Sikeresebb szezont zárt Eger idegenforgalma

Vágólapra másolva!
Az idén 47 országból fogadott közel 64 ezer látogatót az egri Tourinform iroda, ez alapján az elmúlt évinél sikeresebb szezont zárt a város idegenforgalma - jelentette be Szádeczky Kornélia, az iroda vezetője szerdán sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A jellemzően belföldi, illetve a többségükben cseh, szlovák, lengyel, német és brit vendégek mellett az idén tömegesen jelentek meg spanyol, olasz, illetve lett turisták - közölte Szádeczky Kornélia. Sőt, érkeztek látogatók Jamaikából, Katarból, Iránból is - tette hozzá.

Rámutatott: különösen hasznosnak bizonyult, hogy a Magyar Turizmus Zrt. támogatása nyomán az iroda hosszított nyitva tartással üzemelt az idegenforgalmi főszezonban. A heti plusz 17 órai nyitva tartás idején tért be az irodába az érdeklődők 22 százaléka, így a jövőben is hasznos a hosszított nyitva tartás gyakorlatának fenntartása - mondta az irodavezető.

Dancsok Ágnes, az iroda munkatársa beszámolt arról, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is folytattak kérdőíves felmérést, ezúttal 542 vendég körében.

Ennek az a célja, hogy pontosabb képet kapjanak a turisták benyomásairól, és ennek alapján javítsák a településen működő idegenforgalmi szolgáltatásokat. A felmérés szerint a kirándulási lehetőségeket és a természeti környezetet találták a legvonzóbbnak a vendégek a hagyományos látnivalók, így a vár, a Dobó tér, a Szépassszonyvölgy és a Minaret mellett.

A legelégedetlenebbek pedig a közlekedési morállal, a szeméttel és a parkolási nehézségekkel voltak a kérdőívek kitöltői.

A kutatás alapján a vendégek 38 százaléka az internet segítségével tájékozódott látogatását megelőzően, eszerint egyre nő a számuk, vagyis igen fontos az internetes információs felületek fejlesztése.

A rendezvények ismertségével kapcsolatos válaszokból kiderült, hogy a legtöbben a Végvári Vigasságokat és az Agria Nyári Játékokat ismerik.

Ugyanakkor továbbra is negatív tendencia, hogy a turisták többsége csupán egy napot tölt a településen. Ez az oka, hogy az egy főre jutó, napi kiadásaik csupán 3000 és 6000 forint között mozognak - mondta Dancsok Ágnes.

A megyei jogú városok között Pécs után Eger a második leglátogatottabb település az idegenforgalmi adóbevételek alapján - hangzott el a sajtótájékoztatón.