti a választást. Hiba ugyanakkor, hogy az alsó menüsorban az adott városba szóló repülőjegyek linkjére kattintva 404-es hibaüzenetet kapunk. Pedig jó ötlet lenne, hogy egy-egy városba külön, előre elkészített keresés alapján, mondjuk időszakokra bontva kaphatnának képet az árakról a felhasználók.

Különböző árak

Természetesen minden utas számára a repülőjegyek ára a legfontosabb. Mindegyik szájton egy milánói retúr repülőjegyet kértünk le november 12-i indulással és november 18-i érkezéssel. A két hasonló foglalómotorral működő oldal, a fapados.hu és a beszállókártyán is a cseh CSA légitársaságot hozta ki legolcsóbb megoldásnak, érdekes ugyanakkor, hogy nem ugyanazon az áron. A Fapadoson 42 645 forint volt ez a jegy illetékekkel együtt, míg a Beszállókártyán kicsivel olcsóbb, 42 200 forint.

Forrás: [origo]
Egyszerű, használható

A repjegy.hu szerint a Malév a legolcsóbb verzió (26 800 forint), de fontos különbség, hogy itt illetékek nélküli árakat kapunk először, s csak a kívánt útvonal és járat kiválasztása után tudhatjuk meg a teljes fizetendő árat, jelen esetben 47 900 forint. A Pelikánon ugyanerre a szakaszra a Wizz Air jött ki a legolcsóbbra, 16 500 forintos átlagárat hozott ki a rendszer. Érdekes, hogy bár a fapados.hu-n külön bejelölhetjük, hogy a fapados társaságok árait is szeretnénk látni, a fenti példánál egyetlen fapados légitársaság került a találati listába.