Őszi utazások gesztenyeországban

Vágólapra másolva!
Tessintől kezdve, Valposchiavón (Graubünden) keresztül egészen Wallisig végeltáthatatlan gesztenye erdők és ligetek sorakoznak, amelyek számtalan kulináris és szabadidős élményt kínálnak egész októberben. Amíg az elő hó le nem hullik, a barnássárga avarszőnyegként elterülő levelek a páratlan szépségű svájci táj a hegyes-dombos vidékeit aranyló parkká varázsolják. Nagyszerű séták, gyönyörű tájak, remeg fogások.
Vágólapra másolva!

Malcontone: túrák a gesztenyésekben

A jó dolgoknak nem kell feltétlenül drágának lenniük - vallják a svájciak. A gesztenye sokáig a "szegények kenyere" volt, ma az októberi szüret ünnepnek számít. Ticino kanton déli részén elterülő Malcantone régióban a lágy lejtésű, sűrű növényzetű dombos vidéken, amely a Luganói-tótól egészen a Monte Lemáig nyúlik, évszázadok óta egyetlen növény termesztésével foglalkoznak a helyiek.

Forrás: [origo]

A gesztenyefák gondozásának és szüretelésének egészen komoly és nagy hagyománnyal bíró kultúrája alakult itt ki. Ezen a vidéken ugyanis a gesztenyefák utolsó hajtásait is felhasználják: törzsét építkezésre és tűzifaként hasznosítják, leveleit és ágait a jószágoknak adják, gyümölcsét pedig a szállodákba és a piacokra viszik, hogy régi és új receptek szerint, hagyományos és modern fogásokat készítsenek belőle. Sok helyen lisztet és tésztaféléket is előállítanak belőle.

A vastag, durva kérgű fatörzsek és a törzs lába körül barnássárga avarszőnyegként elterülő levelek a hegyes-dombos vidéket aranyló parkká varázsolják. A "Sentiero del castagno", vagyis a gesztenye ösvénye, mintegy ötórás túra alatt térkép nélkül is elvezeti a turistákat az egyik gesztenyefaligettől a másikig, és megmutat mindent, amit tudni érdemes a malcantone-i gesztenyekultúráról.

A "gesztenyekörút" a hangulatos gesztenyefaligeteken kívül a dombtetőkről páratlan kilátás nyílik Malcatone-tól a Gradiccioli-láncon át, a környező kisebb falvakig, mint Mugena, Vezio és Fescoggia. Az ötórás túra bőven elég ahhoz, mindenki átadja magát az eléje táruló látványnak és a levegőt megtöltő illatoknak.

Ascona: gesztenyeünnep

Forrás: [origo]

A "Sagra delle castagne" egy hagyományos őszi fesztivál, amelyet Asconában, október 4. és 11. között rendeznek, és ahol természetesen a Tessin régió számára történelmileg is oly fontos gesztenye játssza a főszerepet. A fesztiválra érkező turisták számára ideális szálláshely a mugenai "Il Castagno" (A Gesztenye) szálloda, amely a gesztenyeösvény közvetlen közelében fekszik, és szobáiból egyedülálló kilátás nyílik a környék gesztenyefaligeteire. A Hotel Il Castagno rusztikus sármja és 3000 négyzetméteres privát parkja különösen ilyenkor, ősszel a legszebb. A szálloda Luganótól 20, Báseltől 15 percre található. Ebben az évszakban egy kétágyas szoba, reggelivel már 158 svájci franktól (kb. 23 400 forint) foglalható.

Graubünden: gesztenyés fogások

Forrás: [origo]

Graubündenben október 12-én rendezik a gesztenyeünnepet. A gesztenyéből készült specialitások mellett további helyi ínyencségek csábítják a vendégeket, mint például sajtok, borok, mézkülönlegességek, és kolbászfélék.

Egy héttel később, október 18. és 19. között Fullyban rendeznek egy hasonló fesztivált, a "Wallisi gesztenyeünnepet", amin több mint 200 kiállító vesz részt. A standokon a régióból származó borok, sajtok, gyümölcsök és zöldségek kínálatából kóstolgathatnak a turisták. A hangulatos piaci hétvégét koncertek és további hagyományőrző programok színesítik.