Sikerült a rakétaember La Manche-repülése

Vágólapra másolva!
Átrepült a La Manche-csatorna felett pénteken repülő nélkül az első ember, mégpedig rakétameghajtással, a hátára szerelt saját tervezésű szárnnyal. A kísérletet csütörtökön rossz idő miatt el kellett halasztani.
Vágólapra másolva!

Yves Rossy, egykori vadászpilóta a franciaországi Calais-ból indult útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, ezt követően begyújtotta a négy különálló kerozintartállyal rendelkező hajtóművet. Némi szabadesés után kibontotta a gombnyomásra nyíló szárnyakat, majd 10 perc múlva megérkezett az angliai Dover mellé.

Forrás: AFP

Az utolsó szakaszt ejtőernyővel tette meg a pilóta, ugyanis más módon a repülő szárnnyal nem lehet leszállni. Az úton végig helikopter kísérte. A rakétaember csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas, 2,4 méter széles szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. A motorok forróságától tűzálló ruházat védi. A különleges kialakítású szárnyon sem kormány, sem függőleges vezérsík nincs, így a pilóta csak a feje és a háta mozgatásával tud kormányozni.

Forrás: AFP

Tökéletes volt. Kék ég, napsütés, semmi felhő - mondta megérkezésekor az újságíróknak. A 49 éves Rossy májusban már kipróbálta a szerkezetet az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A pénteki utat eredetileg csütörtökre tervezte, de a rossz idő miatt elhalasztotta.