Nemcsak a sörivókat várja az idén 850 éves München

Vágólapra másolva!
A bajor főváros az egyik legelterjedtebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező italáról, a sörről híres. Itt működik a világ hat legjelentősebb sörfőzdéje - Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräuhaus, Löwenbräu, Paulaner, Spaten-Franziskaner -, így nem is lehet kétséges, hogy egyetlen város sem érdemli meg annyira "A sör világvárosa" címet, mint München. Évente kereken hat millió hektolitert gyártanak a közkedvelt italból, amiből arányaiban az idén szeptember 20. és október 5. között megrendezett Oktoberfesten fogy a legtöbb. A müncheni Theresienwiese területére idén is sok millió turista érkezik, ám a sörözésen kívül, rengeteg program várja a turistákat az idén 850 éves bajor fővárosban.
Vágólapra másolva!

Miután a müncheni reptér termináljairól sikerült a szakembereknek kiszorítania a fojtogató kerozinszagot, már csak a mézes mustár édeskés, és a helyben főzött sör kesernyés illata érződik. A kerozinszag megszüntetése közvetve ugyan de hozzájárult ahhoz, hogy a város légikikötője elnyerje 2007-ben az év reptere címet. Mivel München közel 32 kilométerre fekszik a repülőtértől, érkezés után érdemesebb a metróra szállni, mintsem taxit fogni. Míg taxival akár 50 eurót is fizethetünk, addig a metrót alig néhány euróból megússzuk, ráadásul két vonalon is (S1, S8) megközelíthetjük a várost.

Városi séták

A főpályaudvar közvetlen közelében található turisztikai irodában minden szükséges információt megkaphatunk, ami egy városi sétához szükséges lehet. Kiindulási pontnak is megfelelő ez a hely, (Bahnhofsplazt) hiszen innen indulnak a panoráma tetős városnéző buszok, amelyek egy rövidebb és egy hosszabb kört tesznek a városban szabadidőnktől függően. Érintik a gótikus Frauenkirchét, Viktualienmarktot a hatalmas élelmiszerpiacot, a művész negyedet, az Isar túlpartján a bajor parlament épületét, a divatos Maximillian utcát, és egy pillanat erejéig megcsodálhatjuk Grünwladot, München előkelő, csendes lakónegyedét.

Forrás: [origo]

A Hofbräu sörház az egyik legjobb esti program. A háromszintes, 418 éves történelmi komplexumban kedvünk szerint megválaszthatjuk, hogy melyik emeleten kívánunk helyet foglalni. Ha csak csendes sörözgetésre vágynánk valami bajor snack-el, válasszuk a földszinti részt! Amennyiben A' la carte vacsorára vágynánk és csak mellesleg innánk egy korsóval, az első emeleten keressünk helyet! Ha nagy társasággal érkezünk és turistáknak szóló vidám bajor show-t is néznénk, menjünk a harmadik emeletre! A három szinten naponta közel 3000 ember szórakozik, és körülbelül 10 ezer ember fordul meg, továbbá mindenki átlagosan 1 liter sört fogyaszt. Az 5000 főt számláló törzsvendég gárda minden tagja külön korsóval és korsótároló rácsos fiókkal rendelkezik, amit rendszerint lakattal zárnak.

Jóllehet a sör miatt érkezik a legtöbb vendég, azért a kész ételek is szépen fogynak. Délelőttönként négy szakács dolgozik, és alig négy óra alatt álltja elő mindazt, amit a nap végéig a turisták elfogyasztanak. Kitűnő malac-sültek és csülkök vannak az étlepon, mégis a bajor fehérkolbászból fogy a legtöbb.

A kihagyhatatlan fehér bajor virsli

A fehér bajor virsli, részben disznó részben borjúhúsból készül kevéske petrezselyemmel ízesítve, amit mézes mustárral és sóspereccel esznek. Hagyományosan úgy fogyasztják a fehér virslit, hogy hosszában kettémetszik és kiforgatják a bőréből, de létezik egy sokkal fiatalosabb, kevésbé formális mód, a "Zuzeln", ami lényegesen egyszerűbb. Ebben az esetben megvágják a virsli végét, és mint mi a kempingsajtot tulajdonképpen kiszippantják a húst a héjából.

Forrás: AFP

Ki ne szeretne akár egy pillanatra is, benézni a kulisszák mögé, hogy meglesse, hogyan dolgoznak a profi reklámfilm-készítő stábok, hogyan szervezi magát egy hatalmas európai stúdióváros, amely olyan világsikereket tudhat magáénak, mint az Asterix, a Parfüm, vagy Bob Fosse Kabaréja. A Bavária filmstúdió München külvárosában nagyszerű egész napos programnak ígérkezik. A 10 eurós belépő mellé idegenvezetést is kaphatunk, így érdekes háttér-információkat és kulisszatitkokat tudhatunk meg Liza Minelli-ről, vagy Wolfgang Petersen nagysikerű Das Boat című alkotásáról.

A kilencven perces stúdiólátogatás csúcsa a 4D élmény mozi, és a többszörös díjnyertes kaszkadőrökkel, lángoló házakkal és valódi rendőrautókkal bemutatott kaszkadőr show.

Kulturális program

A Lenbachhaus-Kunstbau október 25-től, egészen jövő februárig egy egészen rendkívüli és a maga nemében páratlan kiállításnak ad otthont. A világhírű New York-i Guggenheim Múzeummal és a párizsi Pompidou Központtal közösen, a világ minden tájáról kölcsönözött művek segítségével körülbelül 90 darabos retrospektív kiállítás keretében mutatja be Vaszilij Kandinszkij, a modern művészet kiemelkedő képviselőjének, és az absztrakt festészet megalapítójának munkáit "Kandinszkij - Abszolút. Absztrakt." címmel.

Utazás most vonattal olcsóbb

A müncheni járatok a Keleti pályaudvarról 13:10-kor indulnak és este 20:34-kor érkeznek a müncheni főpályaudvarra. Budapest felé reggel 9: 26-kor müncheni Hauptbahnhofról indulnak és 16:53-kor érkeznek a Keletibe. A sörfesztivál idején kedvezményes Europa Spezial ajánlat keretében egy útra, 2. osztályon a fizetendő menetdíj 29 eutó. A kedvezményes ár csak korlátozott számban áll rendelkezésre, de készleten túl a következő tarifa is elég jó áron, 49 euróért váltható.

Forrás: [origo]

Amennyiben vonat mellett döntünk, a Kálmán Imre EuroNight éjszakai vonat talán a legjobb választás, hiszen az éjszaka holtidő, így az utazás az alvással telik. A modern háló- és fekvőhelyes kocsikban eltöltött éjszaka után közvetlenül München belvárosában kezdhetjük a napot vagy metróra szállva egy megálló után, könnyedén megközelíthetjük az Oktoberfestnek otthont adó Theresienwiese-t. A hálókocsiban 4 vagy 6 ágyas fülkékben, alvási lehetőséget biztosítanak, míg a hálókocsi 1-3 ágyas mosdós fülkéi minőségi kényelmet nyújtanak az utasoknak.

Sz.K.