Pizzától a szarvasgombáig - ínyenc-fesztiválok Európában

Vágólapra másolva!
Ha Olaszországban, Angliában, Franciaországban, Svájcban vagy éppen Írországban járnak az ősszel, és nem vetik meg a finom ételeket és italokat, akkor látogassanak el valamelyik ínyenc fesztiválra, íme egy kis ajánló a Guardian összeállítása alapján. Pizza, osztriga, sajtok, szarvasgomba és rák, minden mennyiségben!
Vágólapra másolva!

Pizza fesztivál Nápolyban

Érdemes ellátogatnunk a pizza szülővárosába Nápolyba, ez esetben egyből a mesterektől tanulhatjuk meg a pizza-sütés fortélyait. A nápolyi pizzafesztivál - még ha maga az étel nem is a gasztronómia csúcsa - autentikus élményt nyújt, ha felkeressük a rendezvényt, biztosan kapunk majd egy nagy adagot az olasz életérzésből. A fesztiválon nemcsak kóstolgathatjuk az ételeket, de meg is tanítanák rá, hogy mi a valódi olasz pizza titka. Annyit elárulnak, hogy a tészta és a paradicsomszósz a lelke az illatos finomságnak.

Forrás: [origo]

(Időpont: szeptember 11-21-ig, bővebb információ: www.pizzafest.info )

A ludlowi étel és borfesztivál

Immáron tizennegyedik éve rendezik meg ezt a fesztivált Ludlow városában, ez volt Anglia első ilyen jellegű rendezvénye. A húsoktól kezdve, a savanyúságokon át egészen az édességekig mindenféle portékát megkóstolhatunk itt. A rendezvényen nemcsak enni és vásárolni lehet, tartanak különféle workshopokat és főzőtanfolyamokat is, így akár el is sajátíthatjuk a speciális főzési technikákat. Beiratkozhatunk sushi készítő tanfolyamra, vagy a kolbászkészítés fortélyait is megtanulhatjuk és süthetünk igazi házikenyeret is. A fesztiválon mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést, és a gyerekeknek is tartanak foglalkozásokat.

(Időpont: szeptember 12-14-ig, bővebb információ www.foodfestival.co.uk)

Az arlesi rizsfesztivál

Forrás: Getty Images

A franciaországi Arles városában minden évben megrendezik a rizsfesztivált. Erőteljes a spanyol hatás, ugyanis tonnaszámra főzik a paellát a híres camargue-i rizsből. Itt minden a rizsről szól, számtalan rizses egytálételt és tapast kóstolhatunk meg. Előadások, lovasbemutató, sőt még bikaviadal is látható a fesztiválon.

(Időpont: szeptember 12-14-ig, bővebb információ www.feriaarles.com)

Szüreti fesztivál a svájci Russinban

Russin kicsiny városkájában két napos fiesztával ünneplik meg a szüretet, kóstolhatunk itt rengeteg fajta friss gyümölcslevet, köztük természetesen frissen préselt szőlőlevet is, helyben sütött kenyereket, íncsiklandó sajtokat és finom sonkákat. Az alig 400 lakosú települést ilyenkor akár 15 ezer turista keresi fel. A késő estig tartó mulatságon élő zenével is szórakoztatják a közönséget.

Forrás: [origo]

(Időpont: szeptember 15-16-ig, bővebb információ www.opage.ch)

Osztrigafesztivál Galway-ben

Aki szereti az osztrigát, és éppen Írországban jár, semmiképp se hagyja ki ezt a rendezvényt. Nem olcsó mulatság ugyan, az osztriga kóstolgatás 110 fontnál kezdődik, cserébe viszont igazán erőteljes kulináris élményben lehet részünk. Szomjunkat természetesen a helyiek kedvencével, a Guiness sörrel olthatjuk.

(Időpont: szeptember 25-28-ig, bővebb információ www.galwayoysterfest.com)

Az előételek fesztiválja Foligno-ban

A háromnapos fesztiválon minden az olasz előételekről szól. Levesek, tészták, rizottók, ameddig a szem ellát. Bemutatófőzés, kóstolgatás és igazi olasz hangulat vár minket, ha ellátogatunk a rendezvényre. A gyerekeket is szórakoztatják, lehet tésztát gyúrni, amit kiszárítanak, és mindenki haza is viheti magával remekművét. Érdekesség, és egyben kiváló fotótéma is a tésztából készült szobrok bemutatója.

Forrás: [origo]

(Időpont: szeptember 25-28-ig, bővebb információ www.iprimiditalia.it)

Sajtfesztivál Cardiffban

Több mint négyszázféle sajtot mutatnak be a nagy sajtfesztiválon, ahol nemcsak kóstolni lehet, de meg is nézhetjük, hogyan készülnek a különleges sajtok. A finomságok mellé kortyolhatunk a helyi borokból, sörökből vagy éppen ciderből (gyümölcssör). Tartanak bórkóstoló tanfolyamot is azoknak, akik jobban meg szeretnék ismerni e nemes nedűt. A fesztivál területén biopiac is működik, pusztán a gyönyörű áruk látványa is lenyűgöző.

(Időpont: szeptember 27-28, bővebb információ www.thecheeseweb.com)

Szarvasgomba fesztivál Albában

Minden év október elején benépesül a kis városka, Alba, ilyenkor idesereglik ugyanis mindenki, aki rajong a szarvasgombáért. Október elején indul a fehér szarvasgomba szezonja, ezt ünneplik a fesztivállal. A világ leghíresebb chefjei érkeznek ilyenkor a rendezvényre, hogy bemutassák a legkülönfélébb kreációikat. A szarvasgomba kilója egyébként kb. 1600 fontnál kezdődik.

(Időpont: október 4-9-ig, bővebb információ www.fieradeltartufo.org)

Rákfesztivál a francia Honfleur-ban

Honfleur városa az egyike Normandia még megmaradt régi kikötővárosainak. A kisváros október elején mindig benépesedik, ilyenkor rendezik meg ugyanis a nagy rákpucoló versenyt, a fesztivál keretein belül. Aki nem szereti a rákot, az is talál magának helyi finomságokat, húsokat, sonkákat, édességeket és ínyenc sajtokat.

(Időpont: október 4-5-ig, bővebb információ www.ot-honfleur.fr)

Szauer Judit