Rövidül a biztonsági ellenőrzés Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Érezhetően gyorsabb lesz majd Ferihegyen az utasok biztonsági ellenőrzése, mivel elkészült az új utasbiztonsági rendszer. Mostantól a legforgalmasabb napokon sem kell hosszú perceket sorban állni a vizsgálatra várva.
Vágólapra másolva!

Az új röntgengépek és mágneskapuk használatával 25-30 százalékkal nőtt a rendszer áteresztő-képessége - olvasható a Budapest Airport (BA) közleményében. A repülőtér üzemeltetője szerint csendesebb időszakokban egyáltalán nem kell várakozniuk az utasoknak, csúcsforgalomban pedig az eddigi fél óra helyett maximum tizenöt percet vesz igénybe a kézipoggyászok és a ruhák átvilágítása. A zsúfolt nyári időszakban egy-egy gépsor óránként akár kétszáz utast is átvilágított a korábbi százhatvan helyett.

Fotó: Pályi Zsófia

A BA idén tavasszal három és félmillió euróért, közel 900 millió forintért vásárolt tizenkét csúcsminőségű röntgengépet és mágneskaput. Jelenleg Ferihegy mindhárom terminálján ezek a berendezések működnek.

Az érzékelők előtt elvileg semmilyen veszélyes tárgy, vagy anyag nem marad rejtve, gyorsabbak és megbízhatóbbak mint az elődeik. Várhatóan az eddigieknél jóval kevesebb utast kérnek majd cipője levételére is.

Ferihegyen tervezik a diszkréció kabinok bevezetését is a T2 terminálon. Ezek olyan párnázott ülésekkel ellátott paravánok, amelyekben az utasok nyugodtan levehetik a cipőjüket és megvárhatják, amíg a biztonsági személyzet visszahozza a lábbelijüket az ellenőrzést követően. A kabinok már megvannak, jelenleg a munkatársak oktatása, illetve a hatósági engedélyeztetés zajlik.