Vízummal vagy anélkül - irány Amerika

Vágólapra másolva!
A magyar turisták jövő januártól már valószínűleg vízum nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, ami azt jelenti, hogy bizonyára sokkal többen kapnak majd kedvet ahhoz, hogy felfedezzék a lehetőségek hazáját, vagy legalábbis kisebb részeit. Most induló sorozatunkkal azoknak (is) szeretnénk kedvet csinálni az utazáshoz, akik még nem jártak Amerikában. Elsőként hasznos információkat olvashatnak arról, hogyan is érdemes nekivágni egy tengerentúli útnak, mit kell tudni a vízumról, és mi fog változni - remélhetőleg - jövőre.
Vágólapra másolva!

Amit nem árt tudni a vízumról

A vízumot az Egyesült Államok nagykövetsége vagy konzulátusa állítja ki. Arra ad lehetőséget, hogy az illető bebocsátásért folyamodjon az Egyesült Államokba, de ez azt is jelenti, hogy a vízum nem garantálja a tényleges belépést. Tehát, ha leszálltunk a gépről, és a bevándorlási hivatal munkatársa valamiféle rendellenességet észlel velünk kapcsolatban, akkor akár indoklás nélkül is megteheti, hogy nem enged be az országba, és repülhetünk haza a következő járattal. Ez a "mezei" turisták körében kifejezetten ritkán, szinte soha nem fordul elő.

Forrás: Getty Images

Hogyan kaphatunk vízumot?

Vízumot kizárólag a nagykövetségen keresztül kaphatunk. Bővebb tájékozódás érdekében érdemes ellátogatni a konzulátus honlapjára (www.usembassy.hu). A vízum elbíráláshoz időpontot kell kérni, a 06-90-603-703 -as telefonszámon, ami hétköznap 8 és 18 óra között hívható, percenként 400 forint plusz áfáért.

Forrás: [origo]

Megérkezéskor

Az Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának (USCIS) tisztviselője az Egyesült Államokba való belépés színhelyén bírálja el a belépésre való jogosultságot (a célállomás, vagy az első amerikai célpontunk repülőterén). Leszállás után, még mielőtt megkapnánk csomagjainkat, át kell esnünk ezen az ellenőrzésen.

Forrás: [origo]

Általában, amikor egy-egy nagyobb járat érkezik Európából vagy amerikai nagyvárosokból, a bevándorlási hivatal pultjai előtt kordonokkal leválasztott sorok kígyóznak, ilyenkor érdemes türelmesnek lennünk, az ellenőrzés ugyanis lassú folyamat. A tisztségviselő feltehet bármilyen kérdést, például hogy milyen célból látogatunk az Egyesült Államokba, meddig maradunk, kivel érkeztünk, kihez megyünk stb. Majd webkamera segítségével minden egyes belépő személyről fotót készít, illetve mind a jobb, mind a bal mutatóujjunkról ujjlenyomat mintát is vesz. Az amerikai emberek nagy része - így a bevándorlási hivatal munkatársai is - igen közvetlen, beszédes, jó tanács, hogy érdemes mosolyogni és viszonozni a közvetlenségüket.

Mi változik majd?

Magyarország részvétele a Vízummentességi Programban attól is függ, hogy ebben a pénzügyi évben, ami 2008. szeptember 30-án végződik, hogyan alakul a magyar állampolgárok látogató vízumkérelmeinek visszautasítási aránya. Az érvényben lévő törvények szerint ugyanis ez nem haladhatja meg a 10 százalékot- olvasható a konzulátus honlapján. Tavaly ez az arány 10,3 százalék volt, a jelenlegi tendenciák alapján ez a követelmény idén remélhetőleg már teljesül.

Forrás: [origo]

Vannak olyan követelmények is, melyeket az amerikai Belbiztonsági Minisztériumnak kell teljesítenie, mielőtt új országok, így Magyarország is, beléphetnek a Vízummentességi Programba. Előírják, hogy a Belbiztonsági Minisztériumnak telepítenie kell egy Elektronikus Utazás-engedélyezési Rendszert, melyen az utazók előre, egy online nyomtatvány kitöltésével engedélyt kérnek majd. Ezen kívül a minisztériumnak az Egyesült Államokat elhagyó utasok számának regisztrálását 93 százalékról 97 százalékra kell emelnie - olvasható a követség honlapján.

Forrás: Getty Images

Ha mindezen feltételeknek megfelelünk, akkor vízum nélkül utazhatunk majd Amerikába. Ez azt jelenti, hogy a program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak vagy a diákoknak továbbra is kell majd vízumot váltaniuk. Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal - köztük Csehországgal és Magyarországgal - írt alá előzetes megállapodást vízummentességi programhoz való csatlakozásról.

Hogyan utazzunk?

A tengerentúli utakra a repülőjegyek általában jóval drágábbak, mintha európai desztinációt választanánk, érdemes megtervezni utunkat és minél előbb lefoglalnunk a jegyeket. Léteznek azért különféle akciók az egyes légitársaságoknál, amelyekkel kifejezetten olcsón - jelenleg például 200-250 euróért illeték nélkül - juthatunk el a tengerentúlra. Foglalhatunk interneten keresztül, vagy felkereshetünk utazási irodát is, ez utóbbi esetben tanácsot is kérhetünk az úticélokra vonatkozóan, vagy teljes csomagokat is lefoglalhatunk szállással, repülőjeggyel, programokkal. A legtöbb utazási irodában ugyanakkor felszámolnak plusz költséget a jegykiállításért, ezzel érdemes számolni. Az internetes foglalás során kapunk egy visszaigazolást, és egy kódszámmal ellátott elektronikus jegyet (e-Ticket), a beszállókártyánkat pedig csak a becsekkoláskor fogjuk megkapni.

Forrás: [origo]

Budapestről kizárólag New Yorkba van közvetlen repülőjárat, amit a Delta Airlines üzemeltet. A Malév nemrég megszüntette New York-i járatát, így ha a magyar légitársasággal szeretnénk utazni, akkor át kell szállnunk. Zürichi átszállással (ha például október közepén indulnánk) 210 ezer forintba kerül egy jegy a turista osztályon, a Zürich-New York járatot pedig az American Airlines üzemelteti. A Delta közvetlen járatán ugyanerre az időszakra 180 ezer forint körül mozognak a jegyárak.

Amit általánosságban tudni érdemes

Aki először jár Amerikában, annak mindenképp számítania kell az időeltolódás miatti fáradságra (jet leg), ami a kint tartózkodás első napjaiban szinte biztosan megviseli az ember szervezetét. A hosszú repülőút eléggé igénybe veszi az ellenálló képességet. A keleti parton mínusz hat óra az időeltolódás, a nyugati parton kilenc, a Hawaii szigeteken pedig tizenegy. Sem a hosszú út, sem pedig az átállás miatt nem érdemes egy hétnél rövidebb időre Amerikába látogatni. Természetesen, ha nem üzleti útról van szó, igyekezzünk legalább tíz napot, vagy ennél jóval többet szánni a felfedezőútra.

Forrás: [origo]

Hot Spots

Nyilván ahány utas, annyiféle ízlés és célpont van, a legnépszerűbbek mégis a következők: a kelti partvidéken New York és Washington, a nyugati parton Kalifornia, San Franciso és Los Angeles, na meg persze Las Vegas. A nyaralók és a nyugdíjasok favoritja természetesen Florida. A luxus utak kedvelői Hawaiit választják, akik pedig az extrémebb kalandokat keresik, Alaszkába vágynak.

Forrás: Getty Images

A nagyvárosokban gyakorlatilag mindig rengeteg a turista, az őszi és a tavaszi időszakban pedig szinte hemzsegnek a látogatók. A nyaralóhelyeken, mint például Floridában késő ősztől tavasz végéig, még a hurrikán szezon kezdete előtt érdemes ellátogatnunk.

Sorozatunk következő részeiben részletesen bemutatjuk a legfőbb látnivalókat és városokat.