Csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma

Vágólapra másolva!
Szeptember végéig a tavalyinál 3 százalékkal kevesebb magyar turista látogatott Horvátországba, miközben az összes külföldi vendégszám 2 százalékkal nőtt - mondta el a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.
Vágólapra másolva!

Az év első 9 hónapjában 362.559 magyar érkezett Horvátországba, ahol 1.957.226 vendégéjszakát töltöttek, mindkét adat mintegy három százalékos csökkenést mutat 2007-hez képest. Marin Skenderovic szerint ugyanakkor a csökkenés vélhetően megállt, és ha a jelenlegi gazdasági helyzet nem hagy mély nyomokat, a jövő évben ismét növekedhet az Adriánál a magyarok aránya.

A magyarokra vonatkozó részletesebb adatokat elemezve kiderül: a nyári hónapokban viszonylag enyhe volt a visszaesés, szeptemberben azonban 9 százalékkal csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma, valószínűleg a hirtelen beköszöntött hűvös időjárás miatt. A Kvarner-öbölben és Dalmáciában tavalyhoz képest összességében több magyar pihent idén szeptemberben, Dubrovnik régiójában azonban 10 százalékkal kevesebben voltak, az októberi előzetes adatok viszont ismét ígéretesnek tűnnek.

A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor mintegy 2 százalékkal nőtt a külföldi vendégek, 3 százalékkal pedig az ott töltött éjszakák száma. Jelentősen erősödött például a szlovákok és a lengyelek aránya - az utóbbiaké 37 százalékkal -, de több francia, német, sőt japán turista is érkezett az Adriához.

Átrendeződött a jelentősebb küldő országok ranglistája is, ezen Magyarország a tavalyi 7. helyről a 8. helyre csúszott vissza. Most a hollandok mintegy 2,5 millió vendégéjszakával megelőzik a magyarokat, de a 9. helyen álló szlovákok alig 30 ezer vendégéjszakával vannak lemaradva.

Marin Skenderovic a felmérések alapján úgy látja, a magyarok számára még mindig Horvátország az első számú célpont, ha nyári pihenésre alkalmas országot választanak, de látható, hogy a Magyarországnál kedvezőbb cseh, lengyel vagy szlovák gazdasági környezet a turizmust is erősíti.